piatok 29. júla 2011

Kala chana karí


Kala chana kari



ČO POTREBUJETE:

400ml hnedého sušeného cícera (kala chana)
voda podľa potreby

1/2 lyžičky rímskej rasce
1 plná lyžička koriandrových semien

3 stredne veľké červené cibule; nakrájané na polkolieska
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
1 paradajka
200ml čerstvého strúhaného kokosu
1 lyžička jaggery (palmového cukru)
1/2 lyžičky kasmírskeho chilli korenia
soľ
1 lyžička garam masala
1 lyžička šťavy z citróna
čerstvá koriandrová vňať; nasekaná
olej


Kala chana kari



AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer si na noc namočíme do vody. Ráno ho v tlakovom hrnci uvaríme domäkka.

Na suchej panvici na miernom ohni si opečieme rímsku rascu a koriander. Počkáme až obe korenia uvoľnia vôňu a troška zmenia farbu. Potom ich nasypeme do misky, nenechávame ich na horúcej panvici, lebo by pokračovali v opekaní a mohli by prihorieť, aj keď by už boli odložené z ohňa. Vychládnuté podrvíme na práškové korenie.

1



V druhej panvici zohrejeme olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Na miernom ohni opečieme cibuľu do mäkka. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a opekáme, kým nezanikne jej surová vôňa.

2



Potom pridáme nakrájanú paradajku, strúhaný kokos a jaggery. Opekáme a občas premiešame, až kým kokos trocha nezhnedne a rajčiny sa musia ropadnúť.

3


4



Pridáme pripravenú koreniacu zmes z rímskej rasce a koriandru, kašmírske chilli korenie, premiešame a odstavíme z ohna6. Zmes necháme vychládnuť trocha.

5



Vychládnutú zmes dáme do mixéra a pridáme vodu...

6



... vymixujeme na kašovitú hmotu, ktorú dáme naspäť do hrnca.

7



Pridáme uvarený cícer a soľ, ak treba pridáme trocha vody (karí nesmie byť príliš vodové, skôr hustejšie)...

8



... karí privedieme k varu. Pridáme garam masala a premiešame.

9



Pridáme šťavu z citróna...

10



... 5 minút karí povaríme a odstavíme z ohňa. Do hotového primiešame nasekanú koriandrovú vňať, hrniet prikryjeme a karí necháme 10 minút postáť.

11


Kala chana kari


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára