nedeľa 6. júna 2010

Tortová piškóta / Sponge cake (for birthday cake)




ČO POTREBUJETE:

na väčšiu guľatú formu (21cm):
6 vajec
9 lyžícc horúcej vody
300g cukru
1 a 1/2 lyžice rumu
300g polohrubej múky
1 lyžička prášku do pečiva

na menšiu guľatú formu (18cm):
4 vajcia
6 lyžíc horúcej vody
200g cukru
1 lyžica rumu
200g polohrubej múky (ja som použila hladkú múku Maida)
1 lyžička prášku do pečiva





AKO POSTUPOVAŤ:

Z bielkov vyšľaháme sneh.

Tortova piskota


Žĺtka vymiešame s cukrom a pridáme rum. Pridáme múku, do ktorej sme zamiešali prášok do pečiva. Pridáme horúcu vodu a cesto dobre vymixujeme. Zľahka zamiešame do cesta bielkový sneh. Nemiešať príliš silno, aby sme neporušili tú nadýchanosť bielkov.

Tortova piskota


Formu vymastíme a vysypeme múkou. Cesto do nej vylejeme. Pečieme v predohriatej rúre na 180st. 45-55 minút. Možno až hodinu. Záleží od rúry. Ja pečiem v konvekčnej a 55minút je akurát.

Tortova piskota



Hotovú tortu necháme dobre vychládnuť a môžeme ďalej zdobiť napríklad Kakaovou plnkou.


Mramorová bábovka / Bundt cake

Naučila ma ju robiť moja mama a bol to môj celkom prvý výtvor v kuchyni.


Mramorova babovka



ČO POTREBUJETE:

420g polohrubej múky
120g masla
240g práškového cukru
štipka soli
5 vajec
250ml mlieka
1 prášok do pečiva
1 lyžica kakaa


Mramorova babovka



AKO POSTUPOVAŤ:

Žĺtky oddelíme od bielok, každé dáme do inejnkisky. K žĺtkam pridáme cukor, zmäknuté maslo a vymiešame mixérom. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Prášok do pečiva vmiešame do múky so štipkou soli. Po troškách k maslu primiešame múku s práškom do pečiva a mlieko. Potom zľahka vmiešame bielkový sneh. 

Formu vymastíme olejom alebo maslom a vysypeme strúhankou. Prebytočnú strúhanku vysypeme preč. Trocha bledého cesta nalejeme do formy. Do ostatného cesta vmiešame kakao a prelejeme ním bledé cesto. 

Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a pečieme 30 minút prikryté a potom ešte 15-20 minút odokryté. Treba do bábovky pichnúť a keď sa cesto na paličku nelepí, je hotová. 

Hotovú bábovku s formou položíme na tanier a zakryjeme vlhkou utierkou. Necháme 5 minút postáť a potom vyklopíme.

Mramorova babovka


Na ozdobenie môžeme posypať práškovým cukrom. 


Mramorova babovka

Slané pagáčiky / Salted scones

Tieto pagáčiky robievala moja babička.





ČO POTREBUJETE (na asi 80ks):

500g múky (použila som Maida, čo je porovnateľná múka s hladkou00)
250g slaného masla; alebo na pečenie (alebo 200ml tekutého ghee)
2 ploché lyžičky soli
2 žĺtka

na kvások:
1 lyžička sušeného droždia
200 - 220ml teplého mlieko
1 lyžička cukru pod kvások

na posypanie:
napr.: mak, sezam, rasca, černuška siata





AKO POSTUPOVAŤ:

Do veľkej misky dáme múku a zamiešame do nej soľ (ak používame slané maslo, dáme len troška soli).

V malej miske si urobíme kvások zo štipky cukru, sušeného droždia a teplého (nie horúceho) mlieka a necháme ho nakysnúť.



Maslo si roztopíme a zamiešame k múke. Pridáme žĺtka, premiesime a pridáme kvások. Vymiesime nelepivé cesto a necháme ho vykysnúť prikryté vlhkou utierkou na teplom mieste.



Vykysnuté cesto znova premiesime rukou a necháme zakryté podkysnúť. Potom rozvaľkáme na hrúbku asi 1cm a postupne vykrajujeme okrúhle pagáčiky.

Plech vymastíme, uložíme naň pagáčiky, do každého urobíme zárezy nožom (alebo bez zárezov a posypeme sezamom po potretí vajíčkom). 



Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 20 minút.



♡ ♡ ♡



Krevetové karí s kokosovým mliekom / Prawn curry with coconut milk

Varil manžel, ja som fotila.


22krevetove kari 015



ČO POTREBUJETE:

500g čerstvých tigrých kreviet
1 lyžica šťavy z citróna
2 stredne veľké červené cibule
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
1 veľká paradajka
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1 lyžička garam masala 
soľ
ghí


22krevetove kari 022



AKO POSTUPOVAŤ:

Zohrejeme v panvici ghí, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnakovo zázvorovú pastu a popražíme cibuľu domäkka. 

22krevetove kari 001


Pridáme kurkumu, mletý koriander a minútku popražíme. 

22krevetove kari 003


Pridáme nakrájanú paradajku a opekáme, kým sa paradajka trochu nerozpadáva. 

22krevetove kari 005

22krevetove kari 006


Prilejeme kokosové mlieko, pridáme garam masala a privedieme k varu, dobre premiešame a vypneme. Necháme vychladnúť. 


22krevetove kari 009


Zmes s kokosovým mliekom rozmixujeme na hladkú omáčku. 

22krevetove kari 010

Omáčku vrátime do hrnca a privedieme k varu. 

Pridáme soľ a očistené krevety, ktoré sme pred tým pokvapkali šťavou z citróna a nechali 30 minút uležať. Znova privedieme omáčku do varu, zmiernime oheň a varíme prikryté asi 3-5 minút, väčšie krevety 8 minút. 

22krevetove kari 011



Podávame s ryžou


22krevetove kari 038

utorok 1. júna 2010

Ako nam vcely lasku priniesli

Bola jesen 2008, ktora sa v Indii od leta nijako nelisi. Dni horuce a noci teple. Blizil sa koniec oktobra a ja s velkym bruskom som poslednykrat vysla pesi na 5te poschodie pozriet sa ako napreduju prace v nasom novom byte.


Ako nam vcely lasku priniesli


Ako nam vcely lasku priniesli
Konecne nam dorabali kuchynu...

...a zasadili velke sklene okno v spalni, cez ktore som neskor odfotila nespocetne mnozstvo uzasnych zapadov slnka.

Ako nam vcely lasku priniesli



Myslela som na to, ze toto je poslednykrat, co sa pozeram po prazdnych miestnostiach plnych ticha.

Na druhy den sme odisli do mesta na beznu kontrolu a pani doktorka si ma uz nechala v nemocnici. Tatinko a nasa starsia dcerka mi robili spolocnost a odhanali moje trosku ustrachane myslienky z nasledujucich dni. O dva dni k nam pribudol nas maly "uzlicek stastia" ako sme jej hovorili, este ked bola v brusku. Nasa mala Sanabka, ktora ma potrapila 13 hodin a nakoniec na mna este nakricala. 

Po 10 dnoch v nemocnici sme konecne sli vsetci 4 domov, do nasho noveho bytiku. Medzicasom tatinko troska upratal a ponosil nabytok, takze to bolo uz ako doma. Po niekolkych dnoch nasho zabyvania sa k nam na okno zacali lietat vcely. Najprv sme mysleli,ze maju niekde na strome hniezdo, ale na nase prekvapenie sme rano zistili, ze sa rozhodli stavat si pribytok na nasom velkom sklenom okne!

Ako nam vcely lasku priniesli


Sused nam pomohol akosi dymom odohnat ten huf, ale nakoniec si to hniezdo aj tak postavili na bocnom okne, ktore som vsak bezne neotvarala, tak sme ich tam nechali.

Vyrobili plast, nam neublizili, zostali s nami pocas Vianoc az do konca juna 2009 a tak ako prileteli aj odleteli. Toho roku na jesen sme sa z nasho prveho bytiku odstahovali a dali sme "zbohom" mestecku Bapatla.



Uvidime, kam nas este buducnost a vetrik zaveje......



(Neskor som dostala vysvetlenie, ze vcely prisli stavat svoje hniezdocko na okno domu, kde je vela lasky, aby ich med bol chutny a sladky.)

