piatok, 29. novembra 2013

Ghugni

Ghugni je poulicny snack vychodnej, az severo-vychodnej Indie. Mozeme povedat, ze patri do bengalskej kuchyne. Nie je len oblubenym poulicnym snackom, ale pripravuje sa aj pocas niektorych festivalov.



22ghugni 008



CO POTREBUJETE:

200ml sucheho zlteho hrachu
voda
2 velke cervene cibule
2 stredne velke paradajky
1/2 lyzicky struhaneho zazvoru
1/2 lyzicky nastruhaneho cesnaku
1/2 lyzicky mleteho koriandru
1/2 lyzicky mletej rimskej rasce
1 plocha lyzicka garam masala
olej
sol

na dokoncenie:
cibula
koriandrova vnat
citron



22ghugni 010



AKO POSTUPOVAT:

Hrach na noc namocime. Rano scedime, dame do tlakoveho hrnca a zalejeme vodou tak, aby ho len pokryla. Varime bez hvizdalky, asi 15-20 minut od natlakovania, na miernom ohni. Zlty hrach je tvrdsi nez zeleny, preto potrebuje trocha viac casu na uvarenie. Uvareny odlozime bokom do dalsieho pouzitia.

V hrnci zohrejeme olej. Pridam struhany zazvor a cesnak a pol minuty poprazime. Potom pridame nadrobno nakrajanu cibulu a restujeme na stredne silnom ohni dohneda.

22ghugni 002


Pridame nadrobno nakrajane paradajky a restujeme domakka.

22ghugni 003


Dalej pridame uvareny hrach, mlety koriander a rimsku rascu, garam masala a sol. Premiesame a 5 minut povarime na miernom ohni. Aby jedlo nebolo suche a chybala by v nom akakolvek tekutina, mozeme pridat troska vody, ale nie vela, nejde o kari.

22ghugni 005


Servirujeme tak, ze dame hrach do misky a posypeme ho nasekanou cerstvou cibulou a cerstvou koriandrovou vnatou a kvapneme nan troska stavy z citrona. Teda je to akysi teply salat - snack, ktory mozeme podavat napriklad s plackami Puri alebo Chapati.


22ghugni 015



Poznamka pre milovnikov palivejsich chuti: Sunilovi v tom chybalo chilli, tak som mu nakoniec do jeho porcie nejake musela primiesat.

2 komentáre:

  1. Ahojky, vyzera to fajn, urobim dnes na veceru. Dakujem za inspiraciu a pekny vikend.
    Karin

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dufam, ze chutilo :) Pekny zvysok vikendu prajem aj ja.

      Odstrániť