Idli (z ryze a urid dalu)


Idli (z urid dalu a ryze)


CO POTREBUJETE (na cca 36ks):

1 a 1/2 hrnceka ryze
(pouzila som basmati)
1/2 hrnceka urid dalu 
1 hrst uvarenej ryze
(pouzila som basmati z predosleho dna)
voda podla potreby 
sol podla chuti
ghee alebo vegani pouziju olej na potretie misiek 


Idli (z urid dalu a ryze)


AKO POSTUPOVAT:

Ryzu, urid dal a semienka senovky greckej si na noc (na cca 8 hod.) namocime vo vode. Rano vodu zlejeme a ryzu s urid dalom, senovkou a uvarenou ryzou vymixujeme dohladka na cesto ako na palacinky, o nieco hustejsie. Mixujeme s vodou, ktoru pridavame postupne. (Je to vlastne ako cesto na placky Dosa a tradicne sa melie/pripravuje v specialnom pristroji.) Toto cesto nalejeme do mise, pridame sol a premiesame. Nechame ho na teplom mieste, prikryte utierkou fermentovat (cca 8 hod.). Ako prebehne fermentacia zalezi od teploty miestnosti, kde cesto nechate. Ak by vam neprebehla dobre, mozete ho troska oklamat stipkou prasku do peciva. (Aj indky to tak robia, ked je obdobie dazdov a fermentacia nie je dokonala. Tak sa netreba bat, ci to este stale bude origos indicky recept :) ) Dobre pripravene cesto je ako lahucka pena.

Takto pripravene cesto mozeme hned pouzit na pripravu idlies alebo ho mozeme uskladnit v chladnicke a pouzit postupne. (Mala som ho dost, takze som zbytok ulozila do chladnicky a neskor troska rozriedila vodou a pouzila na placky Dosa a Uttapam.)

Vezmeme stojancek/formu na idli a priehlbinky vytrieme olejom alebo ghee. Lyzicou ich naplnime tak, aby sme ich nepreplnili, musia byt presne zarovno. V hrnci privedieme k varu asi 2 pohare vody (aby sa nedostala k idlies do stojana). Ked sa voda zacne varit, trosicka ohen zmiernime. Stojan s idlis vlozime, hrniec prikryjeme a idlies parime 15-18 minut. Hotove idlis vyberieme, priborovym nozom prejdeme po okraji, aby sme ich mohli opatrne nim nadvihnut a vybrat.


Idli (z urid dalu a ryze)


Podavame teple so Sambarom, Dalom, chutney a troskou cukru.

Komentáre