pondelok 7. apríla 2014

Keď kura chcelo kravou byť...

Bourguignon som jedla jeden jediný raz, uvarené z jahňacieho mäsa a pravdepodobne s troškou indického šmrncu v Mumbai. Bolo to výborné! Vždy, keď som to chcela uvariť doma, niečo zo surovín mi chýbalo. Dnes som sa rozhodla, že idem do toho, aj keď bude treba improvizovať. Takže tu je moje "Beef bourguignon", bez "beef" a rozmarínu (ktorý aj tak nemám rada); prispôsobené tomu, čo sa dalo zohnať u nás.



22IMG_9690



ČO POTREBUJETE:

2 kuracie stehná spolu s chrbtovou časťou 
ghee
1 veľká mrkva
1 stredne veľká červená cibuľa 
3 strúčiky cesnaku
čerstvé lístky thajskej bazalky
mleté čierne korenie 
soľ
180ml víno červené 
asi 350-400ml vývaru 
2 lyžice paradajkového pretlaku

na dokončenie:
ghee
1 stredne veľká červená cibuľa 
3 strúčiky cesnaku
200g šampiňónov 
1 lyžica hladkej múky 
čerstvý tymián



22IMG_9697



AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme 2 lyžice ghee. Pridáme osušené kuracie mäso (ktoré sme naporcovali) a na stredne silnom ohni opečieme z oboch strán. Vyberieme a odložíme bokom. V tom istom výpeku orestujeme očistenú a na kolieska pokrájanú mrkvu, nadrobno nakrájanú cibuľu.

Potom pridáme opečené mäso, podlejeme ho vínom, vývarom, pridáme pretlak, soľ, mleté čierne korenie a lístky bazalky. Tekutinu privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme pod pokrievkou 1 hodinu.

22IMG_9686


22IMG_9699


Po hodine si v druhej panvici zohrejeme ghee. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak a na štrvťky nakrájané šampiňóny a na stredne silnom ohni opečieme. Zaprášime múkou a ešte chvíľočku restujeme. Toto vylejeme do hrnca s mäsom, pridáme tymián a premiešame. Varíme ďalších 15 minút a je hotovo.

22IMG_9688


Výbornou prílohou je zemiakové pyré.


22IMG_9692


1 komentár: