pondelok 7. februára 2011

Mrkvová Paratha / Carrot paratha


Mrkvova Paratha



ČO POTREBUJETE (na 6 placiek):
(Hrnček, ktorý som použila ako odmerku na suroviny má objem 280ml.)

na cesto:
1/2 hrnčeka múky Atta (celozrnná)
1/3 hrnčeka múky Maida (biela, hladká)
soľ
1 lyžica oleja
asi 1/4 hrnčeka vlažnej vody (alebo podľa potreby)
troška oleja na potretie cesta

na plnku:
1 lyžica ghí
2 stredne veľké mrkvy
hrsť nasekanej koriandrovej vňate
1/3 lyžičky mletej rímskej rasce
štipka soli
1/2 lyžičky Garam masala


Mrkvova Paratha


AKO POSTUPOVAŤ:

Z prísad na cesto vypracujeme rukou elastický bochníček, ktorý potrieme olejom a necháme aspoň 30 minút odležať v miske pod utierkou. 

V panvici zohrejeme ghí, pridáme rímsku rascu a restujeme, kým neuvoľní vôňu. Potom pridáme najemno nastrúhanú mrkvu a nasekanú koriandrovú vňať a 2 minúty opekáme. Premiešavame. Dáme štipku soli a garam masala, premiešame a znova opekáme 2 minúty. Hotovú zmes preložíme do misky a necháme vychládnuť. 

Mrkvova Paratha


Placky môžete robiť tak ako je popísané pri Aloo paratha (čo je tradičnejší spôsob) alebo aj týmto spôsobom:
Cesto, ktoré sme si vopred pripravili, sploštíme a položíme naň mrkvovú zmes, prstami ju do cesta zapracujeme. Ak treba viac múky pri zapracovaní, použijeme múku Maida. Potom si cesto rozdelíme na 6 gulôčok. Každú gulôčku v dlaniach sploštíme a obalíme v múke Maida. Vyvaľkáme tenkú placku. 

Mrkvova Paratha


Placku položíme na poriadne zohriatu panvicu (pečieme nasucho) a upečieme z oboch strán dohneda. Počas pečenia ju niekoľkokrát obrátime a pritlačíme o panvicu čistou utierkou. 

Mrkvova Paratha


Podávame so Zeleným chutney alebo jogurtom (dahi). 

štvrtok 3. februára 2011

Karí zo špenátu a lóbie


22IMG_7548


ČO POTREBUJETE:

3 hrste suchej Lóbie
2 viazaničky špenátových listov
voda
soľ
ghee
1 lyžička tmavých horčičných semien
1 lyžička urad dal
niekoľko karí lístkov
1/2 lyžičky  mletej kurkumy

na masala:
3/4 hrnčeka strúhaného čerstvého kokosu
1 sušená červená čili paprička
1/2 lyžičky rímskej rasce
5 zrniek čierneho korenia
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/3 lyžičky tamarindovej pasty
asi 1/3 hrnčeka vody na mixovanie


22IMG_7554



AKO POSTUPOVAŤ:

Z prísad na masala vymixujeme pastu a odložíme bokom.

1


V hlbšom hrnci zohrejeme olej a pridáme horčičné semienka, ktoré necháme prasknúť. Hneď ako horčičné semienka prasknú, pridáme urad dal, karí lístky a kurkumu a opekáme na miernom ohni, kým urad dal trocha nezhnedne.

2


Potom pridáme umytý a nasekaný špenát a chvíľku lístky prehrejeme (asi minútu).

22IMG_7534


Pridáme lóbiu, ktorú sme si na noc namočili a ráno uvarili domäkka (varíme v tlakovom hrnci asi 15 minút od natlakovania namierno), premiešame.

22IMG_7537


Nakoniec pridáme masala a osolíme, privedieme do varu, oheň zmiernime a zakryté povaríme ďaľšie 2-3 minúty. Ak by sa vám karí zdalo príliš husté a chceli by ste viac šťavy, stačí pridať troška vody a prejsť varom.

3


Podávame s ryžou alebo Čapati.

Crêpes podľa Julie Child

Keďže som ešte čerstvo očarená filmom "Julie & Julia", nemohla som dlho čakať vyskúšať aspoň jeden jednoduchý recept podľa Julie Child . . . sú vynikajúce!





