nedeľa 13. marca 2011

Kuracia Korma / Chicken korma


Kuracia korma



ČO POTREBUJETE:

4 kuracie stehná aj s kĺbom
(vykostené)
1 lyžička nastrúhaného zázvoru
1 lyžička nastrúhaného cesnaku
(cesnak a zázvor zmiešame)
soľ
150ml hustého bieleho nesladeného jogurtu (môžete použiť grécky)

2 veľké červené cibule
1-2 zelené chilli papričky
(ja som dala len 1, aby to bolo jedlé pre deti a osobne mi to tiež stačilo)
3 plné lyžice mandlí
2-3 lyžice ghee
1-2 bobkové listy (použila som ázijský Tej patta)
3/4 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletého koriandru
2 väčšie paradajky
1 lyžička garam masala
1/2 lyžičky drvenej rímskej rasce

hrsť koriandrovej vňate


Kuracia korma



AKO POSTUPOVAŤ:

Kuracie mäso si nakrájame a vložíme do misky. Pridáme 1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty a jogurt a dobre premiešame. Uložíme na noc do chladničky. Mäso by malo v jogurte ležať aspoň 12 hodín. 

Kuracia korma


Cibuľu ošúpeme, prekrojíme na štvrťky a dáme do mixéra. Pridáme chilli papričky a 1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty a vymixujeme na pastu. Mandle pomelieme. 

Do hlbšej panvice (woku, kadhai) dáme ghee, pridáme cibuľovú pastu. Keď začne bublať, oheň zmiernime, panvicu zakryjeme a na miernom ohni necháme variť 15 minút. Potom panvicu odokryjeme a ešte restujeme 5 minút za občasného premiešania. Pridáme bobkový list, kurkumu, mletý koriander... 

Kuracia korma


... nadrobno nakrájané paradajky, premiešame a na miernom ohni opekáme 5 minút. Občas premiešame. Pridáme kuracie mäso, osolíme. Mäso na stredne silnom ohni opekáme 5 minút, za občasného premiešania. 

Kuracia korma


Pridáme kokosové mlieko... 

Kuracia korma


... pridáme rímsku rascu, garam masala a premiešame. (Ak treba zriediť omáčku, použijeme horúci kurací vývar.) Ďalej pridáme pomleté mandle a premiešame; privedieme k varu. Potom oheň zmiernime, panvicu prikryjeme a mäso varíme 20 minút. Stačí občas premiešať, asi 2krát za tých 20 minút. 

Kuracia korma


Nakoniec posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou a dovaríme ďalších 5 minút. 

Kuracia korma


Podávame s dusenou ryžou alebo indickým chlebom Naan


Kuracia korma

streda 9. marca 2011

Pečený karfiol / Oven roasted cauliflower

Pozor na tie čili papričky. Je to s nimi dosť pálivé, takže pre tých, čo radšej jemne pálivé odporúčam bez nich. 

22peceny karfiol 016



ČO POTREBUJETE: 

1 menší karfiol
4 lyžice oleja
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
2 sušené červené čili papričky 
(vopred namočené vo vode na 30min) alebo 1 lyžička chilli vločiek
soľ


22peceny karfiol 007



AKO POSTUPOVAŤ: 

V pekáčiku zmiešame olej s koreninami. Pridáme karfiol, ktorý sme rozrobili na malé ružičky a poriadne ho premiešame s olejom a koreninami. Každá ružička musí byť obalená. Osolíme. Rúru predohrejeme na 200st., karfiol pečieme 25 minút. Potom ho vyberieme, premiesšame a pečieme ďalších 10 minút (môžeme prepnúť aj na gril). 

Podávame ako zeleninovú prílohu ku karí a dusenej ryži, alebo aj ako náplň do Pita placky, s raitou a inou zeleninou.

22peceny karfiol 004

utorok 8. marca 2011

Čokosové mafiny (hrnčekové) / Chococonut muffins

Mojej staršej dcérke (druháčke) sa začalo obdobie koncoročných písomiek v škole. V Indii sa školský rok končí koncom apríla a nový začína v polovici júna, pretože máj, jún je vrchol najhorúcejšieho obdobia v roku - indické leto. Medzi písomkami majú vždy pár dní voľno, aby sa mohli doučiť ešte čo treba a každý deň majú písomku len z jedného predmetu. Strávi tak v škole len 2 hodinky (toľko majú čas na písanie) a tým pádom nepotrebuje so sebou mať teplý obed. A tak som jej na povzbudenie na dnes vymyslela mafinky, aby sa mohla podeliť aj so spolužiakmi, naplnili trošku brušká a aj si zamaškrtili po 2-hodinovom namáhaní si hlavičiek.


11IMG_3967



ČO POTREBUJETE (na 12 malých ks):

150ml hladkej múky 
(použila som múku Maida)
100ml kokosovej múčky
150ml práškového cukru
1 plochá lyžička prášku do pečiva
štipka jedlej sódy 
štipka soli
1 plná lyžica kakaa
100ml oleja 
(alebo 100ml roztopeného masla; sú tak menej mastné)
100ml hustej sladkej smotany 
(alebo 100 ml bieleho nesladeného jogurtu)
2 vajíčka


11IMG_3973



AKO POSTUPOVAŤ:

V jednej miske zmiešame suché suroviny. V druhej miske zmiešame mokré suroviny a nakoniec oboje zmiešame dokopy. Pri mafinoch platí pravidlo, "nemiešať príliš poctivo".

