piatok 9. septembra 2011

Besan Roti / Flat bread made of chickpea flour

besan roti




ČO POTREBUJETE (na 7ks):

soľ / salt
2 lyžice Ghee / 2tbsp of ghee
voda izbovej teploty podľa potreby / water

celozrnná múka Atta na vaľkanie placiek / Atta flour for rolling roti
ghee počas pečenia / ghee for cooking roti



besan roti




AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky preosejeme múku Besan, pridáme soľ a zamiešame. V strede urobíme malú jamku, kde nalejeme troška vody a pridáme ghee, začneme prstami spracovávať cesto. Postupne pridávame vodu podľa potreby a vypracujeme pevné, nelepivé cesto. Odložíme ho do misky, potrieme olejom a misku prikryjeme čistou kuchynskou utierkou a cesto necháme 30 minút odležať. / Keep besan flour and salt in the bowl and stir. Pour some water and add ghee. Start stiring it with your fingers. Add water a little at the time to make dough. Keep the dough in the bowl, brush a little bit of an oil over the dough, cover with clean cotton cloth and let rest for 30 minutes.




Cesto rozdelíme na rovnako veľké guľôčky, ktoré sú o niečo väčšie ako pinpongová loptička. S každou pracujeme zvlášť. Dáme si zohriať panvicu. / Divide the dough into the same size parts, to make small balls. Heat the tava.

Vezmeme guľôčku, sploštíme ju v dlaniach a obalíme v múke Atta. / Take one part of the dough at the time. Flatten the ball between your palms, cover with atta flour. Roll the ball to make flat roti.




Keď je panvica dostatočne horúca, oheň zmiernime na stredne silný. Vyvaľkáme tenšiu placku, ktorú položíme na zohriatu panvicu a po jej okrajoch nakvapkáme lyžičkou troška ghee. / When tava is hot reduce the flame to medium heat. Place roti on the tava and add few drops of ghee on its edge.




Chvíľku opekáme, obrátime a zasa chvíľku opekáme. Obrátime ju niekoľkokrát, kým nie je z oboch strán do hneda. Hotové placky vložíme do čistej kuchynskej utierky, aby neoschli a nevychládli. / Fry for a minute and flip. Flip it often, until it is cooked from both sides. Place roti in clean cotton cloth and continue with the rest of the dough. Serve hot.




Môžeme podávať rovnako ako Chapati.

9 komentárov:

  1. Miska ty si pisala, ze je to to iste ako channa dal, ze?
    Keby som pomlela channa dal, dalo by sa pouzit namiesto muky besan?
    L.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Lucy channa dal to asi nebude, skor ten mensi hnedy cicer, ale fakt 100% neviem, neskusala som to doma vyrabat....teoreticky by si to mohla vyrobit doma, ale presny navod ti nepoviem, lebo nemam overene....ale ked nemam Besan a chcem na bezvajecne cesticko, uvarim cicer a rozmixujem s troskou vody-to je ako keby som besan zmiesala s troskou vody a dostanem cesticko-kasicku.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. O Besane tu http://en.wikipedia.org/wiki/Gram_flour

    OdpovedaťOdstrániť
  4. fuuuha vypadá to ako svokrine lokše :-) BTW, Miška ty sa poznáš s &Katkou Krištofovou? &je to spolužiačka a kamarátka môjho manžela :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Katku Kristofovu som spoznala na fejsbuku cez moj blog :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ... moje moc moc oblubene.. a hlavne vela Amul masla na vrch... mnamko velke..

    Darina

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Miska, vdaka. V tvojom recepte na sladke placky Puran Poli pises, ze sa moze pouzit aj besan, ak nie je channa dal. Tak som si myslela, ze je to to iste.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Pri Puran Poli je to trosku ine, tam len ak nie je Channa dal, moze sa nahradit besanom, ale myslim, ze besan nie je z channa dal. Besan je z nejakeho druhu cicera, nie z toho klasickeho velkeho.

    OdpovedaťOdstrániť