utorok 1. januára 2013

Uhorkový šalát so sezamom / Cucumber salad with sesame


Uhorkovy salat so sezamom



ČO POTREBUJETE:

uhorku; najlepšie perzskú
soľ
mleté čierne korenie
čerstvú koriandrovú vňať
sezam


Uhorkovy salat so sezamom



AKO POSTUPOVAŤ:

Uhorku umyjeme a osušíme. Nastrúhame na dlhé pásiky a dáme do misky. Osolíme, pridáme trocha čerstvo zomletého čierneho korenia, trocha nasekanej čerstvej koriandrovej vňate a sezam. Sezam si môžeme najprv troška opiecť nasucho na panvičke. Všetko dobre premiešame a pred podávaním necháme 10 minút postáť. 

piatok 28. decembra 2012

Klíčky s kokosom / Sprouts with coconut


Klicky s kokosom



ČO POTREBUJETE:

400ml mix klíčkov (napr. mungo fazuľky, cícer, šošovica, horse gram.....)
olej
1 lyžica koriandrových semien
2 sušené červené čili papričky
kúsok škorice
2 klinčeky
2 lyžice čerstvého strúhaného kokosu (nie kokosovej múčky)
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
1 stredné veľká červená cibuľa; nakrájaná nadrobno
soľ
troška vody


Klicky s kokosom



AKO POSTUPOVAŤ: 

Do hrnca dáme trocha oleja a zohrejeme ho. Pridáme koriandrové semienka, klinčeky, škoricu a necháme rozvoňať. Ďalej pridáme čili papričky a necháme troška zhnednúť. 

Klicky s kokosom


Toto dáme do mažiara (alebo mixéra) spolu s kokosom a rozmixujeme.

Klicky s kokosom


Potom k tomu pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a znova premixujeme. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.

Klicky s kokosom


V tom hrnci, kde sme opekali koreniny zohrejeme zasa trošku oleja. Keď je dostatočne horúci pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme dohneda.

Klicky s kokosom


Potom pridáme zmes korenín a kokosu a premiešame. Podlejeme trošičkou vody.

Klicky s kokosom


Ďalej pridáme mix klíčkov, soľ a len malú chvíľku prehrejeme. Klíčky netreba tepelne upravovať, aby nestratili to "dobro" čo v sebe majú.

Klicky s kokosom
Klicky s kokosom


Nakoniec hrniec odložíme z ohňa a pridáme opláchnutú a nasekanú koriandrovú vňať. Premiešame, hrniec na 1 minútu zakryjeme a jedlo necháme odležať.

Klicky s kokosom

Podávame s plackami.





Toto je posledný recept v roku 2012. Tento rok nebudem písať žiadne zhrnutia. Tento rok stačí zhrnúť jednou vetou. Bol výborný. Verím, že ten nasledujúci bude ešte lepší.


streda 26. decembra 2012

Toikadi

Moja staršia švagriná pochádza z kasty "saraswat brahmínov". Táto kasta má svoje typické jedlá a spôsoby varenia, ktoré považujú za saraswat cuisine. Práve vďaka nej a jej kuchárskemu umeniu som sa začala kedysi zbližovať s indickou kuchyňou. Jej jedlá boli prvé, ktoré mi zachutili, aj vďaka čerstvému kokosu, ktorý sa do nich často pridáva. Teda kokos mi bol predstavený ako surovina, ktorá nepatrí len do koláčov. A chuť jedál má naozaj milo prekvapila. O tom ako na kokos som písala v tomto článku.


Toikadi


utorok 25. decembra 2012

Karfiolová korma / Cauliflower korma




ČO POTREBUJETE:

1 menší karfiol
voda + soľ

1 lyžička mletej kurkumy

na pastu:
1/2 lyžice bieleho maku
2 lyžice kešu orechov
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1 plná lyžica hustého bieleho nesladeného jogurtu

ďalej:
olej alebo ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 ázijský bobkový list (tej patta)
1 badyán
2 sušené červené čili papričky
3 klinčeky
kúsok škorice

2 stredne veľké červené cibule
1/2 lyžičky cesnakovo zázvorovej pasty 

3 stredné veľké paradajky
soľ

1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1/2 lyžice mletej kurkumy
1 lyžička mletého koriandru
1 lyžička garam masala





AKO POSTUPOVAŤ:

Karfiol rozrobíme na ružičky dáme do misky s vodou a soľou a necháme odstáť, aby sme ho zbavili hmyzu a červíčkou. Potom scedíme a ešte prepláchneme čistou vodou. Odložíme bokom. 

Pripravíme si pastu:
Kokos, kešu orechy, biely mak a cesnakovo-zázvorovú pastu vymixujeme s jogurtom a odložíme bokom do ďalšieho použitia.

Ďalej:
V hrnci zohrejeme olej alebo ghee, pridáme rímsku rascu, bobkový list, badyán, klinčeky, škoricu, kardamóm a necháme rozvoňať.

Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na miernom ohni restujeme mierne do zlatista. Potom pridáme cesnakovo zázvorovú pastu a chvíľku restujeme. Občas premiešame. 

Ďalej pridáme nadrobno nakrájané paradajky a soľ a na miernom ohni, pod pokrievkou restujeme 8 - 10min. Občas premiešame.

Pridáme mleté chilli, kurkumu, mletý koriander, garam masala a 2 - 3 minúty restujeme na miernom ohni. Občas premiešame. 

Potom pridáme kokosovú pastu, ktorú sme si pripravili vopred, premiešame a 2 - 3 minúty premiešavame. 

Pridáme scedený karfiol, vodu na zriedenie, premiešame a privedieme k varu. Oheň zmiernime a pod pokrievkou varíme domäkka. 

Na dokončenie:
Do hotového jedla pridáme koriandrovú vňať, hrniec odložíme z ohňa a necháme pod pokrievkou odležať asi 10 minút.


Podávame pokvapkané s ghee, s plackami , s Jeera bhaat alebo s dusenou ryžou.


Rovnako môžete postupovať aj pri príprave zemiakovej kormy.

Pečené stehná v medovo - sójovej marináde / Baked chicken legs marinated with honey and soy sauce



ČO POTREBUJETE:

4 kuracie stehná

na marinádu:
4 lyžice medu
3 lyžice tmavej sójovej omáčky
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
10 strúčikov cesnaku (alebo zmes korenia na cesnakový chlieb)

ďalej:
olej na potretie pekáča
soľ (netreba; nepoužila som soľ, sójová omáčka bola dostatočne slaná)




AKO POSTUPOVAŤ:

Stehná umyjeme a urobíme z každej strany jeden zárez. V miske zmiešame prísady na marinádu. Strúčiky cesnaku len rozpučíme čepeľou noža a vhodíme do marinády. Stehná v marináde dobre ponoríme, misku zakryjeme a odložíme na celú noc do chladničky. 

🍗 🍗 🍗

Druhý deň pokračujeme; pekáč potrieme olejom. Stehná a kĺby naň poukladáme a zvyšnú marinádu si dáme do hrnčeka, kde ju minútku prejdeme varom. Rúru vyhrejeme na 180-190st. Stehná pečieme odokryté 50 - 55 minút a počas pečenia ich asi 3-4 krát potrieme prevretou marinádou (ja som ju všetku spotrebovala). 

Ako prílohu sme mali zemiakovou kašou.



štvrtok 20. decembra 2012

Zázvorový odvar na boľavé hrdlo, ako prevencia proti nachladnutiu a aj na dobré trávenie

Nejde o lekársku radu odborníka, je to len taká domáca "medecínka".



22zazvor odvar 015


ČO POTREBUJETE: 

4 poháre vody (1 pohár = 200ml) 
asi 5cm kúsok čerstvého zázvoru 



AKO POSTUPOVAŤ: 

Zázvor očistíme a nakrájame na tenké plátky. Vodu privedieme k varu. Keď sa začne variť, zázvor do nej vložíme, oheň zmiernime, hrniec zakryjeme a odvar necháme variť asi 15 minút. 

22zazvor odvar 005


Potom odvar scedíme a môžeme piť. Neodporúča sa pri liečbe ničím sladiť. Ak to pijete len ako nápoj-preventívku, môžete ako sladidlo použiť med a dochutiť čerstvou citrónovou šťavou. (Med a citrón nepridávame do celkom horúceho nápoja.)