Mafinovú formu si vymastíme olejom a naplníme do 2/3 cestom.

Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a mafinky pečieme 25-30 minút. Necháme dobre vychládnuť a až potom vyberieme z formy. Ak vyberáte mafiny ešte teplé, obyčajne sa "zlomia". 


11IMG_3972
(fotky som vymenila za novšie - krajšie, toto je mladšia dcérka-teraz prváčka a fotka je urobená 22.júna 2014)


Sú šťavnaté, mäkkučké a chutnala aj pani učiteľka, ktorá si vypýtala aj recept 😉

nedeľa 6. marca 2011

Tri jednou ranou alebo "Ako vyrobiť smotanu, maslo a cmar" (pokus č. 2)

(Publikovanie tohoto postu síce ukazuje 6.3.2011, ale ja už mám 7.3.2011, tak len aby ten dátum presne sedel a bolo jasné, ako som pokračovala.) 
Tak som sa odhodlala na druhý pokus. Pred tromi dňami, 4.3.2011, som kúpila čerstvé byvolie mlieko. Neprevárala som ho, len som ho preliala do misky a uložila do chladničky. Tri dni som sa naň ani nepozrela, aby som ho neuriekla. A dnes?? SMOTANA!! Na hladine mlieka bola hustá vrstvička peknej smotany. Zobrala som ju lyžicou, dala do misky a aj mlieko aj smotanu som znova uložila do chladničky. Ďalšia kontrola mlieka zajtra ráno 😀


smotana




8.3.2011
Na 4-té ráno pribudla do mištičky ďalšia lyžica smotany 🙂 Mištičku som zakryla a spolu s mliekom uložila zasa do chladničky. Ďalší zber smotany, zajtra ráno.


smotana




9.3.2011

Dnes bolo na mlieku sadnutej málo smotany, tak som ju nezberala a nefotila. Ďalšia kontrola zajtra ráno.



10.3.2011

Tak dnes už smotana na mlieku nebola, ale smotany mám málo. Dokúpila som ešte 1/2 litra mlieka, aby jej bolo aspoň raz toľko a keď už jej budem mať dosť aspoň na malú hrudku masla, priebeh môjho pokusu č. 2 vám ďalej zasa popíšem 🙂




POKRAČUJEME!!!!

Dnes je 13.3.2011 a ja už viac smotany asi nenazbieram. Takže pre zhrnutie, mám v mištičke smotanu z 1 litra domáceho byvolieho mlieka. Smotanu som dala do shakera...

smotana



... priliala som studenú vodu, do ktorej som najprv vhodila 4 kocky ľadu. Pohár som uzavrela šrobovacím vrchnákom a potom už len "shake it baby!" Ak vám smotana dobre zhustne, otvorte pohár a pridajte asi 2 lyžice ľadovej vody. Znova zavrite a traste s ním....a traste...a traste....kým vám smotana nesformuje hrudku a oddelí sa cmar. A je HO-TO-VO!!! Podarilo sa! Som spokojná, dokázala som to a nebola to ani taká veda 😀 Stačilo kvalitné, domáce, husté mlieko.

Tu je Cmar...

cmar



A tu je to, o čo mi šlo . . . Domáce maslo 🧈

maslo



A pre zaujímavosť vám ešte ponúkam 2 krátke videá, ako to robí teta v mojom susedstve.





pondelok 28. februára 2011

Šošovicovo - mrkvové karí / Masoor dal curry with carrots

Toto karí je pre úplných nováčikov v indickej kuchyni. Nie je pálivé a zároveň predstavuje nové chute.



ČO POTREBUJETE:

150ml hnedej šošovice
2 - 3 stredne veľké mrkvy

1 lyžicu ghee
2 veľké červené cibule
1 lyžička nastrúhaného cesnaku 
1 lyžička nastrúhaného zázvoru 
1 zelená chilli paprička 
2 paradajky

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžičku mletého koriandru

1/2 lyžičky garam masala
voda podľa potreby
soľ






AKO POSTUPOVAŤ:

Šošovicu si namočíme na hodinu vo vode tak, aby bola celkom ponorená.



V hrnci si zohrejeme ghee a opečieme nakrájanú cibuľu. Pridáme chilli papričku, cesnak a zázvor a znova chvíľu restujeme. 

Pridáme nadrobno nakrájané paradajky a dusíme pod pokrievkou na miernom ohni, kým nezmäknú. 



Túto zmes necháme vychládnuť. Vychládnutú dáme do mixéra, prilejeme trocha vody a vymixujeme na hustú omáčku. Túto omáčku vylejeme naspäť do hrnca.



Pridáme kurkumu, mletý koriander, premiešame.



