sobota, 19. apríla 2014

Kaju katli

Indicka sladkost z kesu orechov, prevonana ruzami. Pripravuje sa pocas indickych festivalov ako je Ganesh chaturthi alebo Diwali.


11IMG_0116


CO POTREBUJETE (na asi 10 mensich ks):

200ml hrncek najemno zomletych nesolenych kesu orechov
100ml hrncek praskoveho cukru
5 lyzic vody
1 lyzica tekuteho ghee
2-3 kvapky ruzovej vody



11IMG_0118



AKO POSTUPOVAT:

Do kadhai (woku) dame vodu a cukor. Privedieme k varu, ohen trocha zmiernime a cukor nechame rozpustit. Vytvori sa jemny sirup.
0


Do tohto sirupu pridame mlete kesu orechy a premiesame. Na stredne silnom ohni zmes redukujeme, stale miesame. 

Ked zmes trocha zhustne pridame ruzovu vodu a znova za staleho miesania redukujeme, az vznikne hustejsia kasa.

1


Wok z ohna odlozime. Rychlo si potrieme tacku s ghee a zmes z kesu orechov na nu vylejeme. Pridame do nej lyzicu ghee a ihned pomocou lyzic do zmesi zapracujeme. Bude to horuce, takze rukou sa to nebude dat a musime pracovat, kym je zmes horuca, pretoze po stuhnuti sa bude uz len lamat. Pomocou lyzic zmes dame lahko dokopy. Roztlacime ju postupne na hrubku asi pol centimetra. Mozeme po tejto placke prejst jemne valcekom na cesto, aby sa zvrchu uhladila. Este teplu placku nakrajame do tvarov kosostvorcov a nechame ju pozvolne vychladnut. Po stuhnuti mozeme podavat.
2


V Indii sa hodi aj ako darcek, ak sa zabali do peknej skatulky, ktora sa previaze stuzkou. 
Ak si po ochutnani poviete "boze, to je sladkee!" tak ste postupovali spravne. Indicke sladkosti su vsetky prehnane sladke. Samozrejme ak chcete, pouzite menej cukru.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára