pondelok 9. júna 2014

Placky Dosa s jarnou cibuľkou


11IMG_3142



ČO POTREBUJETE (na 8ks):

1 pohár krátkozrnnej ryže 
1/4 pohára urid dal
niekoľko semienok senovky gréckej 
1 pohár instantných ovsených vločiek 
soľ
voda
štipka prášku do pečiva 
zelená časť jarných cibuliek


11IMG_3150



AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu a urid dal prepláchneme. Zalejeme vodou, prihodíme niekoľko semienok senovky gréckej a necháme namočené minimálne 6 hodín. Najlepšie cez noc.

Potom ryžu s urid dalom, semienkami senovky, ovsenými vločkami a troškou vody rozmixujeme na polohusté cesto. Pridáme zelenú časť jarných cibuliek a znova premixujeme. 

0

1


Cesto dáme do misky, pridáme štipku prášku do pečiva, soľ a premiešame. Misku zakryjeme čistou utierkou a cesto necháme odpočívať - fermentovať. 

Ďalej pokračujeme v príprave placiek ako pri Dosa. Opekáme na suchej panvici z jednej strany.

2


Podávame s obľúbeným chutney.

nedeľa 8. júna 2014

Makhana (lotosové semená) ako snack / Makhana snack


11IMG_3335



ČO POTREBUJETE:

2 hrnčeky lotosových semien (makhana)
olej
1 plochá lyžička tmavej rímskej rasce (shah jeera)
štipka asafoetida
2 zelené chilli papričky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
soľ


11IMG_3336



AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, chilli papričky a asafoetida. Necháme rascu rozvoňať. Potom pridáme karí lístky a necháme prasknúť.
V hrnci zohrejeme olej. Pridame rimsku rascu, chilli papricy a asafoetida. Nechame rascu rozvonat. Potom pridame kari listocky a nechame prasknut. - See more at: http://akochutimasala.blogspot.in/2014/06/makhana-lotosove-semena-ako-snack.html#sthash.KAL6BPWO.dpuf
V hrnci zohrejeme olej. Pridame rimsku rascu, chilli papricy a asafoetida. Nechame rascu rozvonat. Potom pridame kari listocky a nechame prasknut. - See more at: http://akochutimasala.blogspot.in/2014/06/makhana-lotosove-semena-ako-snack.html#sthash.KAL6BPWO.dpuf

1


Ďalej pridáme mletú kurkumu a prehrejeme.

2


Ihneď pridáme lotosové semená a soľ, premiešame a na miernejšom ohni restujeme za občasného premiešania asi 2-3 minúty. 

3


Podávame teplé, ihneď ako snack. 

štvrtok 5. júna 2014

Hrachový "Hummus" / Green peas "hummus"


11IMG_3392



ČO POTREBUJETE:

1 hrnček (200ml) čerstvo vylúskaného hrachu
voda na blanšírovanie hrachu + soľ
2 strúčiky cesnaku (pre viac štiplavý hummus, dajte 4 strúčiky)
20 lístkov bazalky
2 lyžice tahini (vyrobte si ju doma), alebo lyžica namočených a s trochou vody rozmixovaných kešu
šťava z 1 baby citróna  (alebo 2 lyžice šťavy z citróna)
soľ podľa chuti
chilli vločky (nemusia byť)
1/2 lyžičky drvenej rímskej rasce


11IMG_3398



AKO POSTUPOVAŤ:

Čerstvý hrach si vylúskame.

1


Vylúskaný hrach 2 minútky povaríme v osolenej vriacej vode, odkiaľ ho preložíme do ľadovej vody (blanšírujeme). 

2


Potom hrach dáme do mixéra. Pridáme cesnak, lístky bazalky, šťavu z citróna, tahini (alebo kešu pastu), chilli vločky a všetko rozmixujeme dohladka. Hummus preložíme do misky. 

3


Do hummusu pridáme troška soli a drvenú rímsku rascu na dochutenie. Dobre premiešame a môžeme podávať. 

4



My ľúbime hummus vychladený a s pečivom. 



11IMG_3406

utorok 3. júna 2014

Rascový posúch bez kysnutia


11IMG_3269



ČO POTREBUJETE (na 1 posúch):

300g bielej múky (maida)
100g celozrnnej múky (atta)
soľ
1 plochá lyžička prášku do pečiva 
rímska rasca
ľanové semienka
1 lyžica oleja
300ml minerálky (sódovky)


11IMG_3263



AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame všetky suché suroviny. Pridáme minerálku a olej a zamiesime cesto.

11IMG_3258

11IMG_3259


Plech môžeme vystlať papierom na pečenie, poprášime ho múkou a cesto naň rukou roztlačíme na hrubšiu placku. Placku pokvapkáme troškou vody.

11IMG_3260


Posúch pečieme v predohriatej rúre na 200st. asi 25 minút. Hotový vyberieme z rúry a pokropíme troškou vody. Necháme na mriežke vychládnuť.

štvrtok 29. mája 2014

Pesto z jarných cibuliek / Spring onion pesto


11IMG_3124


ČO POTREBUJETE:

za veľkú hrsť zelenej časti jarných cibuliek
4 polievkové lyžice olivového oleja
šťavu z polovice limetky
2 lyžice mletých mandlí
strúhaný syr (napr. Gouda, Parmezán..)
mleté čierne korenie
(soľ netreba, syr je slaný)


11IMG_3130



AKO POSTUPOVAŤ:

Zelenú časť jarných cibuliek dobre opláchneme pod tečúcou vodou.

0


Dáme ich do mixéra, pridáme olej a šťavu z limetky a rozmixujeme. Potom pridáme mleté mandle a znova rozmixujeme.

1


Pesto preložíme do misky. Pridáme mleté čierne korenie a nastrúhaný syr a premiešame. Môžeme odložiť minimálne na 1 hodinu do chladničky, aby sa odležalo a podávame.

2


Ja som ho podávala na domácej veke s uvareným vajíčkom (vajíčko varím 7 minút).

11IMG_3131