Dnes má môj blog 2. narodeniny. Pred rokom, keď to bolo presne 1 rok odkedy som ho začala písať, som si myslela, že možno ešte pár dní a koniec... lenže behom tých pár dní som dostala takú odozvu k receptom, akú som nedostala ani za celý ten rok blogovania. Ak varíte, čo tu čítate, nie je pre mňa väčšieho povzbudenia 🙂❤
Dnes mám pre vás karí, ktoré je troška podobné prvému Šošovicovému karí, ktoré už na blogu mám, ale predsa len sa líši a to korením, ktoré mu dodá zasa inú chuť.
ČO POTREBUJETE:
200ml hnedej šošovice
1 lyžica ghee
1 plná lyžička koriandrových semien
1 lyžica bieleho maku (khus-khus)
3/4 lyžičky tmavej rímskej rasce
1/4 lyžičky semienok ajwain *
6 guľôčok čierneho korenia
2 stredne veľké červené cibule
veľká hrsť čerstvého strúhaného kokosu
voda podľa potreby
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 lyžička garam masala
1 bobkový list*
soľ
AKO POSTUPOVAŤ:
Šošovicu si na 1 hodinu namočíme do vody a poriadne prepláchneme.
V hrnci zohrejeme ghee, oheň zmiernime a pridáme koriandrové semienka, biely mak, ajwain, rímsku rascu a guľaté korenie. Necháme rozvinúť ich vôňu. Pridáme nakrájanú cibuľu a popražíme domäkka. Pridáme strúhaný kokos a popražíme do hnedkava. Zmes necháme vychládnuť trocha a rozmixujeme s asi 100ml vody na kašu. Kašu vrátime do hrnca a pridáme pohár vody. Karí privedieme k varu a oheň zmiernime.
Pridáme kašmírske chilli korenie, garam masala a bobkový list, premiešame. Pridáme šošovicu a znova zvýšime oheň, aby sa karí začalo variť. Potom oheň znova zmiernime. Hrniec zakryjeme a šošovicu varíme domäkka. Ak by sa vám voda rýchlo vyvarila, pridajte počas varenia vriacu vodu. Karí musí byť troška hustejšie, nie ako polievka. Nakoniec hotové karí osolíme, premiešame a necháme zakryté 10 minút postáť.
Podávame s dusenou ryžou.
* Ajwain a Bobkový list sú výborné proti nadúvaniu a na dobré trávenie, preto sa často pridávajú do strukovinových jedál.
A celkom na záver.... dnes sa tiež slávi Holi v Indii, čo je oslava jari a deň plný farieb. Ľudia na seba hádžu farebné prášky a striekajú sa farebnou vodou. Ak ste v Indii, dnes zamknite biele košele hlboko v skriniach 🤪
(Zdroj obrázka.)
vsetko najlepsie k druhym narodeninam, nech ta pisanie blogu nikdy neprechadza, lebo si velka inspiracia :)))
OdpovedaťOdstrániťja som si svoje prve blog-narodky akosi neuvedomila a to boli dokonca na valentina :D
blahoželám k narodeninám a želám veľa, veľa chuti, nápadov a inšpirácie...nech sa darí :)
OdpovedaťOdstrániťMiska,krasne blogove narodeniny zelam,a nech ich tu oslavujeme este vela dalsich :))
OdpovedaťOdstrániťdakujem vam! :)
OdpovedaťOdstrániťMiska, pripajam sa k narodeninovym blogovym gratulaciam! A dakujem za recept - sa mi ho prave podarilo vypatrat :) - lebo prave idem varit podla Teba tuto sympaticku sosovicu :) A dufam, ze aj Teba v ramci sviatku Holi poliali minimalne farebnou vodou (vidis, mas to este skor, ako tu budeme celit podobnemu osudu na Velku Noc) :)
OdpovedaťOdstrániťDakujem Kumari :) veru ma nikto na Holi nepooblieval ani praskom neohodil. Ani som nepocula ziaden hluk z dediny, ze sa nieco dialo. Raz som Holi zazila v Mumbai, tak to bola ina ohadzovacka :D deckam len oci a zuby svietili z tych farebnych ksichtikov :)
Odstrániť