Kysnuty cokoladovo - kokosovy kolac


Kysnuty cokoladovo kokosovy kolac





CO POTREBUJETE:

na cesto:
250g hladkej muky (maida)
1 plocha lyzica instantneho drozdia
50g cukru
50g ghee
80ml tepleho mlieka
1 vajce
stipka soli

na napln:
120ml mlieka
70g cukru
20g ghee
100g kokosovej mucky

1 horka cokolada (pouzila som 80g Bournville)
ghee alebo vajce na potretie

(rozmer formy: dlzka 22cm, sirka 12cm, vyska 7cm)


Kysnuty cokoladovo kokosovy kolac



AKO POSTUPOVAT:

Zo surovin na cesto vypracujeme cesto, ktore nechame v miske pol hodiny kysnut. Znova ho premiesime a nechame kysnut dalsich 15 minut. 

Zatial si pripravime kokosovu plnku. V hrnci zohrievame mlieko, ghee a cukor. Nesmie sa varit.Ked je cukor rozpusteny, pridame kokos a nechame masu zhustnut. Plnku nechame poriadne vychladnut.

Cesto znova premiesime, vyberieme na pracovnu dosku a vyvalkame na obdlznik. Kratsia cast by mala byt taka dlha (o malo dlhsia, aby sa mohli kraje zahnut este) ako forma, v ktorej kolac budeme piect. Na sirku stredom rozvalkaneho cesta ulozime vychladnutu kokosovu plnku nahrubo tak, aby vytvorila lozko pre plat horkej cokolady. Na plnku polozime celu horku cokoladu. Pozdlzne kraje prelozime kusok cez plnku a cokoladu a potom prelozime dalsie kraje, akoby sme ho zabalili.

IMG_5836


Kolac ulozime do podlhovastej chlebovej formy, ktoru sme si vymastili maslom a vysypali mukou. (Ja pouzivam alobal na ochranu formy, aby sa mi nepokazila a nebolo ju treba pracne cistit v pripade prilepenia.) Nechame ho podkysnut a potom potrieme s ghee (alebo vajickom).

Kysnuty cokoladovo kokosovy kolac


Ruru predohrejeme na 180st. a kolac pecieme 30-35 minut. Hotovoy znova potrieme s ghee (ak sme potierali vajickom, netreba uz potierat nicim).

Kolac nechame vychladnut a ulozime do chladnicky. Najlepsi je vychladeny, pretoze plnka pekne stuhne a da sa potom aj krajsie krajat. Celkovo nam z chladnicky chutil ovela viac, nez cerstvy.


Kysnuty cokoladovo kokosovy kolac


Inspiracia.

Komentáre