sobota 13. marca 2010

Čo je to Jackfruit ? कटहल

11IMG_1189



22jackfruit 002


Jackfruit pochádza z dažďových pralesochjuhozápadnej Indie, čo je pobrežie dnešnej Kerala, Karnataka a Maharashtra.
známe pre ich výrazn
ú arómu, čiže úprimne povedané, smrdia ako špinavé ponožky.. To sa však dá prehliadnuť, pretože ak raz ochutnáte jeho žlté, dužinaté plody, ucítite kombináciu jablka, ananásu a banánu. Jeho sladká chuť je jedinečná.



22jackfruit 004

 


Zrelé jackfruit  je také sladké, že jeho plody najlepšie chutia surové, ale môžu byť použité aj pri výrobe krémov, tort, džemov, rôznych dezertov aj zmrzlín.
Nezrelé plody môžu byť použité v kar
í. Mladé plody majú jemnú chuť a štruktúrou pripomínajú hydinu. Najznámejším receptom na prípravu nezrelého chlebovníka je Kathal subzi.



Výživa
Jackfruit je bohaté na vlákninu. Obsahuje tiež..

Vitamíny:
  • Vitamín C - je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
  • Vitamín E - je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému.
  • Vitamín A - je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.

Minerály:
  • Vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi.
  • Horčík - je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov.
  • Fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán.
  • Železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila.
  • Zinok - pôsobí na nás imunitný systém, zabraňuje vypadávaniu vlasov, upravuje tvorbu nechtov, priaznivo pôsobí na osteoporózu a výrazne pôsobí na funkciu pohlavných orgánov a tvorbu hormónov. Ovplyvňuje naše zrakové, chuťové a čuchové schopnosti a podporuje našu imunitu.

Semená jackfruit dobrým zdrojom bielkovína minerálnych látok. Pri konzumácii dužiny sa semená vyberú a usušia na slnku. Usušené (ak ich opice nepokradnú) sa potom varia v slanej vode a jedia podobne ako uvarené arašidy.


22jackfruit 007

22cicerovy sundal a semena chlebovnika 028


Jackfruit je sezónne ovocie. Dozrieva v letných mesiacoch (v Indii), zároveň s mangom, durianom a mangostanom. Dozrieva veľmi rýchlo, preto ho treba skladovať v chladničke. Hneď ako dozrie, je treba ho čo najskôr skonzumovať a neskladovať.



Zdroje informácií:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jackfruit
http://www.nutrition-and-you.com/jackfruit.html 
http://www.okzdravie.sk/

streda 10. marca 2010

Indický čaj s mliekom - Chai

Indický čaj nájdete v Indii "na každom rohu". Vo veľkomestách, v malých mestách, na dedinách, popri diaľniciach, či v zastrčených uličkách. Čaj s mliekom je neodmysliteľnou súčasťou každodenného života väčšiny obyvateľstva tejto krajiny. 





ČO POTREBUJETE:
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

1 a 1/3 hrnčeka vody
1 - 2 lyžičky cukru (alebo podľa chuti)
2 plochšie lyžičky kvalitných indických čajových lístkov (sušený čierny čaj)
2/3 hrnčeka plnotučné mlieko





AKO POSTUPOVAŤ:

Vodu dáme do hrnca a privedieme do varu. Pridáme sypaný čaj, cukor, oheň zmiernime a minútku povaríme. Záleží, aký silný chcete čaj mať. Pridáme mlieko a varíme ho tak, že ho necháme zovrieť, oheň zmiernime, aby nevykypel, znova necháme zovrieť a znova zmiernime. Potom oheň vypneme a čaj necháme ešte chvíľku pod pokrievkou. Potom ho scedíme a rozdelíme do hrnčekov.



Na dochutenie čaju sa môže pridať do vody pred pridaním sušeného čaju aj zelený kardamóm, muškátový oriešok alebo škorica a vznikne vám Masala Chai.





* * *

VARIÁCIE NA CHAI 
(hrnček použitý ako odmerka má 150ml) 


Chai s palmovým cukrom 

ČO POTREBUJETE: 

½ hrnčeka mlieka 
½ hrnčeka vody 
2 plochšie lyžičky sypaného čaju 
½ lyžičky nastrúhaného zázvoru 
Štipka mletého kardamónu 


AKO POSTUPOVAŤ: 

Vodu privedieme k varu. Pridáme čaj, palmový cukor, zázvor a kardamón. Povaríme dve minúty tak, že ho necháme zovrieť a oheň zmiernime, aby nám nevykypel, znova necháme zovrieť a znova oheň zmiernime. Ďalšie dve minúty necháme lúhovať pod pokrievkou. Zvlášť uvaríme mlieko. Do hrnčeka dáme najprv čaj (scedíme) a potom mlieko. Prelejeme z hrnčeka do hrnčeka, čím sa premieša a troška napení. Podávame horúce. 



* * *


Zázvorový chai 

ČO POTREBUJETE: 

1 hrnček mlieka 
1 hrnček vody 
2 lyžičky cukru 
2 lyžičky sypaného čaju 
½ lyžičky sušeného zázvoru 
½ lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru 


AKO POSTUPOVAŤ: 

Postupujeme tak, ako v predchádzajúcom recepte.


