streda 7. novembra 2012

Mutton Rassa

Toto baranie karí je čisto rodinný recept. Nenájdete ho nikde v žiadnej kuchárskej knihe, takže je to taký malý poklad. Vymyslela ho teta môjho manžela a zachoval sa vďaka poznámkam mojej švagrinej, ktorá si podobné poklady kedysi napísala do zošita. Pozor, je to veľmi pálivé karí (ak použijete malvani masala), ale aj veľmi chutné.





ČO POTREBUJETE (na 3 porcie):

1/2 kg baranieho mäsa (najlepšie zo stehna); nakrájané asi ako do gulášu (aj so špikovými kosťami)

na omáčku č. 1:
olej
2 stredne veľké červené cibule
1 tesne naplnený 200ml hrnček čertsvého strúhaného kokosu 

na omáčku č. 2:
olej
2 červené cibule; pokrajáné na pásiky 
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
veľká hrsť koriandrovej vňate 
1 zelená chilli paprička 
10ks cesnaku
1 lyžička koriandrových semien
8 klinčekov 
1,5cm škorice
10ks guľatého čierneho korenia

na marinádu:
1 lyžička chilli korenia
1 lyžička mletej kurkumy
3 plné lyžičky malvani masala 
(ktorá je zvyčajne pripravená z týchto surovín: chilli, klinčeky, škorica, guľaté čierne korenie, muškátový kvet, bobkový list, kurkuma a je to pálivá masala)
alebo ja používam ako veľmi chutnú alternatívu 2 plné lyžičky biryani masala od Kohinoor 

na dokončenie:
olej
1 stredne veľká červená cibuľa nasekaná nadrobno
voda na dusenie
soľ
1 lyžica nasekanej koriandrovej vňate 





AKO POSTUPOVAŤ:

Ako prvé si namarinujeme umyté a nakrájané mäso. Dáme ho do misky, pridáme kurkumu, chili korenie a malvani masala (alebo biryani masala). Dobre premiešame a necháme odležať bokom do ďalšieho použitia.




Pripravíme si omáčku č.1. 
V kadhai (woku) zohrejeme olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a popražíme do mäkka. Potom pridáme nastrúhaný kokos a popražíme do hneda na miernom ohni. Buďte trpezliví, chvíľku to trvá. Občas premiešame. Zmes necháme vychládnuť a potom s trochou vody vymixujeme na hustú omáčku. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.



Pripravíme si omáčku č.2.
V kadhai zohrejeme olej, pridáme koriandrové semienka, klinčeky, škoricu, guľôčky čierneho korenia, zelenú chili papričku, cesnakovo zázvorovú pastu a 10ks cesnakov. Orestujeme do voňava na miernom ohni. Necháme vychládnuť a s trochou vody rozmixujeme na omáčku. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.



V panvici zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a popražíme do mäkka. Pridáme namarinované mäso, osolíme a necháme trocha zatiahnuť, premiešame. 

Mäso nepodlievame, necháme aby trocha pustilo šťavu a začalo sa variť. Panvicu zakryjeme plechovým tanierom, ktorý má zvýšené okraje. Nalejeme doňho vriacu vodu a mäso takto dusíme 1 a pol hodiny. Ak sa voda vyparí z taniera, dolejeme vždy vriacu. Po 1 a pol hodine tanier s vodou odstránime. Oheň zvýšime a vyvaríme toľko šťavy, aby mäso bolo len tesne pokryté vlastnou šťavou.





Pridáme omáčku č.2, premiešame a pod pokrievkou na mierno varíme ďalších 20 min.




Potom pridáme omáčku č. 1, ak treba dochutíme ešte soľou a chilli korením, premiešame a znova povaríme 20 min pod pokrievkou na mierno. Vyskúšame mäkkosť mäsa, ak by sa vám zdalo ešte tuhé, varte dlhšie (dĺžka prípravy záleží aj od veku zvieraťa). Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať.



🍽 🍽 🍽

Toto je biryani masala, ktorú používam.





servírovanie:
Toto karí sa servíruje s uparenou ryžou alebo indickým pečivom PAV. Na tanieri nesmie chýbať cibuľa nakrájaná na pásiky a nakrájané paradajky a samozrejme kúsky citróna, ktorým si karí pri podávaní pokvapkáme.


2 komentáre:

  1. To sa mi páči...rada by som ochutnala :-) A to pečivo pripomínajúce buchty vyzerá lákavo. Už si ho piekla Miška??

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jej,Miška,ďakujeme, že si sa podelila o taký poklad.Tie rodinné, osvedčené recepty sú najlepšie.

    OdpovedaťOdstrániť