sobota 16. februára 2013

So zubármi sa nefotím...

(ilustračné foto z internetu)


Dnes som prechádzala okolo jednej zubnej ambulancie a spomenula som si na jeden zážitok, ktorý sa odohral asi 9 rokov dozadu. 

Bolo to pár mesiacov, čo sa narodila naša staršia dcérka a ja som potrebovala ísť zubárovi. V  manželovej práci nám odporučili jedného pána, ktorý pracoval spolu so svojimi dvomi synmi, tiež zubármi. Boli veľmi milí, zhovorčiví, aj keď viesť dialóg, kým mi v ústach bzučí vŕtačka, nie je práve najlepší nápad.

Pri mojej tretej návšteve sa ma jeden zo synov spýtal, či sa môžu so mnou odfotiť, vraj na pamiatku, že u nich v ambulancii bola cudzinka. Polichotilo mi to a tak som súhlasila. Poďakovala som sa za ich služby a šla domov. 

Asi o 2 týždne prišiel manžel domov s novinami v rukách, kde na tretej strane bola reklama na zubnú ambulanciu v Nellore spolu s fotkou mňa a pánov zubárov. Najprv sme sa na tom smiali, ale smiech nás prešiel, keď za ďalšie 2 týždne v tých istých novinách vyšiel pobúrený článok o týchto zubároch ako si môžu dovoliť robiť si reklamu takým spôsobom, ako keby iní zubári neboli dosť dobrí len preto, že u nich nebol cudzinec. Vraj medzi zubármi vtedy prebiehali v meste veľké hádky.  A všetko spôsobila jediná fotka, o ktorej som si ani len nepomyslela, že skončí v novinách.

A tak som sa v tom čase príliš neobzerala, keď som šla do mesta. Od vtedy sa už nikdy s nikým nefotím a zvlášť nie so zubármi.

štvrtok 14. februára 2013

Koriandrová vňať

IMG_6874



Koriandrová vňať (môžete ju poznať aj pod názvom Cilantro) je populárna stredomorská bylina, bežne používaná aj v Ázii. Často sa používa do pikantných jedál modernej aj tradičnej kuchyne. Koriander pochádza zo Stredomoria a Malej Ázie (Tureckých regiónov). Listy a stonka majú mierne citrusovú príchuť.




Koriandrová vňať a zdravie:

Listy a stonky neobsahujú žiaden cholesterol, sú bohaté na antioxidanty, esenciálne oleje, vitamíny a vlákninu.
Bylina je dobrým zdrojom minerálnych látok ako je draslík, vápnik, mangán, železo a horčík.
Je tiež bohatá na vitamíny ako je riboflavín, niacín, vitamín A, beta karotén, vitamín C, ktorý je silným prírodným antioxidantom. Obsahuje tiež kyselinu listovú.
Je vhodným výživovým doplnkom v strave pre: správnu funkciu srdca, dobrý krvný tlak, dostatok červených krviniek, zdravú pokožku a zrak. Pomáha tiež pri tráviacich problémoch.


koriandrova vnat


Využitie v kuchyni:

Listy treba pred použitím dobre umyť pod tečúcou vodou. Listy sa využívajú hlavne v kuchyni ázijskej a východoeurópskej. Zdôraznia chuť zeleniny, kuracieho mäsa aj rýb.
Vňať je tiež vhodná do polievok a omáčok, vyrába sa z nej tiež pesto, ktoré je vhodným doplnkom cestovín alebo dobrou marinádou na ryby a kuracie mäso.
Pre výraznú chuť koriandrovej vňate ju pridávajte do jedla tesne pred jeho dokončením.


koriandrova vnat


indicky trh, andhra



Zdroj informácií: internet

Cviklovo - orechový šalát / Beetroot and walnuts salad





ČO POTREBUJETE:

cvikľa
vlašské orechy
olivový olej
mleté čierne korenie 
soľ



AKO POSTUPOVAŤ:

Cviklu opláchneme pod tečúcou vodou, necháme ju aj so stonkami vňate, aby v nej zostala všetka šťava. Zabalíme každú zvlášť do alobalu, položíme na pekáč a pečieme na 200st., 45 minút. Vychladnutú potom ošúpeme, pokrájame a dáme do misky. 

Vlašské orechy trocha posekáme a opečieme na suchej panvici. Pridáme do misky s cviklou. Ďalej pridáme mleté čierne korenie, soľ a čerstvú koriandrovú vňať, pokvapkáme olivovým olejom a premiešame.

pondelok 11. februára 2013

Mrkvovo-cícerovo-kešu nátierka / Carrots chickpeas and cashews spread

1mrkvovo cicerovo kesu natierka 006



ČO POTREBUJETE:
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

1/2 hrnčeka nesolených kešu orechov
1/4 hrnčeka surovej mrkvy nakrájanej na kolieska
1/4 hrnčeka uvareného cícera
soľ
sušený tymián
šťava z citróna
1 lyžica gréckeho jogurtu


1mrkvovo cicerovo kesu natierka 008



AKO POSTUPOVAŤ:

Kešu orechy si vopred namočíme vo vode na 1 hodinu. Cícer si na noc namočíme a ráno uvaríme do mäkka. Scedíme a vodu z neho odložíme. 

Do mixéra dáme nakrájanú surovú mrkvu, scedené kešu orechy a uvarený cícer. Pridáme troška z vody, v ktorej sme varili cícer a všetko spolu rozmixujeme. Nátierku preložíme do misky, pridáme soľ podľa chuti, 1/2 lyžičky šťavy z citróna, medzi prsty sušeného tymiánu a lyžicu jogurtu. Dobre premiešame. 

* * *

Nátierku dáme vychladiť a podávame s pečivom. Ja som podávala s mojím prvým vydareným kváskovým chlebom. 


* * *

Kvások som skúšala robiť z múky Atta aj Maida. Ten z múky Maida sa ani nerozhýbal, ale z múky Atta pekne bublá.


sobota 9. februára 2013

"Karamelové" kuracie kúsky


1gougeres a karamelove kura 045



ČO POTREBUJETE:

2 kuracie stehná (aj s klblom); vykostené a nakrájané na rezančeky
soľ  (rybacia omáčka je slaná, tak ako aj sójová, takže soli nedávame príliš veľa)
olej
4 menšie strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
1 lyžica tmavej sójovej omáčky
1 lyžica rybacej omáčky
1 lyžica strúhaného jaggery (palmového cukru); alebo hnedý cukor




1gougeres a karamelove kura 041




AKO POSTUPOVAŤ:

Kuracie mäso osolíme a premiešame v miske s trochou oleja. Wok zohrejeme a pridáme mäso. Na silnom ohni necháme zatiahnuť a odložíme bokom do ďalšieho použitia.

1gougeres a karamelove kura 023


Znova zohrejeme trocha oleja, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme do mäkka.

1gougeres a karamelove kura 036


Pridáme opečené mäso a mleté korenie, premiešame.

1gougeres a karamelove kura 037


Pridáme sójovú a rybaciu omáčku, premiešame a na miernom ohni, zakryté dusíme 10 minút.

1gougeres a karamelove kura 038


Pridáme palmový cukor, premiešame a dodusíme ďalšie 3-4 minúty.

1gougeres a karamelove kura 039


Podávame s ryžou.

piatok 8. februára 2013

Cvikľová zmrzlina

Túto výbornú zmrzlinu som robila podľa receptu od Adriany. Je výborná a chutila hlavne staršej dcérke, ktorá bola prekvapená tým, že je v nej cvikľa a zároveň bola nadšená, že to v zmrzline vôbec výrazne necítiť. Určite je to naša stálica.



Cviklova zmrzlina


streda 6. februára 2013

Brokolica s pórom / Broccoli with leek


1BROKOLICA S POROM 015



ČO POTREBUJETE:

olej
niekoľko karí lístkov
1 pór
1/2 lyžičky mletej kurkumy
mleté čierne korenie
soľ
1 malá brokolica


1BROKOLICA S POROM 012



AKO POSTUPOVAŤ:

V kadhai zohrejeme olej. Pridáme karí lístky a necháme prasknúť.

1BROKOLICA S POROM 002


Pridáme nakrájaný pór a 2 minúty na miernom ohni restujeme. 

1BROKOLICA S POROM 004


Pridáme kurkumu a premiešame. 

1BROKOLICA S POROM 005


Pridáme brokolicu, mleté čierne korenie, soľ, premiešame a pod pokrievkou dusíme asi 5 minút. 

1BROKOLICA S POROM 007


Môžeme podávať s plackami

utorok 5. februára 2013

Gougeres

Gougeres je francúzske syrové pečivo z odpaľovaného cesta. Zvyčajne sa používajú syry Gruyère, Comté, alebo Emmentaler, môžu sa podávať len tak alebo s nejakou náplňou. Odpaľované cesto som skúšala robiť prvýkrát. Mala som vždy rešpekt k nemu, pretože som si myslela, že je to niečo veľmi zložité. Až dnes som zistila, že je to úplná hračka. Presne ako to býva s každým receptom, ktorého sa najprv "bojím".



1



ČO POTREBUJETE (na 12 väčších ks):

250ml vody
3 lyžice masla
soľ
250ml hladkej múky (použila som Maida)
4 vajcia
strúhaný syr (ja som použila "indický" Cheddar)
mleté čierne korenie
sušené oregano



2



AKO POSTUPOVAŤ:

Do hrnca dáme vodu, maslo a soľ. Zohrievame, až kým sa maslo nerozpustí. Netreba vodu priviesť k varu, s ďalším bodom pokračujeme hneď, ako sa maslo rozpustí.

3


Keď je maslo rozpustené, pridáme naraz múku a varechou hneď miešame na stredne silnom ohni. Miešame, až kým sa cesto nespojí a na dne hrnca sa neurobí akoby povlak. Potom hrniec odložíme z ohňa a cesto necháme 2-3 minúty vychladnúť.

4


Do cesta po jednom zapracujeme vajcia. Pridáme prvé vajce a vareškou dobre zamiešame. Bude to klzké a trocha nešikovné...

5


... potom pridáme druhé vajce a zamiešame....

6


... tretie vajce a zasa zamiešame...

7


... nakoniec štvrté vajce a to už máme hladšie cesto, ktoré sa dobre mieša.

8


Do cesta pridáme korenie (môžete použiť akékoľvek príchute, ktoré vám vyhovujú)...

9


... pridáme asi 200ml strúhaného syra a zamiešame.

10


Rúru vyhrejeme na 180-200st.

Pekáč vystelieme papierom na pečenie. Môžeme ďalej použiť cukrárenské vrecko, ale ak sa vám nechce špiniť, postačia aj dve polievkové lyžice, ktorými urobíme kôpky.

11


Pečieme na 180-200st. (záleží od vašej rúry), 30 minút.

12



13


Piekla som podľa tohoto receptu.

nedeľa 3. februára 2013

Dusené šampiňóny so zelerom

1sampinony s celerovymi stonakmi 010



ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov
7 stoniek zeleru
olivový olej
1 stredné veľká červená cibuľa
4 strúčiky cesnaku
soľ; len troška - sójová omáčka je slaná
mleté čierne korenie
troška pálivých čili vločiek (môžete vynechať)
1 lyžica tmavej sójovej omáčky
1 lyžička palmového cukru (jaggery); alebo hnedého cukru
vňať zeleru


1sampinony s celerovymi stonakmi 020



AKO POSTUPOVAŤ:

Vo woku zohrejeme lyžicu oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme do mäkka.

1sampinony s celerovymi stonakmi 001


Pridáme nakrájané šampiňóny, mleté čierne korenie, čili vločky a soľ. Premiešame zľahka a prikryté na miernom ohni dusíme do mäkka. Asi 10-15 minút.

1sampinony s celerovymi stonakmi 003


Potom pridáme sójovú omáčku a palmový cukor a premiešame.

1sampinony s celerovymi stonakmi 004


Ďalej pridáme nakrájané stonky zeleru a len chvíľku prehrejeme. Dobre premiešame.

1sampinony s celerovymi stonakmi 005


Nakoniec pridáme nasekanú vňať zeleru (môžete dať menej, než som použila ja), prehrejeme a odstavíme z ohňa. (Miesto zelerovej vňate môžete použiť koriandrovú.)

1sampinony s celerovymi stonakmi 006


Môžeme podávať s plackami alebo aj ako prílohu k mäsu.

streda 30. januára 2013

Dal Palak (dal so špenátom) / Dal with spinach

Dal Palak / Dal with spinach



ČO POTREBUJETE:

1/2 hrnčeka Toor dal
1/4 hrnčeka oranžovej šošovice
voda podľa potreby
1/4 lyžičky mletej kurkumy

2 viazaničky čerstvého mladého špenátu

olej alebo ghí
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 lyžička strúhaného čerstvého zázvoru
1 lyžička strúhaného čerstvého cesnaku

1 väčšia červená cibuľa
2-3 zelené čili papričky
1/4 lyžičky mletej kurkumy
soľ

1/2 lyžičky mletého koriandru 
1/2 lyžičky garam masala


na Tadka:
1 lyžica ghee
1/4 lyžičky asafoetida
1/4 kašmírskeho chilli korenia

šťava z citróna



AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal a šošovicu prepláchneme a na pol hodiny namočíme vo vode.

Obe strukoviny dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme kurkumu, premiešame a privedieme k varu. Oheň zmiernime a strukoviny varíme odokryté domäkka, približne 20-25 minút.

Špenátové listy umyjeme a "lenivo" nakrájame. Ak použijeme baby špenát netreba krájať. 

V panvici zohrejeme ghee a necháme rozvoňať rímsku rascu. Pridáme nastrúhaný cesnak a zázvor. Chvíľku restujeme.

Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a zelené chilli papričky a restujeme domäkka. 

Pridáme kurkumu a soľ, premiešame. Pridáme mletý koriander a garam masala, premiešame. 

Pridáme špenátové listy, ak treba upravíme hustotu karí pridaním vody a povaríme na miernom ohni 1 minútu alebo ak je príliš riedke, minútku ho varíme na silnom ohni. 

Vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.

V menšom hnrci poriadne zohrejeme ghee, pridáme kašmírske chilli korenie a asafoetida, hneď to na horúcom ghee zapení a ihneď to vylejeme do dalu a premiešame. (Aby sme dostali všetko z menšieho hrnca vylejeme doňho naberačku dalu, premiešame so zbytkami ghee a korenia a znova vylejeme do dalu.)

Podávame s dusenou ryžou, môžeme pokvapkať šťavou z citróna.


nedeľa 27. januára 2013

Nedeľná prechádzka

Dnes bol krásny deň. Slniečko svietilo, ale nebolo príliš horko. Zimné dni sa pomaly končia a bude čoraz teplejšie. A tak sme dnešok využili a strávili ho vonku. Deti sa vybehali, Bobby s nimi a tak dnes budú všetci dobre späť.