ČO POTREBUJETE (na 12ks):
(Hrnček, ktorý som použila ako odmerku na suroviny má objem 280ml.)
1 hrnček mlieka
1 hrnček vody
4 vajíčka
štipka soli
4 lyžice rozpusteného masla
2 hrnčeky hladkej múky
olej na vysmážanie palaciniek





AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky vlejeme mlieko a vodu, pridáme vajíčka a štipku soli. Pridáme preosiatu múku a roztopené maslo na najvyššej rýchlosti mixérom miešame cesto 1 minútu.

Ak sa na stenách misky usadí múka, zotrieme ju do cesta a mixujeme ďaľšie 2-3 sekundy. (Dá sa to samozrejme vymiešať aj ručne, tak som to robila aj ja.) Misku s cestom uzavrieme a odložíme minimálne na 2 hodiny do chladničky. Cesto je krásne hladké a krémové.

11IMG_3154


Potom si panvicu dáme zohrievať. Potrieme ju olejom a zohrievame dovtedy, kým sa z nej nezačne troška dymiť. V tom momente ju zoberieme do ruky a do jej stredu vylejeme naberačku cesta. Hneď ho rozlievame krúživými pohybmi po panvici, rovnomerne, aby nám vznikla tenká palacinka. Panvicu vrátime na oheň a palacinku pečieme 60-80 sekúnd, potom ju obrátime a pečieme asi 1/2 minúty z druhej strany (alebo z oboch strán dohneda; nestopovala som to).

1





Ak sa vám cesto bude zdať hustejšie, pridajte vodu (nie mlieko), ale len po lyžicách, neprilievať príliš veľa vody naraz. Za každou lyžicou dobre vymiešať.




streda 2. februára 2011

Skvelá Júlia . . .


Včera som konečne videla film "Julie & Julia". Meryl Streep je fantastická v každom filme, ale tu prekonala sama seba. Okrem úžasného jedla je vo filme veľa vtipných momentov a na konci filmu, kde Julia otvorí obálku a vytiahne svoju novú, čerstvú, voňavú kuchársku knihu mi tiekli slzy ako hrachy.... celý film som tam chcela byť s nimi, úplne ma celý príbeh "zhltol". Teraz ako posadnutá hľadám obrázky Juliinej kuchyne, rozhodne sa poobzerám po jej knihe tu v knihkupectvách a vyskúšam recepty, na ktoré zoženiem suroviny. (Na foto vľavo: Julia Child, zdroj fotografie: internet)








Aby som vás, čo ste film ešte nevideli trocha naň nalákala pozrite si upútavku k filmu:






A takúto kuchynu možno raz, keď budem veľka (nielen do šírky).... budem mať :) Alebo aspoň podobnú... aspoň zo dva hrnce a panvičky...




... dovtedy si aspoň tú knihu zadovážim :)



mala ukazka z knihy




A tu si môžete prečítať The Julie/Julia project.



Viem, že nie som sama, koho táto dáma úplne očarila . . . priznajte sa :)

Banánové lievance / Banana pancakes

Dnes ráno sme mali ísť na nákup a konečne už dovybavovať nejaké dôležité záležitosti. No hneď ráno, keď som videla v akom stave sa zobudila staršia dcérka, vedela som, že sa pôjde k doktorovi. Keď sú deti prvý deň choré, nikdy im príliš nechutí, a tak som samozrejme už rozmýšľala nad nejakým sladkým obedom. Nakoniec to vyhrali lievance.


IMG_6505




ČO POTREBUJETE (asi na 8 lievancov):

1 banán
150ml bieleho jogurtu
2 vajíčka
1 vanilkový cukor (alebo 1 lyžica kryštálového cukru a 1/3 lyžičky vanilkovej arómy)
100g hladkej múky (Maida)
1 plochá lyžička prášku do pečiva
30g roztopeného masla

na ozdobenie:
banán
med


IMG_6507



AKO POSTUPOVAŤ:

V miske si najprv rozpučíme banán. Doňho vmiešame jogurt, cukor a vajíčka. Potom pridáme múku, do ktorej sme zamiešali prášok do pečiva a poriadne vymiešame cesto dohladka. Nakoniec vmiešame roztopené (nie horúce) maslo. Cesto je skôr hustejšie, aby sa príliš nerozlievalo po panvici.

1


Panvicu dobre rozohrejeme a naberačkou na ňu nalievame cesto. Lievance pečieme nasucho na miernom ohni, z oboch strán dohneda.

2


Hotové lievance si ozdobíme kúskami banánu alebo medom.



IMG_6512