piatok 11. februára 2011

Arašídová ryža

11IMG_4363



ČO POTREBUJETE:

1/4 hrnčeka nesolených arašídov 
1 lyžica Channa dal
1 lyžička sezamových semien
3 sušené červené chilli papriky

1/2 lyžičky rímskej rasce
štipku asafoetida
1 väčšiu masitú zelenú papriku; nakrájať 

3 hrnčeky udusenej ryže (použila som Basmati)
soľ


11IMG_4365



AKO POSTUPOVAŤ:

V panvičke si zohrejeme 1 lyžicu ghee (alebo olej), pridáme arašídy, sezamové semená, channa dal a chilli papriky. Opekáme, kým arašídy nezhnednú. Treba ich premiešavať, aby sa opiekli rovnomerne a neprihoreli. Potom toto všetko necháme dobre vychládnuť a rozmixujeme (bez pridávania vody!).

1


V hlbšom hrnci si zohrejeme 1 lyžicu ghee, pridáme rímsku rascu a asafoetida a necháme chvíľku na miernom ohni opiecť, kým neuvoľnia vôňu.

2


Pridáme nakrájanú papriku a opekáme ju, kým nezmäkne. Treba ju občas premiešať. Keď je paprika mäkká, pridáme vymixované arašídy a asi 2-3 minúty restujeme, premiešavame.

3


Nakoniec pridáme udusenú ryžu, dobre premiešame, ryžu opekáme na miernom ohni ďalšie 2 minútky. Ak treba ryžu dochutíme soľou.

4

štvrtok 10. februára 2011

Čo je to Tadka, Tarka, či Popu?

V indických receptoch sa celkom určite dočítate o výrazoch Tarka, Tadka, Thalimpu, Popu, Chaunk... všetky tieto názvy znamenajú jedno a to isté. Ide o temperovanie korenín. V indickej kuchyni sa využíva temperovanie – oprážanie korenín veľmi často. Môže sa robiť buď na začiatku prípravy jedla alebo na konci, kedy sa koreniny opražia zvlášť a následne sa vylejú spolu s ghí (alebo iným tukom, olejom) na ktorom sa pražili do jedla, ktoré chceme touto Tadka dochutiť - dokončiť.


Vďaka oprážaniu korenín na ghí sa uvoľnia ich esenciálne oleje a zvýrazní sa ich chuť.



1sambar 019



Na Tadka sa väčšinou používvajú celé koreniny, teda nie mleté (okrem Asafoetida). Môže to byť napríklad rímska rasca, horčičné semienka, koriandrové semená, semená senovky gréckej, ale aj čili papričky, karí lístky, urad dal, či cibuľa.



Tadka sa používa hlavne na dochutenie jedla, ale jej úlohou je aj dodať koreniny, ktoré napomáhajú tráveniu.



Príkladom prvotnej Tadka, ktorá sa robí na začiatku úpravy jedla je napríklad recept na Tamatar Pyaz ki Subzi. Príkladom záverečnej Tadka, ktorá sa pridáva do hotového jedla na záver pred servírovaním je recept naTarka dal alebo Sambar.


1sambar 021

pondelok 7. februára 2011

Mrkvová Paratha / Carrot paratha


Mrkvova Paratha



ČO POTREBUJETE (na 6 placiek):
(Hrnček, ktorý som použila ako odmerku na suroviny má objem 280ml.)

na cesto:
1/2 hrnčeka múky Atta (celozrnná)
1/3 hrnčeka múky Maida (biela, hladká)
soľ
1 lyžica oleja
asi 1/4 hrnčeka vlažnej vody (alebo podľa potreby)
troška oleja na potretie cesta

na plnku:
1 lyžica ghí
2 stredne veľké mrkvy
hrsť nasekanej koriandrovej vňate
1/3 lyžičky mletej rímskej rasce
štipka soli
1/2 lyžičky Garam masala


Mrkvova Paratha


AKO POSTUPOVAŤ:

Z prísad na cesto vypracujeme rukou elastický bochníček, ktorý potrieme olejom a necháme aspoň 30 minút odležať v miske pod utierkou. 

V panvici zohrejeme ghí, pridáme rímsku rascu a restujeme, kým neuvoľní vôňu. Potom pridáme najemno nastrúhanú mrkvu a nasekanú koriandrovú vňať a 2 minúty opekáme. Premiešavame. Dáme štipku soli a garam masala, premiešame a znova opekáme 2 minúty. Hotovú zmes preložíme do misky a necháme vychládnuť. 

