utorok 8. apríla 2014

Hubový Thoran / Mushrooms with coconut

22IMG_9236



ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov 
olej
1/2 lyžičky hnedých horčičných semien
1 zelená chilli paprička
niekoľko karí lístkov
1 väčšia červená cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
soľ
1/2 lyžičky garam masala
2 plné lyžice čerstvého strúhaného kokosu


22IMG_9245



AKO POSTUPOVAŤ:

V hlbšom hrnci si zohrejeme olej. Pridáme horčičné semienko, chilli papričku a karí lístky. Semienka necháme vypraskať.

22IMG_9224


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme na stredne silnom ohni dohnedkava.

22IMG_9227


Potom pridáme kurkumu a chilli korenie, premiešame.

22IMG_9228


Ďalej pridáme nakrájané šampiňóny, soľ, premiešame a pod pokrievkou na miernom ohni dusíme (bez podlievania) 8 minút.

1


Po 8 minútach pridáme garam masala a strúhaný kokos (za tých 8 minút by sa mala vypariť aj voda, ktorú šampiňóny pustia, ak nie, tak ich chvíľu restujeme odokryté). Premiešame a odstavíme z ohňa.

22IMG_9233


Podávame s plackami.


22IMG_9243

pondelok 7. apríla 2014

Keď kura chcelo kravou byť...

Bourguignon som jedla jeden jediný raz, uvarené z jahňacieho mäsa a pravdepodobne s troškou indického šmrncu v Mumbai. Bolo to výborné! Vždy, keď som to chcela uvariť doma, niečo zo surovín mi chýbalo. Dnes som sa rozhodla, že idem do toho, aj keď bude treba improvizovať. Takže tu je moje "Beef bourguignon", bez "beef" a rozmarínu (ktorý aj tak nemám rada); prispôsobené tomu, čo sa dalo zohnať u nás.



22IMG_9690



ČO POTREBUJETE:

2 kuracie stehná spolu s chrbtovou časťou 
ghee
1 veľká mrkva
1 stredne veľká červená cibuľa 

3 strúčiky cesnaku
čerstvé lístky thajskej bazalky
mleté čierne korenie 
soľ
180ml víno červené 
asi 350-400ml vývaru 
2 lyžice paradajkového pretlaku

na dokončenie:
ghee
1 stredne veľká červená cibuľa 
3 strúčiky cesnaku
200g šampiňónov 
1 lyžica hladkej múky 
čerstvý tymián



22IMG_9697



AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme 2 lyžice ghee. Pridáme osušené kuracie mäso (ktoré sme naporcovali) a na stredne silnom ohni opečieme z oboch strán. Vyberieme a odložíme bokom. V tom istom výpeku orestujeme očistenú a na kolieska pokrájanú mrkvu, nadrobno nakrájanú cibuľu.

Potom pridáme opečené mäso, podlejeme ho vínom, vývarom, pridáme pretlak, soľ, mleté čierne korenie a lístky bazalky. Tekutinu privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme pod pokrievkou 1 hodinu.

22IMG_9686


22IMG_9699


Po hodine si v druhej panvici zohrejeme ghee. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak a na štrvťky nakrájané šampiňóny a na stredne silnom ohni opečieme. Zaprášime múkou a ešte chvíľočku restujeme. Toto vylejeme do hrnca s mäsom, pridáme tymián a premiešame. Varíme ďalších 15 minút a je hotovo.

22IMG_9688


Výbornou prílohou je zemiakové pyré.


22IMG_9692


nedeľa 6. apríla 2014

Lievance / American pancakes




ČO POTREBUJETE (na asi 9ks):

200g hladkej múky (použila som Maida)
štipka soli
1 plochá lyžička prášku do pečiva
70g hnedého cukru
2 vajcia
2 lyžice oleja do cesta
250ml mlieka





AKO POSTUPOVAŤ:

Žĺtky oddelíme od bielkov a z bielkov vyšľaháme sneh.

V miske zmiešame múku, cukor, soľ a prášok do pečiva. Pridáme žĺtky, olej a mlieko vymiešame cesto. Do cesta potom opatrne zapracujeme bielka.

Lievance opekáme na olejom zľahka pomastenej panvici, na miernom ohni, z oboch strán dohneda. 

Podávame napr.: s džemom, posypané sladkým kakaovým práškom a poliate maslom, poliate s čokoládovou polevou, alebo s medom; s našľahaným jemným ochuteným tvarohom alebo s jogurtom a čerstvým ovocím.

sobota 5. apríla 2014

Vestigia - skolske predstavenie (april 2014)

Mame za sebou dalsi zaver skolskeho roka. Dnes sa oficialne ukoncil slavnostnym programom. Temou vecera bolo zivotne prostredie. V kratkych prestavkach pocas programu recnili ludia, co sa zivotnym prostredim zaoberaju, jedna pani profesorka rozpravala zaujimavo a myslim, ze aj deti zaujala. Mna teda urcite. Hlavne tym, ked spomenula, ze uz vrabce nevidno lietat. To som si vobec nevsimla... a je to pravda. Niektore predstavenia sa troska odchylili od temy zivotneho prostredia, poukazali na problem postavenia dievcat v spolocnosti, na nasilie voci sluzobnictvu v Indii a jeden tanec poukazal na to, ze vsetky narody, nabozenstva a ludia roznej farby pleti sa maju navzajom respektovat. Myslienka vecera sa mi velmi pacila.

U nas doma sa zacali pripravy uz vcera. Dievcata sa stretli u jednej kamaratky, kde prisla nejaka pani, co robi mehendi a vsetky si dali ozdobit ruky henou.

22IMG_9600
Salonkine pripravy.


22IMG_9608
Moja nadherna dcera <3


22IMG_9612
Modlenie, aby vecer dobre dopadol.


22IMG_9613
Prihovor pani riaditelky a majitelky skoly.


22IMG_9621





22IMG_9622


22IMG_9623


22IMG_9626


22IMG_9628


22IMG_9629


22IMG_9632


22IMG_9638


22IMG_9643
Predstavenie mladsej dcerky.




22IMG_9647


22IMG_9648





22IMG_9658


22IMG_9661


22IMG_9669





22IMG_9670


Tento rok vopred vyzvali rodicov v pozvankach, aby nechodili pod podium fotit a natacat, pretoze kazdy rok tym rusia program a ti, co slusne sedia nic nevidia. No ani tento rok sa rodicia neukazali ako vzor pre deti  a aj ked  som si hovorila, ze budem sedlak a pojdem sa tiez tlacit, nakoniec som sedela na svojom mieste a odfotila a natocila, co sa dalo.

22IMG_9677
cim dalej, tym viac sme videli z programu figu borovu :(


22IMG_9681
aaaa ohnostroj.....


Deti predviedli pekny program. Snazili sa, uzili si to a ja som tlieskala o sto-sesto po kazdom predstaveni. Len jedna vec ma nakoniec zarazila. Cely vecer sa hovorilo o tom ako chranit prirodu a nakoniec bol velky ohnostroj... nuz to sa asi za znecistenie ovzdusia nerata. 

Zhrniem to teda takto: rodicov poslat do nejakeho tabora na prevychovu, kde ich naucia discipline a deti a ucitelov chvalim.

(Neskor by mal byt cely program aj na Youtube, tak neskor vlozim video, ak to bude mozne.)

utorok 1. apríla 2014

Brokolica na spôsob Manchurian

Možno poznáte recept na Gobi Manchurian. Tak toto je niečo podobné, len menšia improvizácia.


22IMG_9282



ČO POTREBUJETE:

1 menšiu brokolicu

na cestíčko:
3/4 pohára hladkej múky (maida)
1 kopcová lyžička kukuričného škrobu (alebo ryžovej múky)
štipka prášku do pečiva 
soľ
voda podľa potreby
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty

olej na vyprážanie

ďalej:
olej
2 póriky
4 strúčiky cesnaku
1 zelená chilli paprička 
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžica tmavej sójovej omáčky
2 lyžice paradajkového pretlaku
mleté čierne korenie
čerstvá koriandrová vňať 


22IMG_9278



AKO POSTUPOVAŤ:

Brokolicu rozrobíme na ružičky. V miske zmiešame múku so škrobom, soľou a práškom do pečiva. Pridáme vodu podľa potreby, aby sme vymiešali hustejšie cestíčko. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a do cestíčka poriadne zamiešame. 

1


V hlbšom kastróliku zohrejeme dostatok oleja, aby sa brokolica v ňom varila - fritovala. Keď je olej poriadne horúci brokolicu postupne po častiach namáčame do cestíčka, aby sa každý kúsok cestíčkom dobre obalil a vložíme do vriaceho oleja. Vyprážame na silnom ohni. Počas vyprážania brokolicu otáčame, aby bola hnedkavá rovnomerne zo všetkých strán. Vypraženú vyberieme a pokračujeme so zbytkom brokolicových ružičiek.

2


Keď máme brokolicu vypraženú, v druhom hrnci zohrejeme trocha oleja. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, na kolieska nakrájaný pór a chilli papričku. Na miernom ohni restujeme domäkka.

3


Potom pridáme kurkumu...

22IMG_9263


... sójovú omáčku, paradajkový pretlak a premiešame.

22IMG_9265


Ďalej pridáme mleté čierne korenie a premiešame.

22IMG_9266


Do základu pridáme vypraženú brokolicu a dobre premiešame.

22IMG_9268


Nakoniec pridáme koriandrovú vňať, premiešame a odstavíme z ohňa. 

22IMG_9269


Podávame napríklad s plackami alebo ako predjedlo.