utorok 10. septembra 2013

Krevetové pulao / Prawn pulao


22krevetove pulao 032



ČO POTREBUJETE:

300ml ryže Basmati
450ml vody
soľ

2 lyžice ghi
1 ázijský bobkový list (Tej patta)
1 lyžička rímskej rasce (Jeera)
2 hnedé kardamómy 
kúsok škorice

1 veľká červená cibuľa
1/2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
1/2 lyžičky nastrúhaného cesnaku
(alebo 1 plnšia lyžička cesnakovo zázvorovej pasty)
2 menšie paradajky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
soľ
čerstvá koriandrová vňať 


22krevetove pulao 030



AKO POSTUPOVAŤ:

Krevety si očistíme.

22krevetove dum dum 019


Uvaríme si ryžu podľa tohoto návodu.

22krevetove pulao 009


Vo woku (kadhai) zohrejeme ghí. Pridáme rímsku rascu, bobkový list, kardamóm a škoricu. Chvíľočku necháme rozvoňať.

22krevetove pulao 003


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, nastrúhaný zázvor a cesnak. Restujeme, kým cibuľa nezmäkne a je mierne do hneda.

22krevetove pulao 005


Pridáme nadrobno nakrájané paradajky, chilli korenie a kurkumu. Restujeme, kým paradajky nezmäknú, až sa rozpadávajú.

22krevetove pulao 008


Potom pridáme očistené krevety, osolíme a restujeme asi 6 minút.

22krevetove pulao 015

22krevetove pulao 016


Potom pridáme predvarenú ryžu a premiešame. 2 minútky opekáme, premiešavame. Nemiešame príliš búrlivo, aby sme ryžu "nepolámali".

22krevetove pulao 020


Nakoniec pridáme nadrobno nakrájanú koriandrovú vňať, premiešame, odstavíme z ohňa a necháme 10 minút pod pokrievkou uležať.

22krevetove pulao 022




Ako čistiť krevety: 

Smažené krevety v krupicovom obale / Fried prawns with rava


22krevetove pulao 047



ČO POTREBUJETE:

veľké čerstvé tigrie krevety

na marinádu:
mleté chilli korenie
soľ
cesnakovo zázvorová pasta
asi 8ks Kokum alebo trocha šťavy z citróna

na obaľovanie:
detská krupica (idli rava)
ryžová múka (alebo kukuričný škrob)
štipka soli
mletá kurkuma
mleté chilli korenie

olej na vysmážanie


22krevetove pulao 040



AKO POSTUPOVAŤ:

Krevety očistíme, umyjeme, osušíme a dáme do misky. Pridáme soľ, kurkumu, chilli korenie, cesnakovo zázvorovú pastu, kokum alebo šťavu z citróna a premiešame. Necháme ich aspoň 30 minút odležať. 

V miske zmiešame suroviny na obaľovanie. Korenie pridáme podľa chuti a už len štipku soli, pretože sme solili aj krevety. 

V hlbokej panvici zohrejeme toľko oleja, aby pokryl dno panvice. Čiže, aby krevety v oleji neplávali. Postupne obalíme krevety z pripravenej zmesi a vkladáme do horúceho oleja. Nesmažíme príliš veľa kusov naraz. Krevety smažíme na stredne silnom ohni, dohneda. Maximálne 3 minúty z každej strany. 






Video ako sa čistia krevety:
(ja používam druhý spôsob, vytiahnutie)




Alebo ako vám ich očistia lokálne na trhu za príplatok 20,- rupií. (1kg neočistených kreviet = 250,- rupií)


pondelok 9. septembra 2013

Jai Ganesha!

Tento rok do Mumbai slavit Ganesh festival nejdeme. Bohuzial manzelova praca nepusti. Susedia tu nemali zaujem urobit spolocnu pooja a vsetci su bud doma alebo odcestovani. Deticky v skole dostali hlinenych (eco friendly) Ganeshkov, ktorych treba vymalovat. Urobit pre nich pooja a zaniest bud do najblizsieho chramu, odkial ich spolocne odvezu s chramovym velkym Ganeshom k vode alebo ich mozeme zaniest k vode my.

ganesh 008


Deticky Ganeshkov vymalovali. Tesila som sa, ze si mozno urobime pekny program doma.

22ganesh 003

22ganesh 001


Ale dnes rano sa mi vobec nedari. Rozbila som kokosovy orech a ten bol vnutri hnily. Este, ze bol malicky obchodik pri nas rano otvoreny. Zbehla som tam a kupila druhy. Nachystala som si plnku do Modakov. Pripravila som si cesto z ryzovej muky. Cesto sa mi zdalo troska huste, preto som pridala extra vody a troska oleja. Po prehneteni sa pekne spojilo a bolo smyklave a leskle, ako ma byt. Ale pri modelovani modakov to bola katastrofa. Cesto sa mi trhalo, o tom, ze urobim perfektne modak-y so zabybmi som mohla len snivat.

221


Podarilo sa mi ako-tak vymodelovat aspon tasticky, ktore troska pripominali modak. Voda v hrnci zovrela, modak-y som ponorila do vody (proti praskaniu), ulozila na naolejovany hrniec s dierkami (parak) a nechala parit 15 minut.

22modak 027


Po 15 minutach som pokrievku odlozila a videla popraskane modak-y (tu ani namocenie do vody nepomohlo). Par minut som to predychavala a kedze som sa od rana babrala len s tymto, hrniec som odlozila a isla robit normalny obed (dnes vegetariansky).

22modak 035


Ak uz dnes nic nepokazim, mozno este zajdeme niekam pozriet, na vyzdobu v meste a nocne osvetlenie. A ak zajdeme, doplnim post o fotky. Majte pekny den.




Nakoniec sme nikam nesli. Vo vedlajsom cinziaku sa konala pooja, tak som mala atmosferu aspon na posluch. A miesto potulovania sa ulicami a obzerania Ganeshov sme sli skoro spat...


ganesh

ganesh1