nedeľa 6. júna 2010

Krevetové karí s kokosovým mliekom / Prawn curry with coconut milk

Varil manžel, ja som fotila.


22krevetove kari 015



ČO POTREBUJETE:

500g čerstvých tigrých kreviet
1 lyžica šťavy z citróna
2 stredne veľké červené cibule
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
1 veľká paradajka
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1 lyžička garam masala 
soľ
ghí


22krevetove kari 022



AKO POSTUPOVAŤ:

Zohrejeme v panvici ghí, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnakovo zázvorovú pastu a popražíme cibuľu domäkka. 

22krevetove kari 001


Pridáme kurkumu, mletý koriander a minútku popražíme. 

22krevetove kari 003


Pridáme nakrájanú paradajku a opekáme, kým sa paradajka trochu nerozpadáva. 

22krevetove kari 005

22krevetove kari 006


Prilejeme kokosové mlieko, pridáme garam masala a privedieme k varu, dobre premiešame a vypneme. Necháme vychladnúť. 


22krevetove kari 009


Zmes s kokosovým mliekom rozmixujeme na hladkú omáčku. 

22krevetove kari 010

Omáčku vrátime do hrnca a privedieme k varu. 

Pridáme soľ a očistené krevety, ktoré sme pred tým pokvapkali šťavou z citróna a nechali 30 minút uležať. Znova privedieme omáčku do varu, zmiernime oheň a varíme prikryté asi 3-5 minút, väčšie krevety 8 minút. 

22krevetove kari 011



Podávame s ryžou


22krevetove kari 038

utorok 1. júna 2010

Ako nam vcely lasku priniesli

Bola jesen 2008, ktora sa v Indii od leta nijako nelisi. Dni horuce a noci teple. Blizil sa koniec oktobra a ja s velkym bruskom som poslednykrat vysla pesi na 5te poschodie pozriet sa ako napreduju prace v nasom novom byte.


Ako nam vcely lasku priniesli


Ako nam vcely lasku priniesli
Konecne nam dorabali kuchynu...

...a zasadili velke sklene okno v spalni, cez ktore som neskor odfotila nespocetne mnozstvo uzasnych zapadov slnka.

Ako nam vcely lasku priniesli



Myslela som na to, ze toto je poslednykrat, co sa pozeram po prazdnych miestnostiach plnych ticha.

Na druhy den sme odisli do mesta na beznu kontrolu a pani doktorka si ma uz nechala v nemocnici. Tatinko a nasa starsia dcerka mi robili spolocnost a odhanali moje trosku ustrachane myslienky z nasledujucich dni. O dva dni k nam pribudol nas maly "uzlicek stastia" ako sme jej hovorili, este ked bola v brusku. Nasa mala Sanabka, ktora ma potrapila 13 hodin a nakoniec na mna este nakricala. 

Po 10 dnoch v nemocnici sme konecne sli vsetci 4 domov, do nasho noveho bytiku. Medzicasom tatinko troska upratal a ponosil nabytok, takze to bolo uz ako doma. Po niekolkych dnoch nasho zabyvania sa k nam na okno zacali lietat vcely. Najprv sme mysleli,ze maju niekde na strome hniezdo, ale na nase prekvapenie sme rano zistili, ze sa rozhodli stavat si pribytok na nasom velkom sklenom okne!

Ako nam vcely lasku priniesli


Sused nam pomohol akosi dymom odohnat ten huf, ale nakoniec si to hniezdo aj tak postavili na bocnom okne, ktore som vsak bezne neotvarala, tak sme ich tam nechali.

Vyrobili plast, nam neublizili, zostali s nami pocas Vianoc az do konca juna 2009 a tak ako prileteli aj odleteli. Toho roku na jesen sme sa z nasho prveho bytiku odstahovali a dali sme "zbohom" mestecku Bapatla.



Uvidime, kam nas este buducnost a vetrik zaveje......



(Neskor som dostala vysvetlenie, ze vcely prisli stavat svoje hniezdocko na okno domu, kde je vela lasky, aby ich med bol chutny a sladky.)

Plnená pečená fašírka na spôsob sekanej

Sekana



ČO POTREBUJETE:

prsia z jedného kuraťa 
soľ
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
sušený majorán 
2 strúčiky cesnaku
1 vajíčko
1 lyžička ryžovej múky 

do vnútra podľa vášho výberu:
2 uvarené vajíčka
predvarená mrkva
brokolica
mozarrella (alebo iný syr)


Sekana



AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso umyjeme, vysušíme a pomelieme. Ja som ho posekala mixérom. Pomleté mäso preložíme do misky, kde pridáme zbytok surovín (okrem tých, čo majú ísť do náplne). Všetko dobre premiešame, najlepšie rukou.

Sekana


Pekáčik vystelieme veľkým kusom alobalu, aby sa dalo doňho mäso zabaliť. Na spodok uložíme polovicu mäsovej zmesi. Na ňu do stredu uložíme náplň (ja som použila syr). Náplň zakryjeme druhou polovicou mäsovej zmesi a vytvarujeme bochníček.

Sekana


Polejeme ho asi 1-2 lyžicami oleja a zabalíme do alobalu. Tento miešok podlejeme trochou vody.

Sekana


Rúru vyhrejeme na 200st. a mäso v nej pečieme 35 minút. Potom mäso odbalíme a dopečieme ho na 200st. ďalších 10 minút.

Sekana



Podávame so zemiakovým pyré a ľubovoľným šalátom.

Palacinky / Pancakes

Toto je recept na klasické "slovenské" palacinky, na ktorých som vyrástla. Ak chcete pravé francúzske palacinky, skúste recept Crêpes podľa Julie Child





ČO POTREBUJETE:

2 hrnčeky hladkej múky
štipka soli
1 lyžica cukru (alebo vanilkový cukor)
2 vajíčka
mlieko podľa potreby
olej

na ozdobenie: 
granko, džem, citrón a cukor, tvaroh s cukrom, mleté orechy s cukrom, ovocie





AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame múku, soľ a cukor. Prilejeme mlieko a metličkou vymiešame hladké polohusté cesto, ktoré sa dá rozlievať na panvici. Pridáme vajíčka a znova dobre vymiešame. 

🥞 🥞 🥞

Rozpálime si dobre panvicu. Musí byť dobre horúca, inak sa nám prvá palacinka prilepí a ostatné ju budú následovať do koša. 

Panvicu potrieme troška olejom a necháme chvíľku, aby sa zohrial dobre, vylejeme do stredu naberačku cesta. Panvicu otáčame tak, aby sa cesto rozlialo do tvaru okrúhlej, tenkej placky. Oheň zmiernime a pečieme z oboch strán do bledo hneda. 

🥞 🥞 🥞

Hotové palacinky ozdobíme podľa vlastnej fantázie. 

pondelok 31. mája 2010

Paratha

Paratha - indicka placka



ČO POTREBUJETE (na 6ks):

400ml hrnček hladkej múky (Maida)
soľ
asi 200ml vody
ghee alebo olej


Paratha - indicka placka



AKO POSTUPOVAŤ:

Z múky, soli a vody vymiesime nelepivé cesto. Dáme ho do misky a necháme odležať pol hodiny zakryté čistou kuchynskou utierkou. 

Paratha - indicka placka


Cesto rozdelíme na guľky. Postupne pracujeme s každou zvlášť. Guľôčku rozvaľkáme na placku. 

Paratha - indicka placka


Placku potrieme na jednej polovici s ghee, preložíme ju na 1/2 a znova potrieme na jednej polovicu s ghee. Opäť preložíme tak, že získame trojuholník. 

Paratha - indicka placka


Znova vyvaľkáme na podlhovastú placku. Nesmieme valčekom príliš tlačiť, lebo by sa nám zlepili vrstvy, ktoré sme vytvorili tým, že sme placku poprekladali a potreli s ghee. 

Paratha - indicka placka


Rozpálime panvicu a placku dáme opekať na stredne silný až miernejší oheň. Musí sa opekať pomaly, aby sa dobre prepiekla a nezostala surová. 

Keď sa začne troška nadvíhať a zo spodu máličko hnedne, obrátime ju popritláčame jemne čistou kuchynskou utierkou o panvicu a potrieme olejom. Hneď zasa obrátime a potrieme olejom. Chvíľku opekáme do hneda a znova obrátime. Dopečieme a uložíme do utierky. Pokračujeme so zbytkom cesta rovnako. 

Paratha - indicka placka


Poznámka: s ghee to netreba preháňať, všetko s mierou. 



Paratha - indicka placka