štvrtok 28. apríla 2016

Aloo bhindi / Potatoes with ladies fingers





ČO POTREBUJETE:

1 väčší zemiak
olej
1/2 lyžičky rímskej rasce
1 zelená chilli paprička
2 väčšie cibule
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletého koriandru
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
soľ podľa chuti
menšia hrsť koriandrovej vňate





AKO POSTUPOVAŤ:

Ak použijeme hlinený hrniec, vopred si ho musíme namočiť na pol hodiny vo vode tak, aby bol celý ponorený. Potom ho postupne zahrievame, začíname na miernom ohni a postupne zvyšujeme.

Okru umyjeme a poriadne vysušíme. Vysušenú nakrájame, končeky odkrojíme preč.

V hrnci zohrejeme olej, oheň zmiernime a pridáme chilli papričku, rímsku rascu, ktorú necháme rozvoňať. Potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme ju domäkka.

Ďalej pridáme ošúpaný a nakrájaný zemiak a dve minúty restujeme. Pridáme soľ, kurkumu, koriander a chilli korenie a premiešame. Minútku restujeme.

Ďalej pridáme nakrájanú okru, premiešame a pod pokrievkou na miernom ohni dusíme domäkka, asi 8-12 minút. Nakoniec vmieŝlšame nasekanú koriandrovú vňať. Hlinený hrniec si udržuje teplo nejakú dobu aj po vypnutí ohňa, preto stačí dusiť 8 minút, potom vypneme oheň a necháme pod pokrievkou ešte stáť 5-10 minút.



Podávame s Chapati.

štvrtok 24. marca 2016

Shilparamam - Urban hut v Tirupati

Vybavovat v Indii pas je doslova o hubu (kludne na nu mozete spadnut pri cakani). Proces je asi taky, ze najprv je najlepsie spytat sa agenta, co vsetko potrebujete priniest a zaregistrovat si online den a cas, inak vas tam nepustia. Potom idete na dane pasove oddelenie. Tam treba vystat prvu radu, co trvalo nieco cez hodinu. Skontroluju doklady, originaly aj kopie, ktore pred nimi podpisete a poslu vas za sklene bezpecnostne dvere do cakarne, ktora je preplnena, kde vsetci chlapi sedia a zeny s detmi stoja. Okna su zabednene a vy mate kazde 2 minuty pocit, ze ten dalsi nadych uz nedate. Ze chcete na 5 minut vybehnut von na cerstvy vzduch, aby ste tam sebou nesvihli o zem? No urcite, to sa nesmie. Zvozia vas ako male decko, co ste si to dovolili. Myslim, ze aj keby som tam rovno odpadla, aj za to by mi boli vynadali. Po asi 40 minutach cakania konecne pride vase poradove cislo a vy idete do sekcie A. Tam ziadatela odfotia, nahodia udaje do pocitaca a skontroluju este raz doklady. Poslu vas naspat do miestnosti bez kyslika. Dalsich 40 minut a pridete na rad do sekcie B. Tam skontroluju, ci v sekcii A neurobili v nahadzovani udajov chybu a mozno vam povedia nieco doslova sproste (Ako tej pani pred nami, ktorej sa opytala uradnicka, ci je sprosta, ked ma taky poniceny  stary pas; ja by som skor povedala, casto pouzivany a ci je uz uplne sprosta, ked potrebovala agenta na to, aby vedela, co ma priniest. Tak do tej kategorie spadali asi vsetci pritomni...). Potom znova cakate dalsich 40 minut a poslu vas do sekcie C, kde panko skontroluje, ci sa v sekcii A a B nepomylili, povie vam ok, mozete ist. Vyzdvihnete si priepustku, ze mozete opustit budovu and that's how it's done! Pas vraj pride do tyzdna kurierom k nam domov. Takto to prebieha pri obnove, nie pri ziadani uplne noveho dokladu. (Teraz viem, ze najradsej vybavujem pas doma na Myjave! Zlate nase tety, slecny uradnicky. Tymto im ruky bozkavam.) Tak to len tak na okraj....

Este kym sme dorazili na pasove mali sme dve hodinky cas, a tak sme zasli do miestneho muzea, kde boli sochy, ktore zobrazovali zivot miestnych ludi na dedinach, remesla a bolo tam tiez niekolko soch indickych Bohov a svatych v modernom prevedeni. Nebolo toho vela, mozno tam byvaju nejake atrakcie vecer, pretoze tam bol tiez mensi amfiteater, kde pravdepodobne byva nejake ochotnicke divadlo a taktiez je sucastou arealu sobasna hala. Vstupne je 5 rupii na osobu, det pod 7 rokov zdarma. Tu je zopar obrazkov z miesta aj z cesty.



www.akochutimasala.blogspot.com

pondelok 14. marca 2016

Kiwi jablko pomaranč smoothie / Kiwi apple orange smoothie


Kiwi jablko pomaranc smoothie



ČO POTREBUJETE (na 1 pohár):

1 kiwi
1/2-1 jablko
šťava z 1 pomaranča
1 lyžička medu


Kiwi jablko pomaranc smoothie



AKO POSTUPOVAŤ:

Kiwi ošúpeme, nakrájame a dáme do mixéra. Jadrovník z jablka vyrežeme, jablko nakrájame neošúpane a dáme do mixéra. Odšťavíme pomaranč a šťavu pridáme do mixéra. Pridáme med a vymixujeme smoothie. Pred podávaním vychladíme. 

piatok 11. marca 2016

piatok 4. marca 2016

Jablkovo cvikľové smoothie / Apple and beetroot smoothie


Jablkovo cviklove smoothie



ČO POTREBUJETE:

1 celé jablko
(neošúpané, vybraný jadrovník)
kúsok cvikle
(surovej alebo uvarenej; jablka by malo byť viac ako cvikle - pre lepšiu chuť)
šťava z citróna 
trocha medu
kúštik čerstvého zázvoru
voda podľa potreby 
(alebo sódovka)


Jablkovo cviklove smoothie



AKO POSTUPOVAŤ:

Dáme všetko do mixéra, vodu pridávame po troche a rozmixujeme na požadovanú konzistenciu hustejšieho nápoja. Najlepšie je vychladené.

pondelok 29. februára 2016

Den vedy / Sportovy den / Vestigia (2016)

V nedelu bol den, ktoreho sme sa vsetci rodicia trocha bali. Bali preto, lebo v jeden den sa v skole konali tri programy a bali sme sa ako to deti zvladnu. No zvladli to vyborne a vsetky by si zasluzili pochvalu.
Den sa zacal prezentaciou vedeckych pokusov, tak ako aj po ine roky. Deti boli rozdelene tematicky do skupin a kazda predviedla svoj pokus, ktory nam opisali a vysvetlili o co ide. Zastavili sme sa pri niekolkych skupinkach, ale hlavne sme hladali tie nase :) Vede boli venovane dve hodiny.


Den vedy 2016

Den vedy 2016

Den vedy 2016

pondelok 22. februára 2016

Kedy je vhodne cestovat do Indie?

Z casu na cas sa ma niekto spyta, ktory mesiac je vhodny na cestu do Indie. Tazko povedat. Zalezi na tom, kam idete, do ktorej casti Indie. Ja mozem poradit len co sa tyka juznej zony Indie a to su staty: Telangana, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Kerala a Karnataka. To co vam ponuknem su fotografie pocasia, ktore som fotila pocas posledneho roka. Zapisovala som si priemerne teploty a ci v dany mesiac boli zrazky. Takze predstavu si budete vediet troska urobit pre juznu Indiu (ja som zaznamenavala pocasie statu Andhra Pradesh). A za seba hovorim, najvhodnejsie mesiace na cestu do juznej Indie su december, januar, februar co sa teploty tyka. Samozrejme sa daju zvladnut aj ostatne mesiace, staci mat so sebou flasu pitnej vody a pokrievku hlavy (my sme s detmi zvladli Hampi na konci aprila, co je velmi horuce obdobie). Miesta akymi su napriklad Kerala a Ooty su krasne zelene prave pocas monzunov. Rovnako aj cele zapadne Ghaty. Sever Indie je v zimnych mesiacoch naozaj studeny. Takze vyber je nakoniec len na vas.


Januar 2016
Januar 2016 - denna teplota 27-30st. C, nocna teplota 17-20st. C, 3 dni jednorazovych prehanok