pondelok 1. augusta 2011

Cvikľa s kokosom (Beetroot thoran) / Beetroot with fresh coconut

22IMG_9470


ČO POTREBUJETE:

1 stredne veľká cvikľa / 1 medium size beetroot
voda / water

olej rastlinný / oil
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera) / 1/2 tsp black cumin 
1/3 lyžičky Urid dal / 1/3 tsp urid dal
1 zelená chilli paprička / 1 green chilli
niekoľko karí lístkov / few curry leaves
soľ / salt

1/2 lyžičky Garam masala / 1/2 tsp garam masala 
niekoľko lístkov mäty / few leaves of mint (pudina)
čerstvý strúhaný kokos / freshly grated coconut 



22IMG_9466


AKO POSTUPOVAŤ:

Cvikľu umyjeme a dáme do tlakového hrnca. Nalejem toľko vody, aby bola ponorená. Hrniec uzavrieme a dáme variť. Keď začne unikať para, cvikľu v ňom povaríme 10-15 minút, záleží na tom, aká je cvikľa veľká. Potom oheň vypneme a paru necháme samovoľne uniknúť. Neotvárajte hrniec nasilu, aby vám nevybuchol do tváre! / Wash beetroot and put it into the pressure cooker. Add water, to cover the beetroot. Cook beetroot under pressure for about 10 to 15min. When you switch off the heat wait for pressure to escape on its own, don't open the pressure cooker by force.

Potom cvikľu vyberieme a necháme trocha vychládnuť. Vychládnutú ošúpeme a pokrájame na maličké kocky. / When pressure cooker is opened take out the beetroot and let it cool down. Peel and cut into small cubes.

22IMG_9451



Lístky mäty umyjeme. / Wash mint leaves.

22IMG_9454


V panvici zohrejeme trochu oleja a pridáme rímsku rascu, chilli papričku a urid dal. Minútku na mierno opekáme, premiešavame. Potom pridáme karí lístky, ktoré necháme prasknúť. / Heat oil in the pot, add cumin, green chilli and urid dal. Fry on low heat for a minute, stir continuously. Then add curry leaves and let them crack.

22IMG_9456



Pridáme nakrájanú cvikľu, soľ, garam masala a premiešame. Zakryté 5 minút podusíme na miernom ohni. / Add beetroot, salt, garam masala and stir well. Cover the pot and cook beetroot  on low heat for 5min.

22IMG_9458



Hrniec odstavíme z ohňa, primiešame lístky mäty a nastrúhaný čerstvý kokos. / Remove the pot from the heat, stir in mint leaves and freshly grated coconut.

22IMG_9461



Takto upravenú cvikľu môžete jesť aj len s Chapati alebo ju môžete jesť ako prílohu k mäsu alebo karí a ryži. / Serve it with Cbapatis or as a side dish with the meat or with curry and rice.


22IMG_9484

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára