Skorica sa pouziva v mnohych jedlach, napojoch, likeroch, kozmetike, parfemoch a toaletnych potrebach.
Je tiez jednou z hlavnych zloziek koreniacej zmesi Garam masala. Vcelku sa pouziva prevazne v ryzovych jedlach alebo sladkostiach.
Odvar zo skoricovych listkov ma mocopudne ucinky a zmiernuje naduvanie. Skorica zabranuje nervovemu napatiu, zlepsuje plet a pamat a pomaha tiez znizovat hladinu cukru v krvi. Stipka skorice zmiesana s medom je dobra prevencia proti nachladnutiu a chripke. Skorica pomaha liecit tiez nevolnost, zvracanie a hnacku. Ak mletu skoricu zmiesate s vodou a urobite z nej pastu, potierajte touto pastou spanky a celo, co vam uvolni bolesti hlavy sposobene studenym vzduchom (hlavne v zimnom obdobi). Mleta skorica zmiesana so stavou z limetky je ucinna na pupienky. Cistym prstom si tuto zmes naneste na pupienok a nechajte posobit.
Za najvonavejsiu a najchutnejsiu sa povazuje sri lanska skorica a ja s tym 100% suhlasim. Pouzivam ju ako do hlavnych jedal, tak do kolacov a neviem si ju vynachvalit.
vitaminy:
Za najvonavejsiu a najchutnejsiu sa povazuje sri lanska skorica a ja s tym 100% suhlasim. Pouzivam ju ako do hlavnych jedal, tak do kolacov a neviem si ju vynachvalit.
Skorica je bohata na:
vitaminy:
- Vitamin E - je potrebny pre ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedny za normalny rast a vyvin svalov, funkciu krvneho obehu, nervoveho a zazivacieho systemu.
- Vitamin K - je vitamin rozpustny v tukoch. Pozname jeho 3 formy, vitaminy K1, K2 a K3. Potrebny je najma pre spravnu cinnost pecene a zrazanlivost krvi. Dolezity je teda pre ludi, ktori maju problemy s krvacanim z nosa, nadmernym menstruacnym krvacanim, alebo vnutornym krvacanim. Vitamin K podporuje vstrebavanie vapnika a vplyva tak na spravny vyvoj kosti.
- Vitamin A - je potrebny pre normalny rast a vyvoj tela, obzvlast pre zdrave kosti a zuby. Chrani sliznice pred infekciami a je zakladom pre tvorbu fotosenzitivneho pigmentu doleziteho pre zrak.
- Vitamin B6 (Pyridoxine) - hra dolezitu ulohu v metabolizme cervenych krviniek, pri raste a vyvoji kostry.
- Vitamin C - je dolezitym antioxidantom, ktory chrani telesne tkaniva a ostatne vitaminy. Je potrebny pre regulaciu normalneho telesneho rastu, hojenie ran a reakcii na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
- Niacin - podporuje funkciu zazivacieho ustrojenstva, koze a nervov. Rovnako ma nenahraditelnu ulohu pri premene potravy na energiu.
- Vitamin B2 (Riboflavin) - hra dolezitu ulohu pri telesnom raste, obnove cervenych krviniek a uvolnovani energie zo sacharidov. Dolezitym zdrojom riboflavinu je maso, vajcia, orechy, listova zelenina a mliecne vyrobky. Nedostatok vitaminu nie je frekventovany, pretoze ho obsahuje vacsina potravin. K priznakom nedostatku patri sucha, popraskana koza a precitlivelost oci na prudke svetlo.
mineraly:
- Mangan - je potrebny pre metabolizmus bielkovin, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravu nervovu sustavu a odolny imunitny system, je nutny na produkciu energie, rast kosti, reprodukciu, rast chrupaviek a synovialneho mazu, chrani pred chudokrvnostou z nedostatku zeleza.
- Zelezo - hlavny vyznam zeleza spociva v jeho pritomnosti v hemoglobine a vo funkcii zabezpecovat prenos kyslika z pluc do celeho organizmu, najma do mozgu, ktoreho cinnost by sa bez kyslika v kratkom case zastavila.
- Vapnik - je jednym z najdolezitejsich mineralov v tele. Je zakladom zubov a kosti.
- Med - patri k najvyznamnejsim prvkom. Casto sa oznacuje za prvok krasy, pretoze skrasluje kozu a vlasy. Patri k prvkom imunity, pretoze posilnuje telesnu imunitu. Jej vyznam je vsak ovela vacsi a je tazko posudit, ktora z mnohych funkcii je najvyznamnejsia.
- Zinok - tvori jadro inzulinovej molekuly. Poruchy tohto mechanizmu sposobuju jednu z najcastejsich chorob cukrovku, ktora byva spojena so slepotou.
- Horcik - je nenahraditelny pre mnozstvo telesnych funkcii, vratane prenosu nervovych impulzov, tvorby zubov a kosti a svalovych stahov. Horcik je potrebny pre velky pocet biochemickych reakcii v ramci metabolizmu.
- Fosfor - je dolezitou sucastou struktury kosti, zubov a membran. Zohrava vyznamnu ulohu v niekolkych biochemickych reakciach. Hlavnym zdrojom fosforu su maso a mlieko, celozrnny chlieb a cerealie. Neexistuju ziadne spravy o toxickych ucinkoch fosforu. Iba ak je spotreba fosforu vyssia nez prijem vapnika, moze narusat vstrebavanie vapnika a jeho dostupnost.
V indickej kuchyni sa pouziva skorica cassia (alebo tiez cinska skorica).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára