sobota 17. júla 2010

Pečené plnené šampiňóny

100_4133


ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov 
soľ
mleté čierne korenie
1 stredne veľká cibuľa 
2 vajíčka
plátkový syr
olej
voda


100_4138



AKO POSTUPOVAŤ:

Šampiňóny odstopkujeme, očistíme aj hlavičky aj stopky a do misky vydlabeme vnútro hlavičiek a nadrobno nakrájame stopky.

1


V panvici zohrejeme olej a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme vnútro a nasekané stopky šampiňónov a restujeme 3 minúty. Občas premiešame. Do hrnčeka rozbijeme 2 vajíčka, vyšľaháme vidličkou a zamiešame do nich soľ a mleté čierne korenie. Vajíčka primiešame k orestovaným nožičkám šampiňónov, vajíčka sa nesmú celkom zraziť. Taká polohotová praženica.

2


Hlavičky šampiňónov uložíme do pekáčika. Každú naplníme praženicou. Zakryjeme kúskom plátkového syra, podlejeme troškou vody a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200st., na 15-20 minút.

3

štvrtok 15. júla 2010

Krevety v krupicovo-sezamovom kabátiku / Fried prawns with rava and sesame seeds

11100_3978



ČO POTREBUJETE:

1/2kg tigrých kreviet; čerstvých
1 lyžica kukuričného škrobu
1 lyžica múky Maida
soľ
1 lyžica jemnej detskej krupice (použila som Rava, z ktorej sa robí Upma alebo Fine rava)
1 lyžica bieleho sezamu
1/2 lyžičky pálivého chilli korenia
1/2 lyžičky sušeného manga Amchoor
1/2 lyžičky mletej kurkumy
olej



AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme múku, škrob, krupicu, koreniny, štipku soli, sezam a dobre premiešame. 

Krevety očistíme, osušíme a nasolíme. Necháme odležať 15 minút.

V hlbšej panvici rozpálime olej. Krevety jednu po druhej obaľujeme v krupicovo-sezamovej zmesi a hneď vkladáme do horúceho oleja. Pražíme na silnom ohni z oboch strán do hneda.

1

streda 14. júla 2010

Krevety na cibuľke

22IMG_7247



ČO POTREBUJETE:

1/2kg čerstvých tigrých kreviet
soľ
kukuričný škrob
olej
1 veľká červená cibuľa 
4 strúčiky cesnaku
1/2 lyžičky čerstvého strúhaného zázvoru 
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia
1 a 1/2 lyžice tmavej sójovej omáčky 
hrsť čerstvej koriandrovej vňate 
voda, asi 50ml
niekoľko podrvených kešu orechov




22IMG_7246



AKO POSTUPOVAŤ:

Krevety očistíme, nasolíme a necháme odstáť 15 minút.

22IMG_7227


Obalíme v kukuričnom škrobe.

Olej v panvici rozhorúčime. Krevety sa musia silno pražiť. Vypražíme do hnedkava v rozpálenom oleji.

22IMG_7230


Vyberieme (najlepšie na savý kuchynský obrúsok) a odložíme bokom.

22IMG_7233


V čistej panvici (woku) zohrejeme trocha oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a zázvor. Restujeme asi 3 minútky, domäkka.

22IMG_7234


Teraz treba pracovať rýchlo, jeden krok hneď za druhým. Pridáme sójovú omáčku a mleté čierne korenie. Premiešame.

22IMG_7240


Ihneď pridáme nasekanú koriandrovú vňať, premiešame.

22IMG_7241


Ďalej hneď pridáme troška vody, premiešame a pridáme vypražené krevety. Poriadne premiešame.

22IMG_7242


Wok odstavíme z ohňa a pridáme podrvené kešu orechy. Znova premiešame a môžeme ihneď podávať teplé ako predjedlo.

22IMG_7244



22IMG_7252


utorok 13. júla 2010

Domáci jogurt / Indické dahi दही



Dahi



ČO POTREBUJETE:

1/2 litra mlieka
1 lyžička bieleho nesladeného jogurtu
(mal by sa meniť každý 4krát, čiže 4krát môžem odobrať lyžičku z jogurtu, ktorý som si vyrobila a potom kúpiť nový, na výrobu čerstvého)


Dahi



AKO POSTUPOVAŤ:

Mlieko prevaríme a necháme trochu vychládnuť. Musí mať teplotu asi 45'C. Mlieko prelejeme do misky a vmiešame lyžičku bieleho joguru. Misku zakryjeme na tesno a uložíme na teplé miesto so stálou teplotou. Necháme jogurt uležať minimálne 6 hodín. Potom misku otvoríme a jogurt necháme odležať ďalšiu hodinu. Sadnutý jogurt v miske zasa uzavrieme a uložíme do chladničky, kde ho necháme odležať ďalších minimálne 6 hodín, pre lepši jogurt ho nechajte v chladničke 24 hodín.



Dahi

Tvaroh

11100_3880



ČO POTREBUJETE:

2 litre mlieka
50-70ml kyslej smotany (ja používam indický domáci jogurt - dahi)
1 lyžica 5%-ho bieleho octu



AKO POSTUPOVAŤ:

Do hrnca naleje 1/2 litra mlieka a zohrejeme ho troška, len aby bolo teplé, nie horúce alebo ako @honestka píše vo svojom recepte "na letno". Do zohriateho mlieka pridáme kyslú smotanu a dobre zamiešame.

K mlieku so smotanou prilejeme ostatné mlieko (musí mať izbovú teplotu), pridáme ocot a dobre premiešame. Hrniec zakryjeme (nie celkom, pokrievku nechajte máličko odchýlenú, aby mlieko nezačalo kysnúť a do rána nezosmrádlo) a necháme 1 alebo dva dni mlieko "sadnúť". Keďže ja mám v kuchyni dosť teplo, stačilo mi nechať mlieko "sadnúť" len počas noci, ráno bolo pripravené na ďalšiu úpravu.

Ráno mlieko začneme na slabom ohni pomaly ohrievať, malo by dosiahnuť max. 90st., ja som odskúšala teplotu prstom 🤷‍♀️. Keď sa mlieko a voda začnú oddeľovať, tvaroh klesne na dno a na vrchu sa tvorí žltkavá srvátka, hrniec odstavíme z ohňa a necháme poriadne vychládnuť.

Potom všetko zlejeme cez plátno a zavesíme, aby nám prebytočná tekutina odtiekla a vytvorila sa pekná hrudka.

11100_3874



Hotový tvaroh skladujeme v chladničke.


Ďakujem @honestke za skvelý recept!