piatok 20. augusta 2010

To maso je surove!


Prve roky v Indii som sa ucila….ucila veci, ktore nas v skole neucili. Ako my slovaci vieme, maso nam staci osolit, popripade pouzit bylinky a upiect. Pritom si zachova svoj vzhlad a chut. Ked som prvykrat udusila takto pripravene maso mojmu manzelovi, zarazila ma jeho veta. “To maso je surove!” Nechapala som ako moze byt surove, ak som ho dusila 1 hodinu!? Ale on stale opakoval “To maso je surove.” A ani sa ho nechytil.

Potom mi povedal, ze v Indii aby maso nevyzeralo ako maso a konzumentovi neprislo zle z toho, ze je cosi, co bolo predtym zive, pouzivaju kurkumu. Ta maso sfarbi do zlta, plus po pouziti chilli korenia a inych korenin maso naozaj strati svoj typicky vzhlad….ale castokrat aj chut. Tyka sa to hlavne juhoindickej kuchyne. Po pouziti tolkeho korenia nakoniec ani clovek nevie, co mu dali na tanier. (Pouzitie kurkumy ma samozrejme v skutocnosti celkom iny a zdravsi vyznam.)

A tak som na druhykrat maso potrela kurkumou, okorenila a udusila…..zasa zle! Prehnali ste to niekedy uz s kurkumou? Radsej to neskusajte. Budete mat pocit, ze ste maso vyvalali v hline (nie, ze by som take maso niekedy jedla…). Vtedy som sa naucila, ze kurkumu treba pouzivat “s respektom”. Skusala som to radit aj inym gazdinkam, ale kazda ma svoj rozum a samozrejem nikto z nas nema rad, ked ho poucuju mladsi, ked ona uz dlhe roky vari :) Ale je to tak, skusila som na vlastnom jazyku a nechala sa poucit.

Takze, ak sa vam stane, ze nahodou budete varit pre inda, zapamatajte si dve veci
Farba a chut,
aby to “pan kritik” nemusel na kraj taniera vyhrnut :)

4 komentáre:

  1. Malý žabak vypadá jak kdyby jsi mu to maso právě naservírovala.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. esteze je moj muz taky bledy, inak by som vazne zacala patrat po jeho indickych korenoch... boze kolko som sa nahromzila a navysvetlovala, ze to kura nie je a nemoze byt surove :-D on proste potreboval citit cosi uplne ine, nez je pre dusene/varene/pecene maso prirodzene :-D

    OdpovedaťOdstrániť