nedeľa 18. novembra 2012

Nimbu Paani (citrónová voda) / Lemon water

Možno si poviete, veď je to obyčajná citrónová voda. A máte pravdu. Len si myslím, že nezaškodí pripomenúť si aj také obyčajné veci ako je citrónová voda. V Indii sa jej hovorí Nimbu paani. Nimbu znamená citrón a paani znamená voda. Citrónová voda nie je len letným osviežením v horúcich mesiacoch, ale je vhodným nápojom aj počas chladných, zimných dní. 

Citrón ako určite viete aj vy, je bohatý na vitamín C, vitamín B aj vápnik. V zimných mesiacoch vám samozrejme nebudem odporúčať piť studenú vodu s citrónom. Naopak. Tu vám poradím pridať teplú vodu. Nielen, že vám zohreje telo, ale pomôže vám aj upraviť trávenie, pomôže pri boľavom hrdle, únave a nevoľnosti. 

Obyčajný citrón nie je obyčajný. Je to kúsok zdravia vo vašom pohári.


Nimbu paani



ČO POTREBUJETE:

1 baby citrón
300ml teplej vody (nie horúcej)
2 lyžičky medu
malá štipka čiernej soli (kala namak)


Nimbu paani



AKO POSTUPOVAŤ:

Príprava je jednoduchá. Vyžmýkame citrón, pridáme med a zamiešame so šťavou z citróna. Pridáme štipku čiernej soli a všetko to zalejeme vodou. Dobre lyžičkou premiešame a môžeme podávať. 


Citron / Lemon / Nimbu

6 komentárov:

  1. Tak toto pijem hned,ked rano oci rozlepim,prva vec,bez toho nie som chopna fungovat.Potom az nasleduju ranajky s riadnou kavou:-)Pravdou je,ze nedavam sol a niekedy aj bez medu...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Stipka soli by tam ist mala. Sice by to mala byt cierna sol, ale aj obycajna postaci.

      Odstrániť
    2. super doplnenie s tou soľou. Vieš aj vysvetlenie, resp. účinok?

      Odstrániť
    3. Stipka soli do vody sa odporuca hlavne v letnych mesiacoch, ked sa potime a potom sa z tela dostava prec vela "soli". Preco je dolezite je doplnit je dobre vysvetlene v tomto clanku http://hookupwithhealth.wordpress.com/2007/06/22/why-are-electolytes-important/

      Odstrániť
  2. Diky za pripomenuti :) Kdyz si vzpomenu na dnesni ranni mlhu, tohle vazne prijde vhod :)

    OdpovedaťOdstrániť