pondelok 5. januára 2015

Ragi chlieb


Ragi chlieb



ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 250ml)

1 hrnček bielej múky (Maida)
2 hrnčeky Ragi múky 
soľ
1 lyžička cukru
1 lyžička sušeného droždia 
1 hrnček teplej vody
2 lyžice oleja


Ragi chlieb



AKO POSTUPOVAŤ:

Múky, droždie, soľ a cukor zmiešame.

Ragi chlieb


Pridáme teplú vodu, olej a vymiesime cesto. Necháme ho 30min. kysnúť na teplom mieste bez prievanu. 

Ragi chlieb


Potom ho znova dobre premiesime a necháme zasa podkysnúť asi 30min. Zasa premiesime a uložíme na plech, na ktorom ho budeme piecť. Necháme ho opäť nakysnúť asi 15min.

Ragi chlieb


Rúru vyhrejeme na 200st. a chlieb pečieme asi 40 minút.

Ragi chlieb


Chlieb je hutnejší a drobivejší než ten, ktorý pečiem čisto z bielej múky, ale je chutný a zdravý. Do cesta môžeme pridať aj korenie (rascu, koriander), semená (slnečnicové, ľanové), ovsené vločky, orechy (vlašské, mandle), čo vás len napadne a čo vám v chlebe chutí. Bielu múku pridávam kvôli tomu, aby lepšie nakysol. Kto je citlivý na lepok, bielu múku môže vynechať, ale tým pádom bude chlieb ešte hutnejší. Múka ragi sa preto hodí viac na prípravu nekvasených placiek.




Po prehodení pomerov múk, teda 2 hrnčeky bielej múky (Maida) a 1 hrnček ragi múky to dopadlo takto. (Môžete pridať aj 1 lyžicu sušeného mlieka k múke.)


Ragi chlieb2



Chlieb nebol taký hutný a takto vyhovuje teraz všetkým. Tak skúšajte, miešajte a experimentujte.



Ragi chlieb2

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára