Recept mám od mojej novej indickej kamarátky Sonal Sardesai Gautam, ktorú som spoznala na facebooku. Keďže jej mama pochádza zo štátu Maharashtra varia sa u nich doma jedlá podobné jedlám, ktoré sa varia v rodine môjho manžela. A aby som mu priblížila trošku kuchyňu jeho mamy, uvarila som dnes podľa receptu od Sonal.
ČO POTREBUJETE:
1 stredne veľký baklažán; nakrájať na kocky
olej
1 lyžičku horčičných semienok
niekoľko karí lístkov
2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/4 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička strúhaného palmového cukru (jaggery)
1/4 lyžičky asafoetida
1 lyžička strúhaného cesnaku a zázvoru (pol na pol alebo ja som použila cesnakovo-zázvorovú pastu)
2 červené cibule; nakrájané nadrobno
1 paradajka; nakrájaná nadrobno
1/2 pohára (100ml) strúhaného čerstvého kokosu
3 lyžičky Goda masala (alebo použite 1/2 lyžičky mletého koriandru a 1/2 lyžičky mletej rímskej rasce)
1/4 pohára (50ml) mletých arašídov
1 lyžica tamarindového extraktu (urobila som si ho rozpustením 1 lyžičky tamarindovej pasty v troche kokosovej vody, ktorú som zachytila pri rozbíjaní kokosového orecha)
koriandrová vňať; nasekaná
AKO POSTUPOVAŤ:
Arašídy si opečieme do hnedkava na suchej panvici. Necháme troška vychládnuť a pomelieme na prášok.
Nastrúhame si kokos, palmový cukor, pokrájame baklažán, cibuľu paradajky a pripravíme si tamarindový extrakt.
V hlbšej panvici zohrejeme olej, pridáme horčičné semienko, karí lístky a asafoetida. Necháme prasknúť a ihneď pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku oprážame, premiešavame.
Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a oprážame do mäkka.
Pridáme paradajku a opekáme, kým sa nerozpadáva.
Pridáme kurkumu a zamiešame.
Ihneď pridáme nakrájaný baklažán a na silnom ohni opekáme asi 4 minúty. Stále premiešavame.
Potom pridáme troška vody (nie všetku čo mám v poháriku), premiešame, panvicu prikryjeme a na miernom ohni varíme 10-12 minút.
Potom pridáme Goda masala (alebo mletú rímsku rascu a mletý koriander), chilli korenie,tamarindový extrakt, soľ...
... nastrúhaný palmový cukor a premiešame. Panvicu zakryjeme a baklažán dovaríme do mäkka (už len chvíľočku).
Pridáme mleté arašídy a strúhaný kokos a minútku prehrievame, občas premiešame. Odstavíme z ohňa.
Pri podávaní posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou.
Pôvodné znenie receptu od Sonal:
Brinjal (eggplant) - 1/2 kg small,tender brinjal, chopped lenghtwise into chunky pieces
Mustard seeds-1 tspn
Curry leaves- a few ( optional)
Chilli powder - 2 tsp
Turmeric-1/4 tspn
Jaggery - 1 tbsp
Asafoetida ( hing)- a pinch or 1/4 tspn
Chopped ginger-garlic -1 tspn
Chopped onion- 2 small
Chopped tomatoes- 1 big ( optional)
grated fresh coconut- 1/2 cup or dessicated coconut if the fresh one is unavailable -2 tbspn ( and if you don't like the flavour of coconut then just omit this as the goda masala already contains coconut )
Goda masala - 3 tsp- if this is not available just substitute it with 1/2 tspn cumin powder and 1/2 tspn dry coriander powder
Peanut ( pre-roasted) powder- 1/4 cup
Tamarind extract - 1 tbsp
Oil - 1 tbsp
Method:
Heat oil in a non-stick or heavy bottomed pan/kadhai. Add mustard seeds, hing, curry leaves and let it splutter. Immediately add the chopped ginger-garlic, fry for a few seconds and then add the onion...fry for 2-3 mins, then add the tomatoes and fry for another 2 minutes or till they turn soft. Now add the turmeric and mix well. Add the chopped brinjal and saute for 4-5 minutes on high flame...checking and stirring constantly...now cover and cook on low heat for 10-12 minutes , adding a few drops of water if necessary. Now remove the lid and add the goda masala, red chilli powder, jaggery, tamarind extract, salt to taste and cook till tender. Now add the coconut and peanut powder, stir for a minute and remove from flame. Serve hot, garnished with fresh coriander leaves.
co je asafoetida? a cim by sa to dalo nahradit? dalo by sa to vynechat? vyzera to super!!! dakujem za odpoved ;o)
OdpovedaťOdstrániťAsafoetida http://www.receptyzindie1.com/2010/03/co-je-to-asafoetida.html
OdpovedaťOdstrániťAle mozes ju vynechat ak nezozenies.