Plnená pečená fašírka na spôsob sekanej

Sekana



ČO POTREBUJETE:

prsia z jedného kuraťa 
soľ
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
sušený majorán 
2 strúčiky cesnaku
1 vajíčko
1 lyžička ryžovej múky 

do vnútra podľa vášho výberu:
2 uvarené vajíčka
predvarená mrkva
brokolica
mozarrella (alebo iný syr)


Sekana



AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso umyjeme, vysušíme a pomelieme. Ja som ho posekala mixérom. Pomleté mäso preložíme do misky, kde pridáme zbytok surovín (okrem tých, čo majú ísť do náplne). Všetko dobre premiešame, najlepšie rukou.

Sekana


Pekáčik vystelieme veľkým kusom alobalu, aby sa dalo doňho mäso zabaliť. Na spodok uložíme polovicu mäsovej zmesi. Na ňu do stredu uložíme náplň (ja som použila syr). Náplň zakryjeme druhou polovicou mäsovej zmesi a vytvarujeme bochníček.

Sekana


Polejeme ho asi 1-2 lyžicami oleja a zabalíme do alobalu. Tento miešok podlejeme trochou vody.

Sekana


Rúru vyhrejeme na 200st. a mäso v nej pečieme 35 minút. Potom mäso odbalíme a dopečieme ho na 200st. ďalších 10 minút.

Sekana



Podávame so zemiakovým pyré a ľubovoľným šalátom.

Palacinky / Pancakes

Toto je recept na klasické "slovenské" palacinky, na ktorých som vyrástla. Ak chcete pravé francúzske palacinky, skúste recept Crêpes podľa Julie Child





ČO POTREBUJETE:

2 hrnčeky hladkej múky
štipka soli
1 lyžica cukru (alebo vanilkový cukor)
2 vajíčka
mlieko podľa potreby
olej

na ozdobenie: 
granko, džem, citrón a cukor, tvaroh s cukrom, mleté orechy s cukrom, ovocie





AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame múku, soľ a cukor. Prilejeme mlieko a metličkou vymiešame hladké polohusté cesto, ktoré sa dá rozlievať na panvici. Pridáme vajíčka a znova dobre vymiešame. 

🥞 🥞 🥞

Rozpálime si dobre panvicu. Musí byť dobre horúca, inak sa nám prvá palacinka prilepí a ostatné ju budú následovať do koša. 

Panvicu potrieme troška olejom a necháme chvíľku, aby sa zohrial dobre, vylejeme do stredu naberačku cesta. Panvicu otáčame tak, aby sa cesto rozlialo do tvaru okrúhlej, tenkej placky. Oheň zmiernime a pečieme z oboch strán do bledo hneda. 

🥞 🥞 🥞

Hotové palacinky ozdobíme podľa vlastnej fantázie. 

pondelok 31. mája 2010

Paratha

Paratha - indicka placka



ČO POTREBUJETE (na 6ks):

400ml hrnček hladkej múky (Maida)
soľ
asi 200ml vody
ghee alebo olej


Paratha - indicka placka



AKO POSTUPOVAŤ:

Z múky, soli a vody vymiesime nelepivé cesto. Dáme ho do misky a necháme odležať pol hodiny zakryté čistou kuchynskou utierkou. 

Paratha - indicka placka


Cesto rozdelíme na guľky. Postupne pracujeme s každou zvlášť. Guľôčku rozvaľkáme na placku. 

Paratha - indicka placka


Placku potrieme na jednej polovici s ghee, preložíme ju na 1/2 a znova potrieme na jednej polovicu s ghee. Opäť preložíme tak, že získame trojuholník. 

Paratha - indicka placka


Znova vyvaľkáme na podlhovastú placku. Nesmieme valčekom príliš tlačiť, lebo by sa nám zlepili vrstvy, ktoré sme vytvorili tým, že sme placku poprekladali a potreli s ghee. 

Paratha - indicka placka


Rozpálime panvicu a placku dáme opekať na stredne silný až miernejší oheň. Musí sa opekať pomaly, aby sa dobre prepiekla a nezostala surová. 

Keď sa začne troška nadvíhať a zo spodu máličko hnedne, obrátime ju popritláčame jemne čistou kuchynskou utierkou o panvicu a potrieme olejom. Hneď zasa obrátime a potrieme olejom. Chvíľku opekáme do hneda a znova obrátime. Dopečieme a uložíme do utierky. Pokračujeme so zbytkom cesta rovnako. 

Paratha - indicka placka


Poznámka: s ghee to netreba preháňať, všetko s mierou. 



Paratha - indicka placka