štvrtok 3. júla 2014

Kašmírske Pulao / Kashmiri pulao

11IMG_3954



ČO POTREBUJETE:

2 poháre ryže Basmati / 2 cups of basmati rice
vodu na namáčanie / water to soak the rice

1 lyžica ghee, alebo oleja / 1tbsp of ghee or oil
1 lyžička tmavej rímskej rasce / 1tsp of black cumin (shah jeera)
3ks klinčekov / 3 cloves
2 kusy hnedého kardamómu / 2 brown cardamom pods
3 kusy zeleného kardamómu / 3 green cardamom pods
kúsok škorice / small piece of cinnamon
1 ázijský bobkový list (tej patta)  / 1 asian bay leaf (tej patta)
1/2 lyžičky cesnakovo - zázvorovej pasty / 1/2tsp gignger-garlic paste
soľ / salt
voda podľa potreby / water

2 veľké červené cibule / 2 big red onions
niekoľko kešu orechov / few cashew nuts
niekoľko mandlí / few almonds
olej / oil



11IMG_3946



AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu prepláchneme a necháme namočenú 10 minút. / Wash the rice and soak for 10 minutes in water.

V hrnci zohrejeme ghee, pridáme rímsku rascu, škoricu, klinčeky, oba druhy kardamómu, bobkový list a restujeme, kým koreniny nezavoňajú. Potom pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a restujeme, aby jej typická vôňa zmizla.  / Heat ghee in the pot, add cumin, cinnamon, cloves and both types of cardamom pods, bay leaf and fry until spices release its aroma. Then add ginger-garlic paste and fry until its typical aroma disappears.

1


Ďalej pridáme scedenú ryžu a chvíľku na miernejšom ohni restujeme. Ryžu zalejeme vodou asi toľko, aby bola hladina vody 1cm nad ryžou. Osolíme, vodu privedieme k varu, oheň zmiernime a pod pokrievkou ryžu varíme, kým sa voda nevyvarí. Asi 10 minút. Potom oheň vypneme a ryžu pod pokrievkou necháme dorobiť. / Add drained rice and fry for a minute. Add water, water level should be 1cm above the rice. Add salt and bring water to boil. Reduce the heat and cook rice, covered until all the water is absorbed. It will take about 10 minutes. Then remove pot from the heat and let the rice rest, covered.

2


Kým sa nám robí ryža v druhom hrnci zohrejeme trocha oleja, pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a troška soli a na stredne silnom ohni opekáme cibuľu dohneda. Opečenú odložíme bokom. V tom istom hrnci opečieme dohneda aj orechy a odložíme bokom.  / Heat some oil in other pot. Add sliced onion and pinch of salt and fry on medium heat until onion turns brown. Keep aside. In the same pot fry all nuts and keep aside.

3


Nakoniec cibuľu aj orechy zamiešame do hotovej ryže. / When rice is ready add fried onion and nuts and stir.

11IMG_3958


Podávame ako prílohu alebo ako samostatné jedlo s papadmi a raitou. Na taneri si pulao môžeme posypať zrnkami granátového jablka. / Serve with papads and raita. You can sprinkle some pomegranate seeds over your pulao.


11IMG_3950

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára