streda 10. marca 2010

Masala Dosa

Masala Dosa sú slané placky Dosa so zemiakovou zmesou. Podávajú sa zvyčajne na raňajky a jedlo pochádza z juhu Indie. Sú to tie najlepšie indické raňajky spolu s Puri Bhaji.


22masala dosa 028


ČO POTREBUJETE:

na Dosa:
1 a 1/2 malého hrnčeka surovej ryže
3/4 malého hrnčeka strukoviny Urid dal
1 lyžica Channa dal
voda
soľ
štipka prášku do pečiva alebo jedlej sódy 


Na Aloo masala (zemiaková náplň):

2 veľké zemiaky
olej
1/2 lyžičky rímskej rasce
soľ
1/2 lyžice Channa dal
hrsť mrazeného hrášku
1 veľká červená cibuľa
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
2-3 zelené čili papričky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
niekoľko karí lístkov


22masala dosa 029



AKO POSTUPOVAŤ:

Dosa:
Ryžu, channa dal a urad dal namočíme na 4 hodiny do vody. Potom vymixujeme s trochou vody, soľou a štipkou prášku do pečiva na hladké cesto, asi ako na palacinky. Cesto necháme minimálne 6 hodín odležať - fermentovať. Nedávame ho do chladničky! 

Zamiešame fermentované cesto pred tým, než ho použijeme. Na dobre rozpálenú suchú panvicu nalejeme naberačku cesta a od stredu guľatou stranou naberačky, krúživým pohybom cesto rozotrieme do veľkosti palacinky. Na stredne silnom ohni opekáme placku len z jednej strany.


Aloo masala:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na väčšie kúsky a uvaríme v osolenej vode spolu s rímskou rascou. 

22masala dosa 002


Necháme trocha vychladnúť a roztlačíme vidličkou tak, aby zostali kúsky, nie celkom na kašu. 

22masala dosa 004


Na oleji necháme prasknúť horčičné semienko a channa dal.

22masala dosa 007


Pridáme karí lístky, kurkumu. Karí lístky necháme prasknut. 

22masala dosa 009


Potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme ju na miernom ohni domäkka. 

22masala dosa 012


Pridáme nasekané čili papričky a hrach. Restujeme, aby sa hrach poriadne prehrial. 

22masala dosa 013


Nakoniec pridáme uvarené zemiaky, soľ a troška vody. Dobre všetko premiešame a restujeme ešte ďalšie 3-4 minúty, za stáleho prehadzovania. 

Hotové subzi/masala môžeme rozotrieť na placku Dosa ešte počas jej pečenia (takto vám to dajú v reštaurácii alebo na ulici), alebo to servírujeme vedľa placiek (ja nemám rada, keď placky navlhnú, preto servírujem vedľa). 

22masala dosa 015


Môžete k tomu podávať aj Kokosové čatní  aj Sambar alebo Rasam. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára