nedeľa 23. februára 2014

A z dievcatka bola zena

Ked sme pred par rokmi byvali v mestecku Bapatla, vzdy po skole nam zvonili na dvere dievcata vo veku 11-12 rokov. Vsetky sa chceli hrat so Salonkou, poznali ju zo skoly. No ja som vedela, ze sutazia, ktora bude "oblubenkynou tej bielej tety", aby sa mohli chvalit ostatnym kamaratkam :) Na nasej ulici byvalo jedno z dievcat. Volala sa Priyanka. Chodila k nam denne. Niekedy hned ako si aj s bratom urobili ulohy, o 5hod. uz aj zvonili a boli u nas az do vecera, kym ich mama neprisla zavolat na veceru. No raz sa tyzden neukazala.... Myslela som si, ze je mozno chora. Ale po tyzdni mi na dvere zazvonila jej mama aj otec a podali mi pozvanku na nejaku rodinnu ceremoniu. Velmi ma prosili, aby som prisla, ze je to dolezity den pre ich dceru. Nuz tak som v den D na seba hodila, nieco "slusnejsie" a vybrala sa o 7 vecer do ich domu. Tam uz na dvore sedeli hostia. Mohlo tam byt tak 40 ludi. Vsetko zeny. Ponad dvor boli rozvesane svetielka a pri oploteni bola kvetinova vyzdoba, kde uprostred bolo velke kreslo, kam usadili Priyanku. Dievca malo na sebe slavnostne oblecenie, zeny jej chodili zehnat; ocividne, sa pred tym uz odohrala pooja (modlenie). Kazdu chvilku mi niekto chodil ponukat indicke sladkosti a hroznovy dzus. Kusok odo mna sedela aj moja oblubena teta susedka Mrunalini, a tak som sa presunula k nej a spytala sa o co vlastne ide, co sa oslavuje. A jej odpoved? "Priyanka got her first period." Prekvapilo ma to. Trochu sokovalo. Myslela som, ze to nie je zrovna sprava pre cele susedstvo a dievca sa moze citit nepohodlne a mozno sa aj hanbit. Bolo mi jej trochu luto, ked som ju tam videla sediet upotenu, smutnu, samu... No rodicia to ocividne ponali ako velku slavu, tvarili sa pysne a uzivali si den, ked z ich dcery sa stala zena.

IMG_8122
Salonka, Priyanka a jej jazvecica


Priyanku sme potom este dalsi tyzden nevideli, mozno aj dlhsie, vraj nejaku dobu nemoze nikam chodit, musi sa len kupat a jest vegetariansku stravu, nepamatam sa uz celkom presne ako to bolo. Ale je to zvlastna tradicia. Nikde inde som o nicom podobnom nepocula, a tak ani neviem, ci je to nejaky zvyk v tej oblasti, ci v tomto state a ci v celej Indii.

4 komentáre:

  1. Zajímavé zvyky v té Indii. Ještě že to není u nás, já bych se hanbou propadla :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Je to asi jen o úhlu pohledu, mě se tenhle zvyk docela líbí, oni ty spiritualnejsi povahy to mají jinak, super knížka k tématu http://www.branakdetem.cz/rozkvetajici-zena.htm

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Suhlasim, ze je to uhol pohladu. My sme inak vychovavani, preto ma to prekvapilo. Samozrejme, tu su na to zvyknuti, tak to tu ludom asi take zvlastne nepride. Vdaka za link, pozriem.

      Odstrániť