štvrtok 27. januára 2011

Cvikľová nátierka

IMG_6082


ČO POTREBUJETE:

1 stredne veľká surová cvikla
voda

3 natvrdo uvarené vajcia
2 lyžice majolky
1 lyžička horčice
soľ
mleté čierne korenie


IMG_6087



AKO POSTUPOVAŤ:

Cvikľu umyjeme, vložíme do tlakového hrnca a zalejeme vodou tak, aby bola ponorená. Stačí variť 15 minút od natlakovania hrnca. Po uvarení necháme samovoľne tlak z hrnca uniknúť (neotvárať nasilu!!). Potom cvikľu vyberieme a necháme vychladnúť. Vychladnutú ošúpeme a konce odkrojíme. Vychladnutú, ošúpanú cvikľu postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme uvarené a ošúpané vajíčka,  postrúhané. Pridáme horčicu a majolku a dobre vymiešame. Nakoniec dochutíme soľou (ak treba) a čiernym korením, premiešame a môžeme natrieť na chlieb. K nátierke sa hodí aj nakrájaná cibuľa.

sobota 22. januára 2011

Kuracie v cibuľovej marináde / Chicken marinated with onions




ČO POTREBUJETE:

1/2kg kuracích pŕs
soľ

na marinádu:
2 lyžice oleja
1 lyžička sušeného majoránu
1 lyžička sušenej bazalky
1 lyžička sladkej mletej papriky
mleté čierne korenie
1 lyžica medovej horčice
2 veľké červené cibule; rozmixované

horúci kurací vývar (podľa potreby)





AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso umyjeme, trocha vysušíme, pokrájame na menšie kúsky a vložíme do misky. Pridáme olej, bazalku, majorán, mletú papriku a dobre premiešame. Ďalej pridáme horčicu a mleté čierne korenie a znova dobre premiešame.

Kuracie v cibuľovej marináde


Nakoniec primiešame vymixovanú cibuľu a dáme do chladničky na noc uležať.

Kuracie v cibuľovej marináde


Ráno, keď ideme variť obed si zohrejeme hlbšiu panvicu (olej už netreba pridávať, dali sme ho do marinády), mäso osolíme a spolu s marinádou na silnom ohni opečieme zo všetkých strán, asi 10min.

Kuracie v cibuľovej marináde


Zalejeme ho vývarom a na miernom ohni, pod pokrievkou varíme asi 10 až 15 minút.

Kuracie v cibuľovej marináde



Ako prílohu sme mali ryžu.



piatok 21. januára 2011

Arašidové čatní / Peanuts chutney

11IMG_0166



ČO POTREBUJETE:

1/2 hrnčeka nesolených arašidov
soľ
1 malá lyžička tamarindovej pasty

1 lyžica oleja
1 malá červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 sušená červená čili paprička

na Tadka:
1 lyžica Ghí
1/2 lyžičky horčičných semien
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky Urid dal
niekoľko karí lístkov



11IMG_0167



AKO POSTUPOVAŤ:
(obrázky prípravy sú na dvojitú dávku podľa surovín)

Na zohriatej panvici opečieme arašidy do hnedkava. Treba ich stále premiešavať, aby nezhoreli. Necháme ich vychladnúť a potom odstránime hneď šupky.

1


Potom si do panvice dáme lyžicu oleja. Pridáme cesnak, cibuľu a čili papriku a popražíme na miernom ohni do hneda. Odstavíme a necháme vychladnúť.

2


Vychladnuté arašidy a cibuľovú zmes dáme do mixéra. Pridáme troška soli, tamarindovú pastu a asi 50ml vody a vymixujeme na kašu, ktorú preložíme do misky. Podľa potreby si pridajte vodu počas mixovania, ale len po troškách.

3


Pripravíme si Tadka:
Do panvice dáme zohriať lyžicu ghí. Pridáme všetky hore uvedené suroviny a na miernom ohni opekáme, kým urid dal troška nezhnedne. Nenecháme ho príliš zhnednúť, odstavíme hneď, ako začne meniť farbu.

🥜 🥜 🥜

Tadka vylejeme do čatní spolu s ghí a čatní zamiešame, aby sa to pekne spojilo.

4


Podávame napr. s plackami Dosa, plackami Uthappam, Cibuľovým (alebo iným) bhaji alebo vyprážanými Vada.


11IMG_0156




Čatní sa môže urobiť aj redšie, pridaním vody pri mixovaní. Záleží, čo uprednostňujete vy.





štvrtok 20. januára 2011

Cesnaková ryža / Garlic rice



ČO POTREBUJETE:
(na 2 porcie)

1 lyžica masla
asi 7 strúčikova cesnaku (podľa ich veľkosti)
1/2 hrnčeka dlhozrnnej ryže (použila som Basmati)
hydinový vývar (pre vegetariánov zeleninový)
mleté čierne korenie 
1 lyžička sušeného cesnaku
soľ
šťava z citróna




AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci roztopíme maslo a orestujeme cesnak. Stačí chvíľočka, len kým sa uvoľní vôňa. 

22garlic rice 002


Pridáme prepláchnutú ryžu a restujeme minútu na silnom ohni, premiešavame. 

22garlic rice 003


Ryžu zalejeme vývarom (alebo vodou) tak, aby ho bolo asi 1-2cm nad ryžou. Pridáme mleté čierne korenie, sušenÿ cesnak, soľ, premiešame a privedieme do varu. Potom oheň zmiernime a zakrytú ryžu dusíme, kým sa všetka voda neodparí, asi 10 minút. 

22garlic rice 007


Pred dodusením pridáme 1 lyžičku šťavy z citróna a zamiešame. Dodusíme. Podávame samotnú so šalátom alebo ako prílohu. Hodí sa k jedlám z čínskej kuchyňe, ktoré majú omáčkový sladko korenistý základ alebo sladko kyslastý základ.

22garlic rice 009


♡ ♡ ♡


Grilované mrkvičky / Grilled carrots

11IMG_3034



ČO POTREBUJETE:

6 -7 ks stredne veľkých mrkiev
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie
sušený cesnak
sušená cibuľa 
parmezán a petržlenová vňať (nemusí byť)


AKO POSTUPOVAŤ:

Mrkvičky očistíme a nakrájame na hrubšie pásiky. Pekáčik vystelieme alobalom a mrkvičky naň uložíme v jednej vrste. Osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a ochutíme ostatným korením.

11IMG_3010


Rúru si predohrejeme na 210st. a mrkvičky pečieme pod grilom asi 25 - 30 minút. 

Ak chcete, hotové posypeme parmezánom a nasekanou petržlenovou vňaťou..

utorok 18. januára 2011

Kuracia Shawerma

Už dávnejšie som sa chystala na "Jankinu Shawermu". Ale keďže ako hinduistická rodina hovädzie mäso nejeme, rozhodla som sa, že urobím malú zmenu a bude z kuracieho. Ráno som si pekne "vykostila" kuracie stehná, a tak si hovorím "ocot mi moc nereže, dám tam citrón"... a tak bola ďalšia malá zmena. Kuracie mäso netreba variť tak dlho ako hovädzie a tak som si povedala, že ho popražím na panvici, aby sa pekne zatiahlo a dám piecť ako je v recepte. Lenže keď som ho už mala popražené, vypadla mi elektrika a tu som musela urobiť ďalšiu malú zmenu.... mäso som podliala a podusila. No a nakoniec som miesto čerstvého petržlenu musela dať sušený, lebo o čerstvom tu na trhu ani nechyrujú. Takže Kuracia Shawerma s niekoľkými malými zmenami.... Janka by mi dala po rukách 🙈 Určite si pozrite aj jej originálny recept.



Kuracia Shawerma



ČO POTREBUJETE:

3 vykostené kuracie stehná aj s kĺbom 
soľ
mleté čierne korenie
1 lyžica šťavy z citróna 

2 stredne veľké cibule; pomixovať

voda
olej
1 väčšia paradajka
petržlenová vňať

na sezamovú omáčku:
5-7 lyžíc tahini pasty
2 lyžice vody
troška mletého čierneho korenia
štipka soli
1/3 lyžičky rímskej rasce mletej
1 lyžica šťavy z citróna




AKO POSTUPOVAŤ:

Kuracie mäso nakrájame na rezančeky, dáme do misky, pridáme šťavu z citróna, mleté čierne korenie a soľ a premiešame. Necháme hodinku odležať v chladničke. Potom k mäsu primiešame pomixované cibule.

Kuracia Shawerma


V hlbsej panvici (robila som to vo woku) si zohrejeme trochu oleja a mäso na ňom orestujeme, aby sa zatiahlo. Potom ho podlejeme trochou vody, oheň zmiernime a zakryté dusíme 30 minút. Nesmie zostať celkom suché, troška hustejšej omáčky v ňom nechajte.

Kuracia Shawerma



Kým sa mäso dusí v miske si zmiešame suroviny na sezamovú omáčku.

Kuracia Shawerma



Udusené mäso odstavíme z ohňa a primiešame nadrobno nakrájanú paradajku a nasekanú petržlenovú vňať. Zakryjeme a necháme 10 minút postáť.

Kuracia Shawerma



Podávala som ako prílohu dusenú Basmati ryžu. Na dusenú ryžu som uložila mäso a to som preliala sezamovou omáčkou.

Scones

Je to anglické pečivo, ktoré môže byť pripravené buď na sladko alebo na slano a väčšinou sa podáva na raňajky alebo k poobednému anglickému čaju so smotanou. Môžu sa do nich pridať hrozienka, ríbezle, ďatle, či syr, slanina a cibuľa. Do cesta miesto droždia ide prášok do pečiva. Toto pečivo vlastne môže byť nazývané aj koláčom....neviem sa rozhodnúť.


Scones



ČO POTREBUJETE:
 (Objem hrnčeka, ktorý som použila pri meraní surovín má 200ml.)

2 hrnčeky hladkej múky
1/2 lyžičky soli (nie kopčito, skôr plochá polovica)
3 lyžice cukru
1 plochá lyžička prášku do pečiva
5 lyžíc nesoleného zmäknutého (nie roztopeného) masla
1 hrnček hustej sladkej smotany



AKO POSTUPOVAŤ:

Do mise preosejeme múku, pridáme cukor, soľ a prášok do pečiva a dobre premiešame prstami. Pridáme zmäknuté maslo a smotanu a vypracujeme cesto, aby všetko spolu pekne držalo. Poprášime ho múkou, aby sa nám nelepilo na ruky pri ďalšej práci s ním. 

Cesto položíme na plech a dlaňami ho roztlačíme na asi 2-3cm hrubú placku (nevaľkať!). 

Placku rozrežeme na 8 rovnakých trojuholníkov, ktoré posunieme trošku ďalej od seba. 

Každý trojuholník potrieme troška smotanou a troška poprášime práškovým cukrom (naozaj len máličko). Rúru predohrejeme na 220st. a pečieme prvých 10 minút na 220 st. Potom rúru zmiernime na 180st.-200st. a dopečieme asi 25 minút dohneda. Teplotu rúry si treba nastaviť podľa toho ako vám pečie bežne buchty. 

Scones

pondelok 17. januára 2011

Baba Ghanoush (s vylepšením) / Baba Ghanoush with the twist

Baba ghanoush with the twist



ČO POTREBUJETE:

2 stredne veľké baklažány
2 lyžice tahini pasty alebo veľká hrsť kešu orechov (toto je to vylepšenie)
1-2 lyžice šťavy z citróna
soľ
3 strúčiky cesnaku
1/3 lyžičky mletej rímskej rasce
mleté čierne korenie 
petržlenová vňať (najlepšie čerstvá)
olivový olej


Baba ghanoush with the twist



AKO POSTUPOVAŤ:

Baklažány umyjeme, popicháme vidličkou a v pekáči pečieme asi 30minút na 220-250st. Vychladnuté prekrojíme a dužinu vyberieme. Môžeme ich miesto pečenia dať priamo na plameň, ak máme plynový sporák a postupovať ako pri bharte. Dužinu z baklažánov v miske vidličkou roztlačíme. 

Pridáme mletú rímsku rascu, nastrúhaný cesnak a šťavu z citróna a dobre premiešame. 

Pridáme tahini pastu (alebo kešu orechy, ktoré sme si na pol hodinky namočili vo vode a potom s troškou vody rozmixovali na pastu), soľ, mleté čierne korenie a znova dobre premiešame. 

Pridáme petržlenovú vňať (ja som použila koriandrovú, petržlenovú u nás nemajú) a premiešame. 

Do hotového dipu v strede urobíme jamku a do nej nalejeme troška olivového oleja, ktorý do dipu zamiešame tesne pred podávaním. 


Baba ghanoush with the twist


Podávame s arabským chlebom Pita alebo pečivom.