nedeľa 6. marca 2011

Krevetové Biryani

Krevetove Biryani



ČO POTREBUJETE:

na marinádu:
1/2 kg tigrých kreviet
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 plochá lyžička kašmírskeho mletého chilli korenia
1 lyžička šťavy z citróna 
soľ

na masala:
3 veľké červené cibule
2 stredne veľké rajčiny 
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/4 lyžičky mletej kurkumy
2 lyžice dahi (bieleho jogurtu)
1 lyžička garam masala
1 lyžička sušenej mäty 
veľká hrsť koriandrovej vňate; nasekanej
soľ
olej

na ryžu:
1 a 1/2 hrnčeka Basmati ryže 
5ks klinčekov 
2 malé kúsky škorice
1 bobkový list
1/2 lyžičky feniklových semien
soľ
2 zelené kardamómy 
ghee

4 lyžice mlieka
niekoľko blizien šafránu 


Krevetove Biryani




AKO POSTUPOVAŤ:

Očistíme krevety a dobre poumývame. Dáme ich do misky, osolíme a pridáme ostatné suroviny na marinádu, dobre premiešame a necháme 1 hod. marinovať. V hlbšej panvici zohrejeme olej a opražíme marinované krevety, pražíme asi 2 minúty. Dáme na tanier a odložíme bokom.

Krevetove Biryani


Ryžu si na 30 minút namočíme do vody.

Krevetove Biryani


Na masala:
V hlbšej panvici zohrejeme olej a opražíme na ňom do mäkka na pásiky nakrájanú cibuľu. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a 2 minútky opekáme. Pridáme nadrobno nakrájané rajčiny a kurkumu a opekáme, kým sa rajčiny celkom nerozpadnú. Pridáme dahi, pridáme opečené krevety, premiešame, zakryjeme a 3 minúty na slabom ohni podusíme.

Krevetove Biryani


Pridáme nasekanú koriandrovú vňať, sušenú mätu a garam masala, premiešame a podusíme ďalšie 2 minúty. Potom odstavíme z ohňa.

Krevetove Biryani


Na ryžu:
Do hrnca nalejeme 4 poháre vody, pridáme soľ, koreniny na ryžu a vodu privedieme k varu. Keď sa voda začne variť, pridáme ryžu, ktorú sme vopred namáčali a na miernom ohni uvaríme do mäkka. Uvarenú ryžu scedíme, ale koreniny v nej necháme.

Krevetove Biryani


Zohrejeme 4 lyžice mlieka a do teplého (nie horúceho) mlieka vložíme na chvíľku niekoľko blizien šafránu. Dno pekáča vymastíme s ghee. Uložíme vrstvu uvarenej ryže. Na ryžu dáme vrstvu podusených kreviet, poprášime troškou garam masala a nasekanej koriandrovej vňate, prelejeme 2 lyžicami mlieka, v ktorom sme namočili šafrán, uložíme ďalšiu vrstvu uvarenej ryže, kreviet, štipka garam masala, troška koriandrovej vňate a preliať zbytkom mlieka so šafránom a na vrch uložiť poslednú vrstvu ryže. Pekáč zakryjeme natesno alobalom a ten ešte prikryjeme pokrievkou.

Krevetove Biryani


Rúru predohrejeme na 200st. a pečieme 25 minút. Môžete podávať s raitou a pappadmi.

2 komentáre:

  1. Miska super! Nie je nad to, ked ta pochvali niekto kto sa v jedle vyzna alebo chlap, ktory ma mamu vynikajucu kucharku alebo ked navaris niekomu z inej krajiny jeho jedlo!!! (poznam to s talianmi :-)

    OdpovedaťOdstrániť