nedeľa 23. mája 2010

Zemiakovo-baklažánové karí / Potato and brinjal curry

Zemiakovo baklazanove kari



ČO POTREBUJETE:
(3-4 porcie)

3 menšie zemiaky; okrájané a pokrájané na kocky
3 baby baklažány; pokrajáné na menšie kocky než zemiaky

2 stredne veľké červené cibule
2 malé paradajky

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky koriandrových semien (môžete použiť aj mletý koriander, ak nemáte semienka)
olej

asi 150ml vody
soľ
1 lyžička garam masala


Zemiakovo baklazanove kari



AKO POSTUPOVAŤ:

Na oleji popražíme rímsku rascu, kurkumu a koriander. Pridáme nakrájanú cibuľu a opekáme, kým nie je mäkká. Ďalej pridáme nakrájanú paradajku a opekáme, až kým sa nerozpadáva.

Zemiakovo baklazanove kari


Cibuľovú zmes necháme trochu vychládnuť a rozmixujeme s trochou vody (asi 50ml). Vymixovanú omáčku dáme naspäť do hrnca na oheň, pridáme nakrájané zemiaky a baklažány. Pridáme vodu... 

Zemiakovo baklazanove kari


... kokosové mlieko, garam masala, osolíme. Premiešame. 

Zemiakovo baklazanove kari


Omáčku privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté varíme domäkka. Zemiaky karí pekne zahustia a zostane krémové. 

Zemiakovo baklazanove kari


Podávame s dusenou ryžou.



Zemiakovo baklazanove kari


sobota 22. mája 2010

Mandľový mega košíček / Almond cake





ČO POTREBUJETE:

Cesto:
200g hladkej múky 
60g kryštáľového cukru
120g nesoleného masla
1/2 lyžičky prášku do pečiva 
1 vajce

Mandľová plnka:
125g mandlí
100g kryštáľového cukru
2 - 3 lyžice hladkej múky 
3 vajíčka

kyselšia marmeláda (napr. ríbezlová)

Čokoládová poleva/Ganache:
150ml smotany (Amul fresh cream)
60g horkej čokolády
2 plné lyžičky kryštáľového cukru





AKO POSTUPOVAŤ:


Cesto:
Múku preosejeme, zmiešame s cukrom a práškom do pečiva. Pridáme zmäknuté maslo a vajíčko a vypracujeme cesto. Cesto rukou vtlačíme do formy, v ktorej koláč pečieme. Popicháme vidličkou a uložíme na 2 hodiny do chladničky. Potrieme marmeládou.

1



Plnka:
Mandle s cukrom rozmixujeme na prášok. Dáme do misky, pridáme múku a vajíčka a zmiešame.

2


Plnku vylejeme na vrstvu marmelády a rozotrieme. 

Rúru predohrejeme na 180 stupňov a pečieme 30 minút. Treba kontrolovať, každá rúra pečie ináč. Koláč necháme poriadne vychládnuť.

3



Čokoládová poleva:
Do malého hrnca dáme smotanu a cukor a zohrejeme. Nevaríme. Keđ je smotana horúca vložíme do nej čokoládu a necháme ju roztopiť. Dobre premiešame a vylejeme na koláč.

piatok 21. mája 2010

Parená knedla / Steamed dumpling




ČO POTREBUJETE (na 1 knedľu):

250g hladkej múky 
(môže jej byť viac pri miesení cesta)
troška cukru
1 lyžička sušeného droždia 
mlieko podľa potreby
1 lyžica oleja
1 vajce
soľ





AKO POSTUPOVAŤ:

Múku preosejeme, pridáme soľ, premiešame.

V mištičke zalejeme droždie a cukor troškou teplého (nie horúceho) mlieka, premiešame, dobre uzavrieme a necháme napučať.

Napučané droždie primiešame k múke, pridáme teplé (nie horúce) mlieko, olej a vajíčko (ktoré si vytiahneme skôr, aby malo izbovú teplotu) a rukou vypracujeme vláčne nelepivé cesto. Odložíme ho do misky, ktorú tesne uzavrieme a necháme kysnúť na teplom mieste.




Nakysnute cesto znova premiesime rukou, prikryjeme a znova necháme podkysnúť. Potom ho znova premiesime, vytvaurjeme knedľu a odložíme ju bokom. 

Medzitým dáme vrieť do spodného hrnca vodu. Aby zaplnila asi polovicu hrnca. Keď sa začne variť, potrieme dierkavé dno vrchného hrnca olejom, plameň stíšime, vložíme bochníček do vrchného hrnca a zakryjeme. Paríme 25 - 30 minút; neodokrývať!




Hotovú knedľu popicháme vidličkou (ja ju potieram troška aj olejom) a môžeme podávať.

Toto je rodinný recept od mojej mamy.




Poznámka: keď odkladáte pokrievku po parení, treba dávať pozor, aby voda z nej nekvapla na uparenú knedľu. Treba pokrievku dať preč veľmi rýchlo. Väčšinou, keď tá horúca voda z pokrievky kvapne na knedľu, knedľa mi splasne. To isté platí pre parené buchty. Ak idem pariť druhú dávku, pokrievku dobre poutieram od vody pred tým, než ďalšiu dávku prikryjem.



pondelok 17. mája 2010

Jogurtová čokoládová zmrzlina / Yogurt and chocolate ice cream





ČO POTREBUJETE:

200ml jogurt biely hustý - nesladený
150ml sladká smotana 25%


 
práškový cukor zmiešaný s kakaom pridáme podľa chuti
kúsky čokolády (choco chips)




AKO POSTUPOVAŤ:

Všetko dáme do mixéra, pomixujeme, nalejeme do nádoby, v ktorej ju chceme mraziť a primiešame choco chips. Po hodine mrazenia zmrzlinu znova premiešame a opakujeme miešanie po ďalšej hodine mrazenia.

Hotová zmrzlina je trocha tuhšia ako bežná z obchodu. Preto ju pred podávaním vyberte z mrazničky na chvíľu, aby povolila.



sobota 15. mája 2010

Zemiakový majonézový šalát / Potato salad





ČO POTREBUJETE:

5ks stredne veľkých zemiakov
2-3 uhorky
uvarené 2 mrkvy
(možete použiť mrkvu, ktorú si uvaríte v kuracej polievke)
1 malá červená cibuľa
soľ
mleté čierne korenie
2 lyžice nálevu, ktorý používam aj na nakladanie cvikle (alebo množstvo podľa potreby)
1 plná lyžička horčice





AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky uvaríme v šupke (aby sa nerozvarili), necháme vychládnuť, ošúpeme a pokrájame na kocky, ktoré dáme do mise. 

🎄 🎄 🎄

Mrkvu použijeme buď z polievky, alebo si ju uvaríme domäkka a pokrájame nadrobnučko. Pridáme k zemiakom.

🎄 🎄 🎄

Cibuľu nakrájame nadrobnučko a pridáme k zemiakom. Rovnako nakrájame a pridáme k zemiakom aj uhorky.

🎄 🎄 🎄

Majonézu si vymiešame, pridáme lyžičku horčice, mleté čierne korenie a dobre premiešame.

Majonezovy salat


Zemiakový šalát osolíme, pridáme majonézu, trocha vody z nálevu na cvikľu alebo uhorky (aby nebol suchý) a dobre premiešame.

Majonezovy salat


Odložíme ho do chladničky a necháme odpočívať cez noc. Podávame až na druhý deň.

Majonezovy salat


Ak použijete kupovanú majonézu na šalát, tá býva kyslastá, preto na zriedenie šalátu používam vodu, v ktorej sa varila mrkva a pridám trocha cukru.

Čiže uvaríme zemiaky v šupke a necháme poriadne vychládnuť. Zvlášť uvaríme vo vode očistenú mrkvu a necháme vychládnuť. Vodu z mrkvy si tiež odložíme. Potom zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme do misky. Mrkvu nasekáme nadrobno a pridáme k zemiakom. Cibuľu nasekáme nadrobno a pridáme k zemiakom. Osolíme, pridáme mleté čierne korenie, cukor, trocha vody z mrkvy, medovú horčicu a kupovanú majolku/majonézu. Všetko dobre premiešame a dochutíme podľa potreby. Na zvlhčenie, ak treba, použijeme znova vodu z mrkvy. Dáme vychladiť.




ŠŤASTNÉ A VESELÉ! 🎄♥️