sobota 24. júla 2010

Rogan Josh

Rogan Josh je aromatické karí. Význam názvu tohto jedla je asi taký, že Rogan znamená farba a Josh znamená vášeň, horúce alebo červené. Červená farba je zásadná pre tento pokrm. V autentickom recepte ju dosiahnu použitím koreňa Ratan Jot (Alkanet Root). Je to bylina, ktorá sa pestuje v Kašmíre. Jej koreň má sýtu červenú farbu a v tomto jedle sa nahrádza buď potravinárskou červenou farbou alebo Kashmírskym chilli korením, ktoré je menej pálivé ako bežné chilli korenie a má výraznejšiu červenú farbu.

Recepty sa značne líšia v rôznych regiónoch. Pripravuje sa však zásadne len z jahňacieho, kozieho alebo baranieho mäsa, na oleji alebo ghee, so zmesou aromatického korenia a jogurtom. Na obohatenie šťavy sa môžu použiť aj zomleté mandle.




11100_4727




ČO POTREBUJETE:

1kg jahňacieho alebo baranieho mäsa 
štipka asafoetida
2cm x 2cm čerstvý zázvor 
6-8 strúčikov cesnaku (záleží od veľkosti)
1 ázijský sušený bobkový list
soľ
1dcl pohár bieleho nesladeného hustého jogurtu
pár blizien šafránu 
ghee
1/2 lyžičky pálivého chilli korenia alebo kajenského korenia (použila som Kashmiri chilli powder)

zomlieť:
1 lyžica feniklových semien
1 lyžička rímskej rasce
škorica veľká asi ako malíček
6 zelených kardamómových toboliek
6 klinčekov 


11100_4737



AKO POSTUPOVAŤ: 

Zomelieme koreniny v kávovom mlynčeku.

11100_4714



11100_4716



Šafrán vložíme do jogurtu a necháme odstáť, kým ho nepoužijeme do jedla.

11100_4720



Mäso očistíme, nakrájame na väčšie kocky a nasolíme.

11100_4710



Vo woku (alebo indickom kadhai) zohrejeme ghee a popražíme minútku štipku asafoetida.

11100_4719



Pridáme nasolené a na kocky nakrájané mäso a opekáme na silnom ohni do hneda zo všetkých strán.

11100_4722



Pridáme jogurt so šafránom, premiešame a chvíľu opekáme. Mäso si pustí šťavu. Ak treba zalejeme ho ešte trochou horúcej vody.

11100_4723



Pridáme korenia, nakrájaný nadrobno cesnak a zázvor, bobkový list.

11100_4725



Privedieme k varu, zakryjeme, oheň stiahneme na mierno a varíme 1 a pol až 2 hod. alebo kým nie je mäso mäkké.


Podávame s dusenou ryžou, nakrájanou cibuľou, ktorú si pokvapkáme citrónom.

6 komentárov:

  1. Zaujimave, ja indicku kuchynu uplne milujem a rogan josh je moje najoblubenejsie jedlo. Mne ale bolo povedane, ze najprv sa do ghee davaju koreniny, aby rozvinuli tu pravu chut a aromu a az potom sa dava vsetok zvysok...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tiez som to tak chcela robit (zomlete korenie do ghee), pretoze tak je to vo vacsine receptoch aj na internete. Nakoniec som sa ale poradila a vraj nie....tak asi kazdy ma svoj styl a zvyky. Ak sa ti recept nepaci, na internete urcite najdes iny :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj, Misko, chci ten recept vyzkouset a chtela bych se Te zeptat na upresneni:
    Ta rasca je rimsky kmin (cumin) anebo "cesky" kmin (caraway) nebo je to jeste nejaky jiny kmin? :)
    Diky, Jitka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Jitka, ma to byt rimsky kmin - cumin. Chybu v surovinach som opravila, vdaka, ze si si to vsimla :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Diky moc.
    Btw: Nedavno jsem mela problem sehnat cerny kmin = cernuchu.
    Nakonec mi doma skoncil jak cerny kmin = cernucha (Nigella sativa/ kalonji), tak i ten druhy indicky cerny kmin (Bunium persicum/ kala jeera - myslim, ze ho mas u jednoho receptu).
    Kdo se v tom ma vyznat, kdyz se to oboji jmenuje cerny kmin a to i v anglictine? :)
    Takze uz mam doma snad vsechny mozne kminy.
    Jitka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Cernucha (kalonji) su cibulove semienka, nie kmin. Tmavy rimsky kmin pouzivam vo vela receptoch, pozri si "stitky" v pravo, ale asi skor na blogu 2. to mam lepsie podla surovin podelene v stitkoch. Inak na Rogan Josh mam recept aj od sefkuchara, ktory ma teraz uci indicke jedla varit, len som ho este neodskusala, tak som ho nedavala na blog. Ale budem sa snazit co najskor. Myslim, ze to bude taky este autentickejsi :)

    OdpovedaťOdstrániť