utorok 4. mája 2010

Vegetariánske Biryani

Biryani vzniklo v Perzii a po rôznych trasách prišlo až do Indie. Názov "Biryani" je odvodený od perzského slova "Birian". Mohlo prísť z Perzie cez Afganistan do severnej Indie.

Okrem historických faktov sú známe aj ľudové legendy:
Podľa jednej legendy, Mumtaz Mahal (kráska, ktorá spí v Taj Mahal), vymyslela tento pokrm ako "kompletné jedlo", aby nakŕmila armádu.



Vegetarianske Biryani



ČO POTREBUJETE:

1 plný hrnček ryže Basmati
1 lyžica Ghee
voda

1 veľká cibuľa 
1/4 lyžičky rímskej rasce 
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky pálivého chilli korenia

200g Paneeru
olej
hrsť hrášku 
hrsť kukurice
4ks baby kukuričiek 
4 karfiolové ružičky 
1 mrkva
1-2 ázijské bobkové listy (tej patta)
1 lyžička Garam masala
soľ

troška vody
niekoľko blizien šafránu 




AKO POSTUPOVAŤ:

Šafrán si namočíme do mištičky v troške vody (alebo mlieka) a odložíme bokom; vylúhovať.




V hrnci zohrejeme ghee, pridáme ryžu a minútku opekáme. Zalejeme asi 2cm nad ryžou vodou, privedieme k varu, stiahneme oheň na najslabší a prikryté dusíme 10-15 minút. (Ryžu nesolíme!)








Kým sa ryža udusí, nakrájame si Paneer na kocky. V panvici dobre rozohrejeme olej. Paneer v ňom opražíme na silnom ohni do hneda. Opražený dierkovou naberačkou vyberieme, aby odkvapkal prebytočný olej a zalejeme horúcou vodou, aby neoschol. 






Zeleninu si nakrájame na menšie kúsky.




V hrnci zohrejeme trocha oleja a na ňom do hneda opražíme nasekanú cibuľu.




Keď cibuľa zhnedne pridáme rímsku rascu, kurkumu a chilli korenie. 2 minútky popražíme, premiešame.




Pridáme zeleninu a scedený Paneer, premiešame a 5 minút všetko na slabom ohni opekáme. Občas premiešame.






Zalejeme všetko troškou vody, pridáme bobkový list, soľ a garam masala, premiešame a varíme 10 minút, kým zelenina nezmäkne.






Vezmeme zapekaciu misku, na spodok dáme vrstvu ryže, potom zeleninu a na vrch príde zasa vrstva ryže. Vrchnú ryžu polejeme šafránovou vodou, zakryjeme a pečieme v predohriatej rúre na 200st. 10 minút. Biryani podávame s raitou.

Tradičné biryani sa pripravuje v hrnci "handi", ktorý sa tesne uzavrie pokrievkou za pomoci cesta.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára