Masala Dosa sú slané placky Dosa so zemiakovou zmesou. Podávajú sa zvyčajne na raňajky a jedlo pochádza z juhu Indie. Sú to tie najlepšie indické raňajky spolu s Puri Bhaji.
ČO POTREBUJETE:
na Dosa:
1 a 1/2 malého hrnčeka surovej ryže
3/4 malého hrnčeka strukoviny Urid dal
1 lyžica Channa dal
voda
soľ
štipka prášku do pečiva alebo jedlej sódy
Na Aloo masala (zemiaková náplň):
2 veľké zemiaky
olej
1/2 lyžičky rímskej rasce
soľ
1/2 lyžice Channa dal
hrsť mrazeného hrášku
1 veľká červená cibuľa
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
2-3 zelené čili papričky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
niekoľko karí lístkov
AKO POSTUPOVAŤ:
2-3 zelené čili papričky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
niekoľko karí lístkov
AKO POSTUPOVAŤ:
Dosa:
Ryžu, channa dal a urad dal namočíme na 4 hodiny do vody. Potom vymixujeme s trochou vody, soľou a štipkou prášku do pečiva na hladké cesto, asi ako na palacinky. Cesto necháme minimálne 6 hodín odležať - fermentovať. Nedávame ho do chladničky!
Zamiešame fermentované cesto pred tým, než ho použijeme. Na dobre rozpálenú suchú panvicu nalejeme naberačku cesta a od stredu guľatou stranou naberačky, krúživým pohybom cesto rozotrieme do veľkosti palacinky. Na stredne silnom ohni opekáme placku len z jednej strany.
Aloo masala:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na väčšie kúsky a uvaríme v osolenej vode spolu s rímskou rascou.
Necháme trocha vychladnúť a roztlačíme vidličkou tak, aby zostali kúsky, nie celkom na kašu.
Necháme trocha vychladnúť a roztlačíme vidličkou tak, aby zostali kúsky, nie celkom na kašu.
Na oleji necháme prasknúť horčičné semienko a channa dal.
Pridáme karí lístky, kurkumu. Karí lístky necháme prasknut.
Potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme ju na miernom ohni domäkka.
Pridáme karí lístky, kurkumu. Karí lístky necháme prasknut.
Potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme ju na miernom ohni domäkka.
Pridáme nasekané čili papričky a hrach. Restujeme, aby sa hrach poriadne prehrial.
Nakoniec pridáme uvarené zemiaky, soľ a troška vody. Dobre všetko premiešame a restujeme ešte ďalšie 3-4 minúty, za stáleho prehadzovania.
Hotové subzi/masala môžeme rozotrieť na placku Dosa ešte počas jej pečenia (takto vám to dajú v reštaurácii alebo na ulici), alebo to servírujeme vedľa placiek (ja nemám rada, keď placky navlhnú, preto servírujem vedľa).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára