štvrtok 9. septembra 2010

Modak

Festival “Ganesh Chaturthi” je oslava narodenia Boha Ganesha. Je to najviac oslavovaný hinduistický festival v Indii. Tento rok festival začína 11.9.


1



Pred samotnými oslavami môžeme všade vidieť sochy Boha Ganesha v každej veľkosti. Väčšina dedín si dopredu objedná veľké sochy, ktoré potom s veľkou slávou rozvážajú do svojich dedín, v sprievode hlučnej hudby. Počas festivalu sa koná Aarti-modlenie, buď spoločne (na dedinkách) alebo individuálne, rodinne.



2


3


4



5


6


7


8


9



Pripravujú sa typické jedlá a sladkosti...


10



... stretáva sa rodina a celá slávnosť sa končí ponorením sochy Ganesha do vody (rieky, mora), ktoré sprevádzajú výkriky “Ganapati Bappa Moraya!”







Predstavujem vám recept na typickú sladkosť, ktorá sa na tento deň pripravuje po celej Indii.

Modak



11100_6282



ČO POTREBUJETE:

na cesto:
200g ryžovej múky 
rovnaké množstvo vody (pomer múky a vody 1:1)
1/2 lyžičky soli
1 lyžička oleja
1 lyžička Maida (biela múka)
extra olej pri pracovaní s cestom

náplň:
1/4 hrnčeka jaggery (palmového cukru)
1/2 hrnčeka čerstvého strúhaného kokosu
1 lyžička ghee
štipka mletého kardamómu (zelený) 


11100_6281



AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si rozpustíme jaggery v panvici. Potom pridáme k jaggery 1 lyžičku ghee a 5 minút na slabom ohni oprážame.

1


Pridáme nastrúhaný kokos, premiešame a za občasného premiešania oprážame asi 10 minút, kým hmota nezhustne. Odstavíme z ohňa, pridáme mletý kardamóm, premiešame a odložíme bokom.

2



Cesto:
Do hrnca dáme vodu, soľ a lyžičku oleja a privedieme k varu. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernime a vsypeme ryžovú múku (treba ju pred použitím preosiať) a hneď miešame. Hmota okamžite zhustne a vytvorí cesto. Hneď ju odstavíme z ohňa, hrniec tesne uzavrieme a 5 minút cesto necháme odležať.

3


Potom cesto prenesieme do druhej misky, kde sa nám bude lepšie miesiť. Pridáme lyžičku bielej múky a troška oleja a rukou cesto prepracujeme. Vznikne nám hladká hrudka.

4


Dlaň potrieme olejom a z kúska cesta vymodelujeme guľôčku. Vďaka oleju sa s cestom bude lepšie pracovať. Palcom vytvarujeme z guľôčky mištičku a do nej vložíme za lyžičku náplne. (Palec si môžeme tiež namáčať do oleja. Pôjde to ľahšie.)

5


Guľôčku uzavrieme tak, aby mala špičku a smerom k špičke palcom a ukazovákom po bokoch stlačíme cesto tak, že vytvoríme tvar mieška. Tu sú už pripravené na parenie, tvar nie je výstavný, ale sú to moje prvé :)

6


Na parenie som použila takýto hrniec... do dolného sa naleje asi 5cm vody, naň sa položí hrniec s dierkami v dne.

7


Dno dierkavého hrnca sa potrie olejom (môže sa vystlať kurkumovými listami) a naň uložíme Modak-y. Kúsok od seba by mali byť, lebo parením podrastú.

8


Spodný hrniec dáme na oheň a vodu privedieme k varu. Keď sa začne variť, oheň zmiernime, na hrniec položíme dierkavý hrniec s Modak-mi, tesne uzavrieme a paríme 15-20 minút. Hotové opatrne vyberieme, necháme trošku vychládnuť, ale podávame ešte teplé.


Pripájam ešte video, ktoré som natočila počas Ganesh festivalu u švagrinej. Ako tvarovať Modak.

streda 8. septembra 2010

Kuracia 20 minútovka / 20 minutes chicken






ČO POTREBUJETE:

500g kuracích pŕs
soľ

na marinádu:
3 veľké vajíčka
1 lyžička horčice
1 lyžica tmavej sójovej omáčky
2 lyžice sladkej chilli omáčky
1 lyžica medu
1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
1/2 lyžičky sladkej mletej papriky
1 lyžička sušeného cesnaku
2 lyžice oleja

sezam




AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame všetky suroviny na marinádu, pridáme na menšie kúsky pokrájané kuracie mäso a uložíme do chladničky na noc.

Druhý deň mäso v marináde vyberieme, rozpálime wok, pridáme lyžicu oleja, mäso s marinádou, osolíme ho a na silnom ohni ho chvíľu opekáme, aby sa zatiahlo. Podlejeme ho troškou vody a pod pokrievkou dusíme 20 minút. Občas premiešame.

1


Podávame s ryžou, môžeme posypať troškou sezamu.




utorok 7. septembra 2010

Čo je to Jaggery (palmový cukor) ?

Jaggery je vyrobené z cukrovej palmy. Používa sa najmä v Ázii, Afrike, Latinskej Amerike a Karibiku. Môže sa líšiť farbou od zlatohnedej až po tmavo hnedú.


22suroviny 002



Obsahuje až 50% sacharózy, glukózu, minerálne soli a vitamíny. Horčík prítomný v Jaggery posilňuje náš nervový systém, pomáha uvoľniť naše svaly a poskytuje úľavu od únavy. Spolu so selénom pôsobí ako antioxidant. Je tiež bohaté na železo a tým pádom vhodné pri anémii. Má protialergické vlastnosti a zmierňuje príznaky astmy. Je účinné pri migréne. Veľmi dobré je podávať ho ženám po pôrode (na odstránenie všetkej zrazenej krvi z tela) počas prvých 40 dní po narodení dieťatka.
Obsahuje mierne množstvo vápnika, fosforu a zinku.
Nie je to liek, ale doplnok stravy.

Jaggery sa používa na prípravu ako sladkých tak i slaných pokrmov hlavne v Indii a na Srí Lanke. Trocha Jaggery sa pridáva aj do rôznych karí a subzis. 

Jaggery sa tiež používa pri výrobe alkoholických nápojov.

Indická ayurvédska medicína považuje Jaggery za účinné pri liečbe hrdla - suchý kašeľ (pre tých, čo sú v práci vystavení vyššiemu stupňu znečistenia ovzdušia), infekcie pľúc, zlého trávenia a zápchy. Jaggery je považované za jednu z najčistejších foriem cukru a je zdravšie ako rafinovaný cukor.



22suroviny 005


V Indii bolo kedysi tradíciou, keď hosť alebo člen rodiny prišiel domov unavený, ponúkli mu vodu s Jaggery, aby sa uvoľnil a zbavil únavy. Ľudia, ktorí pracovali v továrňach a pri vonkajších prácach v prašnom, znečistenom prostredí tiež pili vodu s Jaggery alebo priamo kúsok zjedli v noci pred spaním, aby odstránili z tela nečistoty, ktoré počas dňa inhalovali.


Jaggery


Jaggery sa dá kúpiť aj v takejto forme ako prášok.



Zdroj info: preložené z internetu

nedeľa 5. septembra 2010

Rava Upma / Roasted semolina - indian breakfast

Upma je indické jedlo, ktorého základom je krupica. Názov je zlúčenina dvoch slov v tamilskom jazyku: "soľ" a "múka" = "uppu" a "maa(vu)". Jedlo pochádza z južnej Indie a podáva sa na raňajky. Je výživné hlavne pre rastúce deti.
"Rava" je názov pre krupicu, ktorý sa však už väčšinou nepoužíva a možno ju nájsť pod názvami Suji alebo Semolina. Je to typické jedlo aj počas juhoindického festivalu Pongal, čo je oslava žatvy.

Najbližší Pongal bude 14. januára 2011



11100_6198



ČO POTREBUJETE:

1 lyžica Ghee
1 malý hrnček krupice (použila som Rava for Upma alebo Fine rava - Suji, Semolina)
olej
1 lyzica Channa dal
1 lyžica Urad dal
1 stredne veľká červená cibuľa
2cm x 2cm čerstvý zázvor; nastrúhaný alebo 1/2 lyžičky zázvorovej pasty
1 zelená chilli paprička; zbavená semien a žiliek
hrsť mrazeného hrášku
2 menšie mrkvy; očistené a nakrájané
2 menšie zemiaky; očistené a nakrájané
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky pálivého chilli korenia (môžete dať menej)
soľ
2 malé hrnčeky vody
niekoľko kešu orechov


11100_6197



AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme ghee a na ňom opražíme do slabo-hneda krupicu. Oprážame pomaly na slabom ohni. Treba byť trpezlivý, chvíľku to trvá. Opraženú krupicu dáme bokom.

100_6184


Vo woku zohrejeme trochu oleja. Pridáme horčičné semienko a necháme ho prasknúť.

100_6187


Ďalej pridáme channa dal, urad dal a karí lístky. Oprážame na slabom ohni, kým troška urad dal nezhnedne.

100_6189


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, chilli papričku a zázvor. Pol minútky popražíme.

100_6191


Pridáme zemiaky, mrkvu, hrášok. 

100_6192


Pridáme kurkumu, chilli korenie, soľ. 

100_6193


Zalejeme 2 hrnčekmi vody a dusíme na slabom ohni, zakryté 15 minút. 

100_6194


Po 15 minútach pridáme opraženú krupicu a miešame zľahka varechou, kým hmota nezhustne. Je to chvíľka. 

100_6195


Potom wok zakryjeme a odstavíme z ohňa. Kým sa nám to uleží na suchej panvici na stredne silnom ohni si opečieme kešu orechy. 


100_6196



Podávame ozdobené kešu orechami a nasekanou koriandrovou vňatou. Treba to jesť teplé.

piatok 3. septembra 2010

Karí z Moringy olejodárnej



IMG_6037



ČO POTREBUJETE:


1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky horčičného semienka
2 zelené chilli papričky 
niekoľko karí lístkov 
2 stredne veľké červené cibule
2 stredne veľké paradajky

soľ
1/2 kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy
voda podľa potreby
olej

na pastu:
1/2 hrnčeka čerstvého strúhaného kokosu
2cm x 2cm čerstvý zázvor 
3-4 strúčiky cesnaku (záleží od ich veľkosti)
veľká hrsť čerstvej koriandrovej vňate 


IMG_6038



AKO POSTUPOVAŤ:

Mixérom rozmixujeme na pastu strúhaný kokos, zázvor, cesnak a koriandrovú vňať. Pridáme pred mixovaním troška vody.

1



Lusky moringy ošúpeme a nakrájame na kúsky dlhé asi ako malíček. Stačí na kraji nožom načať šupku a len potiahnuť. Nešúpať ako zemiaky.

2


Vo woku rozpálime olej (najlepšie arašídový, ale môže byť aj slnečnicový). Pridáme rímsku rascu a horčičné semienko a počkáme, kým semienko praskne. Potom pridáme chilli papričky, do ktorých sme urobili zárezy nožom a vhodíme niekoľko karí lístkov. Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme, kým nie je cibuľa mäkká.

3


Ďalej pridáme nadrobno nakrájané paradajky, premiešame a zalejeme troškou vody. Zakryté varíme, kým paradajky nezmäknú.

4


Keď sú paradajky mäkké, pridáme lusky moringy, soľ, mletú kurkumu a chilli korenie. Všetko premiešame a pridáme kokosovo-koriandrovú pastu. Opäť premiešame....

5


....zalejeme vodou, tak aby z toho nebola polievka, len hustejšie karí a zakryté varíme 10 minút.

6


Podávame s ryžou.



Ako jesť lusky Moringy: Vonkajšia časť luskov je tvrdá a tažko stráviteľná. Preto sa lusk požuje (alebo niekoľkokrát stisne medzi zubami) a "vycucne" len vnútro. Vonkajšia časť lusku sa neje.

štvrtok 2. septembra 2010

Čo je to Moringa olejodárna? / Drumsticks


22na farme 003


Moringa oleifera je tropický strom, ktorý je známy v mnohých častiach sveta svojimi regionálnymi názvami ako drumstick tree, kelor, nebeday, mlonge, malunggay, benzolive, saijhan, marango a sajna. Jeho listy, plody a kvety sú plné živín dôležitých pre ľudí aj zvieratá.


1sambar 009



Zdraviu prospešné účinky:

  • Ak zmiešame šťavu z listov a kôry s mliekom, je vhodná pre deti; posilní ich kosti, nakoľko je veľkým zdrojom vápnika.
  • Je dobrým čističom krvi.
  • Polievka z plodov pomáha zmierniť kašeľ a bolesti v krku.
  • Vdychovanie pary z vody, v ktorej plody varíme pomáha zmierniť astma a iné pľúcne ochorenia.
  • Ak zmiešate šťavu z plodov a šťavu z limety, vyrobíte tak výživnú pleťovú masku.
  • Pasta, ktorú možno vyrobiť z koreňov stromu je učinná na svrbenie.
  • Odvar z kôry koreňov, užívaný 3x denne pomáha rozpadu močových kameňov.
  • Na zvýšenie imunity a zabráneniu častým infekciám je účinné uvariť karí (omáčku) z listov a plodov stromu.


Viac informácií tu a tu.



(Zdroj informácií: preložené z internetu)

streda 1. septembra 2010

Koláč s tvarohom


11IMG_4392



ČO POTREBUJETE:

150g polohrubej múky (použila som Maida)
125g cukru
50ml oleja
1 lyžička prášku do pečiva 
200g kyslej smotany alebo jogurtu
1 lyžica kakaa

plnka:
tvaroh, ktorý som vyrobila z 1 litra mlieka
1 vajce
2 lyžice vanilkového cukru (caster sugar+vanilková aróma)


11IMG_4394



AKO POSTUPOVAŤ:

Múku, cukor, kakao a prášok do pečiva zmiešame. Vmiešame do múky olej a smotanu (alebo jogurt).

1



2


Formu vymastíme olejom a vysypeme múkou. Prebytočnú múku vytrasieme preč.

4



V druhej miske zmiešame tvaroh, vanilkový cukor a vajíčko.

3



Cesto vylejeme do formy a na vrch lyžičkou uložíme tvaroh. Pečieme v predohriatej rúre na 180 st. 25-30 minút. Hotový koláč pocukrujeme.

5

sobota 28. augusta 2010

Banánové mafiny s ovsenými vločkami / Banana oats muffins


Banánové mafiny s ovsenými vločkami



ČO POTREBUJETE (6ks stredne veľkých, 8ks menších):

100g masla
100g cukru
1 vajce
80g múky (hladkej)
1 lyžička prášku do pečiva
3 lyžice mlieka
3 ploché lyžice ovsených vločiek
1 lyžica kakaa
2 malé banániky alebo 1 veľký banán


Banánové mafiny s ovsenými vločkami



AKO POSTUPOVAŤ:

Ovsené vločky si namočíme na 30 minút do mlieka.

22bananove mafiny 004


Banán roztlačíme vidličkou.

22bananove mafiny 006


Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom. Pridáme vajíčko a dobre vymiešame.

22bananove mafiny 008


Primiešame roztlačený banán a vločky.

22bananove mafiny 009


Ďalej primiešame kakao.


22bananove mafiny 011


V miske zmiešame múku s práškom do pečiva a pridáme k maslovej zmesi. Dobre vymiešame.

22bananove mafiny 012


Cestom naplníme olejom vymastenú formu (alebo použijeme papierové košíčky).

22bananove mafiny 013


Pečieme v predohriatej rúre na 180st., 25 minút.