Mrkvova Paratha


Placky môžete robiť tak ako je popísané pri Aloo paratha (čo je tradičnejší spôsob) alebo aj týmto spôsobom:
Cesto, ktoré sme si vopred pripravili, sploštíme a položíme naň mrkvovú zmes, prstami ju do cesta zapracujeme. Ak treba viac múky pri zapracovaní, použijeme múku Maida. Potom si cesto rozdelíme na 6 gulôčok. Každú gulôčku v dlaniach sploštíme a obalíme v múke Maida. Vyvaľkáme tenkú placku. 

Mrkvova Paratha


Placku položíme na poriadne zohriatu panvicu (pečieme nasucho) a upečieme z oboch strán dohneda. Počas pečenia ju niekoľkokrát obrátime a pritlačíme o panvicu čistou utierkou. 

Mrkvova Paratha


Podávame so Zeleným chutney alebo jogurtom (dahi). 

štvrtok 3. februára 2011

Karí zo špenátu a lóbie


22IMG_7548


ČO POTREBUJETE:

3 hrste suchej Lóbie
2 viazaničky špenátových listov
voda
soľ
ghee
1 lyžička tmavých horčičných semien
1 lyžička urad dal
niekoľko karí lístkov
1/2 lyžičky  mletej kurkumy

na masala:
3/4 hrnčeka strúhaného čerstvého kokosu
1 sušená červená čili paprička
1/2 lyžičky rímskej rasce
5 zrniek čierneho korenia
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/3 lyžičky tamarindovej pasty
asi 1/3 hrnčeka vody na mixovanie


22IMG_7554



AKO POSTUPOVAŤ:

Z prísad na masala vymixujeme pastu a odložíme bokom.

1


V hlbšom hrnci zohrejeme olej a pridáme horčičné semienka, ktoré necháme prasknúť. Hneď ako horčičné semienka prasknú, pridáme urad dal, karí lístky a kurkumu a opekáme na miernom ohni, kým urad dal trocha nezhnedne.

2


Potom pridáme umytý a nasekaný špenát a chvíľku lístky prehrejeme (asi minútu).

22IMG_7534


Pridáme lóbiu, ktorú sme si na noc namočili a ráno uvarili domäkka (varíme v tlakovom hrnci asi 15 minút od natlakovania namierno), premiešame.

22IMG_7537


Nakoniec pridáme masala a osolíme, privedieme do varu, oheň zmiernime a zakryté povaríme ďaľšie 2-3 minúty. Ak by sa vám karí zdalo príliš husté a chceli by ste viac šťavy, stačí pridať troška vody a prejsť varom.

3


Podávame s ryžou alebo Čapati.

Crêpes podľa Julie Child

Keďže som ešte čerstvo očarená filmom "Julie & Julia", nemohla som dlho čakať vyskúšať aspoň jeden jednoduchý recept podľa Julie Child . . . sú vynikajúce!





ČO POTREBUJETE (na 12ks):
(Hrnček, ktorý som použila ako odmerku na suroviny má objem 280ml.)
1 hrnček mlieka
1 hrnček vody
4 vajíčka
štipka soli
4 lyžice rozpusteného masla
2 hrnčeky hladkej múky
olej na vysmážanie palaciniek





AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky vlejeme mlieko a vodu, pridáme vajíčka a štipku soli. Pridáme preosiatu múku a roztopené maslo na najvyššej rýchlosti mixérom miešame cesto 1 minútu.

Ak sa na stenách misky usadí múka, zotrieme ju do cesta a mixujeme ďaľšie 2-3 sekundy. (Dá sa to samozrejme vymiešať aj ručne, tak som to robila aj ja.) Misku s cestom uzavrieme a odložíme minimálne na 2 hodiny do chladničky. Cesto je krásne hladké a krémové.

11IMG_3154


Potom si panvicu dáme zohrievať. Potrieme ju olejom a zohrievame dovtedy, kým sa z nej nezačne troška dymiť. V tom momente ju zoberieme do ruky a do jej stredu vylejeme naberačku cesta. Hneď ho rozlievame krúživými pohybmi po panvici, rovnomerne, aby nám vznikla tenká palacinka. Panvicu vrátime na oheň a palacinku pečieme 60-80 sekúnd, potom ju obrátime a pečieme asi 1/2 minúty z druhej strany (alebo z oboch strán dohneda; nestopovala som to).

1





Ak sa vám cesto bude zdať hustejšie, pridajte vodu (nie mlieko), ale len po lyžicách, neprilievať príliš veľa vody naraz. Za každou lyžicou dobre vymiešať.