sobota 12. apríla 2014

Laal Maas

Pre manžela to bolo mierne pikantné, vraj zniesol by aj viac chilli, pre mňa to bolo až-až.


22IMG_9351


ČO POTREBUJETE:

3/4kg jahňacieho mäsa (ja som použila baranie, curry cuts a nezabudnite pridať aspoň jednu špikovú kosť)

2 lyžice ghee
1 plochá lyžička tmavej rímskej rasce (shah jeera)
6ks sušených červených chilli papričiek 
2ks hnedého kardamómu 
4ks klinčekov 
2 veľké červené cibule; pokrajáné na polkolieska

1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého chilli korenia
soľ
5 lyžíc bieleho nesladeného jogurtu
(mäso sa dusí vo vlastnej šťave, ale ak by jej bolo málo, tak môžete pridať vriacu vodu)
hrsť čerstvej koriandrovej vňate 


22IMG_9368



AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso umyjeme, odblaníme čo najlepšie ako sa len dá (čo je dosť ťažké po zakúpení mäsa v Indii) a odložíme bokom do ďalšieho použitia. 

V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme rímsku rascu a necháme prasknúť. Potom pridáme sušené chilli papričky, kardamóm a klinčeky a necháme rozvoňať. Ďalej pridáme na polkolieska nakrájanú cibuľu a restujeme na miernom až stredne silnom ohni dohnedkava, 6-8 minút. Pridáme cesnakovo-závorovú pastu, premiešame a ďalej restujeme ďalších 5 minút.

1

2


Pridáme mäso a poriadne premiešame s koreninami. Pridáme mletú kurkumu, chilli korenie a soľ a premiešame. Mäso 10 minút na stredne silnom ohni restujeme.

3

22IMG_9345


Potom pridáme jogurt, premiešame, privedieme tekutinu, ktorá nám vznikla k varu, oheň zmiernime a mäso pod pokrievkou dusíme 1 a pol až 2 hodiny. Počas tohoto času občas premiešame a skontrolujeme, či je v hrnci tekutina. Mäso si uvoľní dostatok šťavy, ale ak by ste chceli viac, ku koncu podlejte trochou vriacej vody. Nie veľa, je to skôr polosuché karí.

22IMG_9347

22IMG_9348


Pridáme koriandrovú vňať a zamiešame. Hrniec odložíme z ohňa. 

22IMG_9349


Podávame s ryžou basmati a na pásiky nakrájanou cibuľou pokvapkanou citrónovou šťavou. Karí je najchutnejšie odležané.



22IMG_9369

2 komentáre: