štvrtok 19. júla 2012

Šošovicová polievka

Táto šošovicová polievka je pre mňa chuť a vôňa domova. V angličtine by som to nazvala ako "comfort food". U nás doma ju vždy varí môj ocino. Jednoducho preto, lebo ju vie uvariť najlepšie. Dostala som dnes na ňu veľkú chuť, ale keďže mi do nej chýbala nejaká pikantná klobása, ktorú pridáva ocino, trocha som improvizovala.


Sosovicova polievka



ČO POTREBUJETE:

200ml hnedej šošovice
asi 1 liter vody; podľa toho akú hustú polievku chcete
2 väčšie mrkvy
1 petržlen
1 menšia červená cibuľa; vcelku
3 veľké strúčiky cesnaku; vcelku
6 guľôčok čierneho korenia
1 bobkový list (použila som ázijský Tej patta)
1/4 lyžičky kašmírskeho mletého chilli korenia + 1/2 lyžičky údenej mletej papriky
(môj ocino pridáva pikantnú klobásu miesto chilli)
soľ
4 strúčiky cesnaku, ktoré sa pridávajú nakoniec nastrúhané


Sosovicova polievka



AKO POSTUPOVAŤ:

Do hrnca dáme šošovicu a dobre ju prepláchneme vo vode. Čistú šošovicu zalejeme asi 1 litrom vody. Pridáme očistenú mrkvu, petržlen, cibuľu, cesnak, čierne korenie, bobkový list, údenú papriku a chilli korenie (miesto údenej papriky a chilli môžete použiť klobásu). Polievku privedieme k varu, oheň zmiernime a zakrytú varíme 15 minút.

Po 15 minútach vyberieme cibuľu (aj klobásu, ak použijete a aj bobkový list). Polievku varíme ďalej ďalších 15 minút.

Sosovicova polievka


Nakoniec pridáme nastrúhaný cesnak, soľ, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Hrniec necháme zakrytý a polievku v ňom necháme stáť aspoň 10 minút. Šošovica sa vám pekne rozvarí, takže netreba ničím zahusťovať.

Dobre padne aj v lete, počas horúcich dní.



Sosovicova polievka

2 komentáre: