piatok 6. augusta 2010

Palak Paratha

Placky paratha so špenátom a koriandrom.



100_5494



ČO POTREBUJETE:

2 zväzky čerstvých špenátových listov
3 strúčiky cesnaku
1 - 2 zelené chilli papričky
hrsť nasekanej koriandrovej vňate
soľ
 
hladká múka (Maida) 
ghee do cesta
ghee na potretie




AKO POSTUPOVAŤ:

Špenát oblanšírujeme a dáme do mixéra. Pridáme cesnak, chilli papričku, koriandrovú vňať a soľ. Všetko dobre vymixujeme.

Pridáme 1 lyžicu ghee a postupne pridávame múku, tak aby sme vypracovali nelepivé cesto.

100_5478


Vypracované cesto zakryjeme utierkou a necháme ho odležať 30 minút.

100_5479


Panvicu dáme rozohriať.

Z cesta postupne odtŕhame kúsky, ktoré najprv vymodelujeme na guľôčku, obalíme ju múkou. Guľôčku dáme na pracovnú dosku a vyvaľkáme placku, ktorej polovicu zľahka potrieme s ghee.

100_5481


Placku preložíme na polovicu a zasa len jednu stranu zľahka potrieme s ghee.

100_5482


Znova preložíme na polovicu a takto zloženú placku obalíme v múke.

100_5484


Placku rozvaľkáme na hrúbku asi 2mm. Tvarom sa vôbec netrápte.

100_5485


Oheň pod horúcou panvicou zmiernime na strednú silu. Placku položíme na suchú panvicu a opekáme chvíľku.

100_5486


Po chvíľke placku obrátime a opekáme z druhej strany.

100_5487


Zasa po minútke placku obrátime.

100_5488


A ešte raz opečieme chvíľku z druhej strany.

100_5489


Hotovú placku uložíme do látkovej čistej utierky a potrieme troškou ghee alebo maslom. Kto nechce, nemusí potierať.

100_5491


(Ak sa vám nechce prekladať jednoducho ju vyvaľkáme  na tenkú placku hneď ako ju prvýkrát obalíme v múke a ďalej opekáme na panvici. Hotovú potrieme s ghee.)


Deťom ich dávam len také samotné alebo s domácim bielym jogurtom (dahi), buď na raňajky alebo ako olovrant, ale môžu sa podávať aj ako príloha k rôznym subzi a hustým karí.

štvrtok 5. augusta 2010

Kuracie so senovkou gréckou

11IMG_4020



ČO POTREBUJETE:

3 kuracie stehná s kĺbom; vykostené 
soľ
2cm x 2cm čerstvý zázvor 
4 menšie strúčiky cesnaku
1/3 lyžičky sušených lístkov senovky gréckej (kasuri methi)
voda podľa potreby
2 červené cibule
1 paradajka
1/4 lyžičky mletého chilli korenia
ghee
70ml kokosového mlieka

koreniny na zomletie:
4-5 klinčekov 
kúsok škorice
1 plochá lyžička bieleho maku (khus-khus)
1/2 lyžičky rímskej rasce
1 plochá lyžička koriandrových semien



11IMG_4018



AKO POSTUPOVAŤ:

Vykostené mäso pokrájame na rezančeky, nasolíme a zmiešame s postrúhaným zázvorom a cesnakom. Necháme odležať, kým si pripravíme ostatné.

0


Nachystáme si koreniny na zomletie a zomelieme ich v kávovom mlynčeku na prášok.

1


Vo woku rozpálime ghee a vložíme zomleté koreniny. Oheň hneď zmiernime. Hneď ako koreniny uvoľnia arómu (čo je takmer okamžite) ku koreninám pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme, kým troška nezhnedne.

2


Pridáme nakrájanú paradajku a chilli korenie.

3


Cibuľovo-korenistú zmes necháme vychládnuť a potom rozmixujeme s 50ml vody na pastu.

4


V tom istom woku, kde sme restovali cibuľu znova rozpálime troška ghee. (Wok sme neumývali od restovania korenín a cibule.) Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opekáme, kým nie je priesvitná.

Pridáme kuracie mäso a medzi prsty sušenej senovky gréckej. Sušená senovka je veľmi aromatická a má silnú chuť, takže jej nesmieme dať veľa. Všetko dobre premiešame a 2 minútky opekáme.

5


Pridáme cibuľovú pastu, premiešame a troška prisolíme. Nie veľa, solili sme už mäso. Podlejeme vriacou vodou, aby vznikla hustejšia omáčka a dusíme na slabom ohni, pod pokrievkou, 30 minút.

6


Po 30 minútach pridáme kokosové mlieko, premiešame a zakryté dusíme ešte 5 minút.

7


Podávame s dusenou ryžou.



11IMG_4022

Mafiny plnené džemom / Muffins with jam filling

11100_5446



ČO POTREBUJETE (na 6ks):

100g masla na pečenie
80-100g práškového cukru
1 vajce
1/2 lyžičky vanilkovej esencie
125g hladkej múky (použila som Maida)
1 lyžička prášku do pečiva
5-6 lyžíc mlieka
džem (tuhší)


11100_5448



AKO POSTUPOVAŤ:

Maslo a cukor vymiešame. Pridáme vajce a znova dobre vymiešame. Primiešame vanilkovú esenciu. 

🌤 🌤 🌤

Do múky zamiešame prášok do pečiva a postupne ju spolu s mliekom vmiešame k maslu. Vznikne skôr hustejšie cesto, ale také, aby sa dalo lyžičkou naberať a dávať do formy na mafiny. Formu na mafiny vytrieme olejom. 

🌤 🌤 🌤

Najskôr nanesieme trocha cesta na dno každej priehlbinky do formy. Malou lyžičkou na cesto vložíme kúsok džemu a ten zakryjeme ďalšou vrstvou cesta. 

1


Rúru predohrejeme na 180st. a pečieme 25 minút. 

Hotové môžeme pocukrovať. 

nedeľa 1. augusta 2010

Škoricové mafiny / Cinnamon muffins


Skoricove mafiny



ČO POTREBUJETE (na 9-10ks):

70g masla
80g kryštáľového cukru
1 vajce
125g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
1/4 lyžičky mletej škorice
1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
asi 6 lyžíc mlieka


Skoricove mafiny



AKO POSTUPOVAŤ:

Zmäknuté maslo vymiešame dohladka s cukrom. Pridáme vajce a dobre vymiešame. 

V hrnčeku zmiešame múku, prášok do pečiva, škoricu a muškátový oriešok a postupne, spolu s mliekom zamiešame k maslu. 

Polohustým cestom naplníme vymastenú a múkou vysypanú formu na mafiny (alebo papierové košíčky vložené do mafinovej formy).  

Rúru predohrejeme na 180st. a pečieme 25 minút. 

sobota 31. júla 2010

Mafiny s čokoládou / Muffins with chocolate


22mafiny s cokoladou 005



ČO POTREBUJETE (na 6ks):

70g masla
50-70g kryštáľového cukru
1 vajce
1 lyžička vanilkovej arómy
125g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
5-6 lyžíc mlieka
nalámaná horká čokoláda


22mafiny s cokoladou 007



AKO POSTUPOVAŤ:

Vymiešame zmäknuté maslo s cukrom (používam na to mixér, aby sa to pekne napenilo). Pridáme vajce a dobre vymiešame. Vmiešame vanilkovú arómu.

Múku zmiešame s práškom do pečiva a vmiešame k maslovej hmote. Pridávame postupne mlieko. 



Do hladkého cesta pridáme kúsky čokolády, premiešame a naplníme formu na mafiny do 2/3. Formu som pred tým vymastila olejom a vysypala múkou. 





Rúru predohrejeme na 180 stupňov a pečieme 25 minút. 

22mafiny s cokoladou 003