streda 10. októbra 2012

Masala z Karí lístkov

Túto zmes korenia si ženy vyrábajú väčšinou na juhu Indie, pretože karí lístky sú najviac typické práve pre kuchyne štátov Andhra Pradesh, Karnataka a Tamil Nadu. Keďže nechcem prísť o všetky lístočky, ktoré na mojom malom karí stromčeku narástli a dva týždne bez vody by tu sám asi nevydržal, rozhodla som sa stromček "oholiť" a urobiť si korenie, ktoré môžem uskladniť v mrazničke a využiť neskôr pri varení.


masala z kari listkov 019



ČO POTREBUJETE:
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

2 hrnčeky usušených karí lístkov 
1 hrnček Toor dal
1 hrnček Urad dal
1 lyžica čierneho guľatého korenia
2 červené sušené chilli papričky 


masala z kari listkov 020



AKO POSTUPOVAŤ:

Karí lístky si prepláchneme pod tečúcou vodou a uložíme na čistú kuchynskú utierku, ktorou ich trocha vysušíme. Potom ich dáme v jednej vrstve na tanier alebo pekáč a na slnku takto sušíme 2 dni.

masala z kari listkov 001


Keď sú karí lístky usušené, môžeme pokračovať s výrobou korenia. Zohrejeme si panvicu (nie aby bola príliš horúca). Pridávame suroviny postupne, každú opečieme na stredne silnom ohni, na suchej panvici zvlášť. Najprv som si opiekla do hnedkava toor dal a odložila bokom...  

masala z kari listkov 004


... potom som opiekla urad dal a pridala k toor dal bokom.

masala z kari listkov 006


Potom som opiekla chilli papričky do hnedkava a odložila bokom (odstránila som pred tým semená).

masala z kari listkov 008


Potom som opiekla guľaté korenie, len kým začalo praskať a odložila bokom.

masala z kari listkov 011


Nakoniec som opiekla len pár sekúnd karí lístočky a pridala k ostatným surovinám bokom.

masala z kari listkov 012


Všetko necháme vychládnuť a potom pomelieme na mlynčeku na korenie alebo rozdrvíme v mažiariku na prášok.


masala z kari listkov 013



Uskladníme v tesne uzavretej nádobe a najlepšie urobíme, ak korenie skladujeme v mrazničke, pretože lístky strácajú rýchlejšie svoju chuť a arómu než iné korenia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára