sobota 10. decembra 2011

Šošovicové karí / Masoor dal curry

Sosovicove kari 1



ČO POTREBUJETE:

200ml hnedej nelúpanej šošovice / 200ml whole masoor dal
voda / water

olej / oil
1 veľká hrsť čertsvého strúhaného kokosu / 1 handful of freshly grated coconut 
1 plná lyžička bieleho maku (khus-khus) / 1 full tsp white poppy seeds
1 lyžička koriandrových semien / 1 tsp coriander seeds
1 zelená chilli paprička / 1 green chilli 

soľ / salt
1/3 lyžičky kašmírskeho chilli korenia / 1/3 tsp kashmiri chilli powder 
2 väčšie strúčiky cesnaku; nastrúhané / 2 garlic cloves, grated
čerstvá koriandrová vňať / fresh coriander leaves 


Sosovicove kari 1



AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme trochu oleja. Pridáme biely mak, koriandrové semená a chilli papričku. Necháme na mierno oprážať, kým neuvoľnia arómu. Potom pridáme strúhaný kokos a na miernom ohni, za občasného premiešania opekáme do hnedkava. Necháme vychládnuť a s trochou vody vymixujeme. / Heat oil in the pot. Add poppy seeds, coriander seeds and green chilli. Fry on low heat until they release its aroma. Add grated coconut and fry on low heat, stirring occasionally until coconut becomes brownish. Let this mixture cool down and mix in the mixer with some water to make a paste.

Sosovicove kari



Vymixovanú kokosovú zmes dáme do hrnca a pridáme šošovicu, ktorú sme si na hodinku pred tým namočili a prepláchli. Pridáme asi 200ml vody (nebojte sa, nebude to riedke, šošovica sa rýchlo rozvarí a karí zhustne) a privedieme k varu. / Return this paste back to the pot, add masoor dal (which you need to wash before and soak for 1 hour). Add about 200ml of water and bring it to boil. 

Sosovicove kari



Pridáme kašmírske chilli korenie, premiešame a varíme na miernom ohni domäkka. / Add kashmiri chilli powder, stir and cook on low heat until masoor is soft.

Sosovicove kari



Ku koncu osolíme a pridáme rozotretý cesnak. Ešte 5 minút povaríme. / Finally add salt and grated garlic, stir and cook for 5min.

Sosovicove kari



Do hotového jedla zamiešame čerstvú koriandrovú vňať; umytú a nakrájanú. Zakryté necháme 15 minút odstáť. / Stir in chopped coriander leaves, cover the pot, switch off the heat and let it stand covered for 15min.

Sosovicove kari


Podávame s ryžou. / Serve with rice.


Sosovicove kari 1

8 komentárov:

  1. Zdravim,akurat som docitala Vasu knihu.Mam taku otazku,kupila som si horcicne semienka na varenie do kari,ale vsimla som si,ze ich nikde neuvadzate v recepte,nechcem tym teda nieco pokazit,myslite,ze sa hodi aj do kari,konkretne do sosovicoveho?
    Dakujem,Silvia

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Horcicne semienka pouzivam skor na take suchsie kari, sabzi, stir fried. Ale su vhodne aj do zakladov kari, ked oprazam korenie, cibulu a potom nasledne mixujem. V tomto recept ich mozete pridat pred tym, nez pouzijete biely mak a staci pol lyzicky.

      Odstrániť
  2. dakujem za rychlu odpoved :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Biely mak - khus khus. Hmm to je cous cous?
    Inak milujem tvoje recepty :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie Silvia, biely mak sa v Indii vola Khus khus, ale nema to s kuskusom nic spolocne. Pozri sem, toto je biely mak, ktory spominam ja http://farm7.static.flickr.com/6071/6060802635_ab73fce05e_z.jpg

      Odstrániť