pondelok 26. marca 2012

Paradajkový sosík (na pizzu alebo cestoviny) / Tomato sauce for pizza or pasta

Pred pár dňami som šoféra, ktorý vozí dcérku do školy poprosila, aby mi priniesol z trhu pol kila paradajok a dve kilá zemiakov. Tomato a potato mu asi znelo rovnako a tak mi priniesol pol kila zemiakov a dve kilá paradajok 😀 Dnes som si všimla, že už dve príliš zmäkli, tak som pár kúskov vzala a urobila troška sosíku na pizzu alebo na cestoviny. Sosík môžete použiť ihneď, alebo ho uskladniť v chladničke maximálne 3-4 dni. Alebo si ho môžete urobiť viac a zamraziť v dobre uzavretých dózičkách.



22IMG_6640



ČO POTREBUJETE:

5ks stredne veľkých paradajok
voda
3 lyžice olivového oleja
3 veľké strúčiky cesnaku
soľ
čerstvo zomleté čierne korenie


22IMG_6636



AKO POSTUPOVAŤ:

Paradajky na jednom konci narežeme do X. V hrnci dáme zovrieť vodu, paradajky do nej vložíme a chvíľku povaríme (blanšírujeme), vyberieme a vložíme do studenej vody. Ošúpeme ich.

22IMG_6627

22IMG_6629


Ošúpané paradajky pokrájame nadrobno. Do hrnca dáme olej, pridáme nakrájané paradajky a nadrobno nakrájaný cesnak. Privedieme k varu, oheň celkom zmiernime a necháme variť (odokryté). Občas premiešame.

22IMG_6630


Po 15 minútach skontrolujeme, paradajky si pustia dosť šťavy. Aby boli lepšie roztlačené, môžeme im pomôcť a necháme ich na miernom ohni variť ďalších 15 minút. Občas premiešame.

22IMG_6632


Keď je voda zredukovaná po 30 minútach, hrniec odstavíme z ohňa, sosík ochutíme soľou a mletým čiernym korením, premiešame a ak budeme uchovávať v mrazničke, nalejeme ho do dózičky a necháme dobre vychládnuť. Potom dózičku dobre uzavrieme a vložíme do mrazničky.


Sosík pri použití môžete dochutiť napríklad čerstvou bazalkou, oreganom alebo hocičím, čo máte radi.


22IMG_6639

4 komentáre:

  1. Michaela, táto omáčka sa mi veľmi páči, či už ako základ na cestoviny, alebo na pizzu. Možno si ju spravím aj z konzervových, už olúpaných paradajok, lebo nemám možnosť kúpiť dobré zrelé paradajky.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mozu byt aj konzervovane. Ked som pozerala na net na recepty ako na to, vacsina hovorila o konzervovanych, ale tie zasa u nas nie su :) tak ja preto z cerstvych.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Neco podobneho na pizzu delavam, mnam :) Uz jen aby mi k tomu dorostla ta bazalka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Semienka bazalky som si kupila na Slovensku a chystam sa ich zasiat, uz mam aj hlinu kupenu tak sa na to musim dat. Som zvedava, ci z nej nieco bude.

    OdpovedaťOdstrániť