* * *


Vianocny chai


Masala chai 

ČO POTREBUJETE: 

700ml mlieka 
9 - 10 lyžičiek cukru (alebo podľa chuti)
4 - 5 lyžičiek sypaného čaju 
½ lyžičky mletého kardamónu 
½ lyžičky strúhaného muškátového orieška 


AKO POSTUPOVAŤ: 

Všetky suroviny dáme do hrnca a mlieko privedieme k varu. Oheň zmiernime a potom opäť privedieme k varu, opäť zmiernime, dávame pozor, aby nám čaj nevykypel, varíme asi 8 minút. Potom hrniec zakryjeme pokrievkou a čaj necháme lúhovať ďalšie 2 minúty. Scedíme a čaj podávame horúci. 



* * * 


Konkani chai 

ČO POTREBUJETE: 

4-8 lyžičiek cukru 
6 lyžičiek sypaného čaju 
2 hrnčeky vody 
½ lyžičky mletého kardamónu 
½ lyžičky strúhaného muškátového orieška 
2 hrnčeky kokosového mlieka 


AKO POSTUPOVAŤ: 

Vodu a všetky suroviny okrem kokosového mlieka dáme do hrnca. Vodu privedieme k varu, zmiernime, opäť privedieme k varu a opäť zmiernime a na miernom ohni čaj varíme 2 minúty. Potom pridáme kokosové mlieko a hrniec ihneď odstavíme z ohňa. Po pridaní kokosového mlieka, čaj už ďalej nevaríme. Scedíme a podávame horúci. 



* * * 


Tulsi chai 

ČO POTREBUJETE: 

½ hrnčeka mlieka 
½ hrnčeka vody 
1 a ½ lyžičky cukru 
1 lyžička sypaného čaju 
2-3 ks guľatého čierneho korenia; podrvené 


AKO POSTUPOVAŤ: 

Všetky suroviny dáme do hrnca. Vodu s mliekom privedieme k varu, zmiernime, opäť privedieme k varu a opäť zmiernime. Čaj varíme 2 minúty. Hrniec zakryjeme pokrievkou a necháme 2 minúty lúhovať. Scedíme a čaj podávame horúci.

Čo je to Urad dal/Urid dal ?

... alebo Vigna mungo, matpe čierna fazuľa. Patrí k rovnakému druhu ako Mungo fazuľky. Pochádza z Indie, kde sa pestoval už od pradávna a považuje sa za jednu z najvzácnejších strukovín. 


Urad/Urid dal


Bežne sa používa na prípravu jedál ako: Dosa, Idli, Vada a Papadum. Urad dal je veľmi výživný a odporúča sa pre diabetikov. Predáva sa buď čierny - vcelku alebo biely - béžový vcelku ale aj rozdelený na polovičky. 


Urad/Urid dal


Urad dal je bohatý na železo(hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila). Na rozdiel od červeného mäsa a iných zdrojov železa, urad dal neobsahuje vysoké množstvo kalórií a tukov. Urad dal je populárny medzi vegetariánmi, pretože je bohatým zdrojom bielkovín, ktoré majú stavebnú, ochrannú, regulačnú a mnohé ďaľšie funkcie. Bielkoviny sú nevyhnutné pre budovanie svalov a celkový vývoj tela. Urad dal je tiež bohatý na vlákninu. A to hneď na dva druhy vlákniny - nerozpustnú a rozpustnú. Rozpustná vláknina zrýchľuje trávenie, zatiaľ čo nerozpustná vláknina pomáha v prevencii proti zápche. Ďalej je tiež obsahuje horčík a kyselinu listovú. Konzumácia nadmerného množstva Urad dalu však môže spôsobiť nadúvanie. 



Zdroj informácií: 
http://benefitof.net/benefits-of-urad-dal/

Masala Dosa

Masala Dosa sú slané placky Dosa so zemiakovou zmesou. Podávajú sa zvyčajne na raňajky a jedlo pochádza z juhu Indie. Sú to tie najlepšie indické raňajky spolu s Puri Bhaji.


22masala dosa 028

utorok 9. marca 2010

Dal / Just a simple DAL


1dal 027



ČO POTREBUJETE:

200ml Toor dal
1/2 lyžičky mletej kurkumy
niekoľko karí lístočkov
soľ
šťava z 1/2 baby citróna
1/3 lyžičky asafoetida
1 lyžica ghí
1 červená sušená čili paprička
1/2 lyžičky rímskej rasce
3 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno


1dal 016



AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal prepláchneme pod tečúcou vodou a dáme do hrnca. Pridáme vodu, kurkumu a uvaríme domäkka (mierne rozvaríme).

1dal 001

1dal 002


Keď je toor dal takmer uvarený, v druhej panvici zohrejeme ghí, pridáme rímsku rascu a necháme prasknúť. Ďalej pridáme asafoetida a karí lístky a lístky necháme prasknúť.

1dal 005


Potom pridáme čili papričku a minútu restujeme. Nakoniec pridáme cesnak a necháme rozvoniať. Toto vylejeme do vriaceho dalu, osolíme, pridáme šťavu z citróna, premiešame, prehrejeme a dostavíme z ohňa.

1dal 007


Podávame s ryžou a poliate s 1 lyžičkou ghee.



1dal 009