ČO POTREBUJETE (na 6 placiek):
(Hrnček, ktorý som použila ako odmerku na suroviny má objem 280ml.)
na cesto:
1/2 hrnčeka múky Atta (celozrnná)
1/3 hrnčeka múky Maida (biela, hladká)
soľ
1 lyžica oleja
asi 1/4 hrnčeka vlažnej vody (alebo podľa potreby)
troška oleja na potretie cesta
na plnku:
1 lyžica ghí
2 stredne veľké mrkvy
hrsť nasekanej koriandrovej vňate
1/3 lyžičky mletej rímskej rasce
štipka soli
1/2 lyžičky Garam masala
AKO POSTUPOVAŤ:
Z prísad na cesto vypracujeme rukou elastický bochníček, ktorý potrieme olejom a necháme aspoň 30 minút odležať v miske pod utierkou.
V panvici zohrejeme ghí, pridáme rímsku rascu a restujeme, kým neuvoľní vôňu. Potom pridáme najemno nastrúhanú mrkvu a nasekanú koriandrovú vňať a 2 minúty opekáme. Premiešavame. Dáme štipku soli a garam masala, premiešame a znova opekáme 2 minúty. Hotovú zmes preložíme do misky a necháme vychládnuť.
Placky môžete robiť tak ako je popísané pri Aloo paratha (čo je tradičnejší spôsob) alebo aj týmto spôsobom:
Cesto, ktoré sme si vopred pripravili, sploštíme a položíme naň mrkvovú zmes, prstami ju do cesta zapracujeme. Ak treba viac múky pri zapracovaní, použijeme múku Maida. Potom si cesto rozdelíme na 6 gulôčok. Každú gulôčku v dlaniach sploštíme a obalíme v múke Maida. Vyvaľkáme tenkú placku.
Placku položíme na poriadne zohriatu panvicu (pečieme nasucho) a upečieme z oboch strán dohneda. Počas pečenia ju niekoľkokrát obrátime a pritlačíme o panvicu čistou utierkou.
Podávame so Zeleným chutney alebo jogurtom (dahi).