piatok 1. januára 2016

Kala vatana karí (karí z čierneho hrachu)

Kala je v preklade čierny a vatana znamená hrach. Teda karí z čierneho hrachu. 


Kala vatana kari



ČO POTREBUJETE:

200ml čierneho hrachu
vodu na jeho uvarenie

olej
1 lyžička koriandrových semien
1-2 zelené chilli papričky
2 strúčiky cesnaku
kúsok nakrájaného zázvoru
2 hrste čerstvého strúhaného kokosu

1/2 lyžičky horčičného semienka
štipka asafoetida
niekoľko karí lístkov
1 červená cibuľa

soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička garam masala


Kala vatana kari


AKO POSTUPOVAŤ: 

Hrach prepláchneme a na noc namočíme vo vode. Ráno vodu vymeníme a uvaríme ho domäkka. Ja varím v tlakovom hrnci, asi 20 minút od natlakovania, na miernejšom ohni po natlakovaní. Uvarený hrach dáme bokom do ďalšieho použitia. Vodu z neho nevylievame.

Kala vatana kari


V druhom hrnci zohrejeme trocha oleja. Pridáme koriandrové semena a rímsku rascu a necháme ich rozvonať. Pridáme chilli papričku, na pásiky nakrájanú cibuľu, zázvor a cesnak. Restujeme na stredne silnom ohni dohnedkava. Potom pridáme nastrúhaný kokos a restujeme dohneda. Túto zmes necháme trocha vychládnuť. Potom ju dáme do mixéra, pridáme dve lyžice uvareného hrachu, trocha vody, v ktorej sa hrach varil a zmes vymixujeme na pastu. Pastu odložíme bokom do ďalšieho použitia.

Kala vatana kari


V čistom hrnci si znova zohrejeme trocha oleja. Pridáme horčičné semienka a asafoetidu. Horčičné semienka necháme prasknúť. Potom pridáme karí lístky, ktoré tiež necháme prasknúť. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme na stredne silnom ohni domäkka. 

Kala vatana kari


Potom pridáme predvarený hrach, pripravenú kokosovú pastu, premiešame a privedieme k varu. Ak treba, pridáme trocha vody, v ktorej sa varil hrach. Ďalej pridáme mletú kurkumu, garam masala a soľ a karí povaríme ďalších 5 minút. 

Kala vatana kari


Karí môžeme podávať s ryžou, s plackami alebo indickým Pav.



Kala vatana kari


4 komentáre:

  1. Miska kto vam to foti? tie fotky su velmi dobre... Mam vsetky spominane suroviny okrem cierneho hrachu! ;-) pokusim sa to niekde v lokalnych obchodoch pod Tatrami zohnat... ;-/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toto je taky specificky recept, regionalny. Cierny hrach ani v Indii vsade nedostat, ja si ho vozim z Mumbai. Je to typicke kari statu maharashtra. Takze kludne nahradte inym hrachom a ostatne urobte rovnako. Fotky na blogu su vsetky moje, takze dakujem za pochvalu :)

      Odstrániť
  2. Dobry den, kde kupim cierny hrach?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, ak sa pytate kde na Slovensku, tak to bohuzial netusim. Ak ho nezozeniete ani v specializovanych indickych obchodikoch, tak nahradit beznym susenym, aky sa kupit da a v sezone potom kludne aj cerstvym.

      Odstrániť