Do omáčky dáme šošovicu (vodu, v ktorej bola namáčaná zlejeme preč), očistenú a na malé kúsky nakrájanú mrkvu a prilejeme pohár vody (alebo podľa potreby). Karí privedieme k varu a varíme, kým šošovica nezmäkne. 

Potom pridáme kokosové mlieko, garam masala, soľ a prejdeme chvíľu varom. 

Vriacu vodu môžete priliať podľa potreby počas varenia, ale dajte pozor, aby to nebolo príliš riedke.

Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.



Podávame s ryžou.



nedeľa 27. februára 2011

Kokosový hrnčekový koláč

11IMG_3211



ČO POTREBUJETE:

200ml bieleho hustého jogurtu
(ak nemáte jogurt, môžete použiť mlieko; zmení to chuť koláča, ale stále bude dobrý)
260ml kryštáľového cukru
štipka soli
250ml hladkej múky (použila som Maida)
250ml kokosovej múčky
125ml rastlinného oleja
1 lyžička prášku do pečiva 
1/2 lyžičky vanilkovej arómy 
3 vajíčka

olej na vymastenie plechu
kokos na vysypanie plechu
(rozmer pekáča 25x25cm, výška 5cm; alebo cesto nalejte do bábovkovej formy)



11IMG_3205



AKO POSTUPOVAŤ:

Cukor, štipku soli a vajíčka mixérom dobre vymiešame do penista. Pridáme ostatné mokré suroviny a zľahka premiešame. V druhej miske zmiešame ostatné suché suroviny a pridáme k nim vymiešanú zmes. Zľahka metličkou premiešame. Cesto vylejeme na plech, ktorý sme vymastili olejom a vysypali kokosovou múčkou (alebo do bábovkovej formy).

Rúru predohrejeme na 180st. a koláč pečieme nezakrytý 40-45 minút. (Ak použijete klasický veľký plech, bude stačiť možno aj len 30 minút, pretože koláčik bude nižší.)


11IMG_3214



sobota 26. februára 2011

Paneer Bhurji / Scrambled paneer

Toto jedlo mi vzhľadom trochu pripomína miešané vajíčka s cibuľou a paradajkami. Veľmi jednoduchá príprava, podávame s indickými plackami (Čapati , Paratha, Dosa ...).





ČO POTREBUJETE:

200g paneeru; rozdrobený (nie celkom najemno)

2 lyžice ghee
4 strúčiky cesnaku; nakrájané nadrobno
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
štipka asafoetida

1 veľká červenà cibula, nakrájaná nadrobno
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty (alebo oboje čerstvé a nastrúhané)
1 zelená chilli paprička (môžeme vynechať, ak chceme menej pálivé)

2 paradajky; pokrájané na malé kúsky
soľ

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky kašmírskeho mletého čili korenia
1/3 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky garam masala






AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme ghee. Pridáme cesnak a asi 20 sekúnd opekáme na miernom ohni. 

Pridáme rímsku rascu, asafoetida a cibuľu. Opekáme, kým cibuľa poriadne spriesvitnie a je mäkká. 



Pridáme cesnakovo zázvorovú pastu a nadrobno  nakrájanú zelenú chilli papriĉku. Minútku restujeme.

Pridáme paradajky, soľ a opekáme, kým nezmäknú a nerozpadnú sa, asi 15 - 20min.



Pridáme kurkumu, chilli korenie, mletý koriander, garam masala a premiešame. 

Pridáme rozdrobený paneer, premiešavame minútku a oheň vypneme. Nakoniec vmiešame koriandrovú vňať, hrniec zakryjeme a necháme zakrytý postáť 10 minút. 



Podávame s Chapati, Roti alebo naplníme placku Paratha a zrolujeme ako palacinku.



štvrtok 17. februára 2011

Tri jednou ranou alebo "Ako vyrobit smotanu, maslo a cmar" (pokus c. 1)

Takze som sa konecne rozhodla, ze skusim vyrobit maslo (Makkhan मक्खन) sposobom, aky pouzivaju indicke zeny. Bolo mi vysvetlene ako na to, tak mi drzte palce, aby na konci celej snahy vznikla biela hrudka :)


17.2.2011

Ak mate tu moznost, kupte si mlieko, ktore je nadojene cerstvo priamo od kravy. Ja na prvykrat skusam s plnotucnym obchodovym (1 liter). Doma som mlieko prevarila, nechala vychladnut a ulozila do chladnicky v tom hrnci, v ktorom som ho prevarala. Zajtra rano skontrolujem, ci sa usadila smotana . . .






18.2.2011

Na druhy den rano je na povrchu mlieka len supa a ziadna smotana....zeby to plnotucne z obchodu bola len prifarbena voda? Som trpezliva a mlieko skontrolujem zasa zajtra rano. Sup ho naspat do chladnicky.





19.2.2011

Dnes rano sa smotana zasa "nekonala" :) Cakam do dalsieho rana.





20.2.2011

To mlieko a smotana sa ocividne proti mne dohodli... Dnes rano, plna ocakavania som vytiahla hrniec z chladnicky a tam? Zasa len mlieko. A tak som si nechala poradit od mojho manzela, mlieko som znova prevarila a necham ho do vecera na sporaku, prikryte len tak na polovicu, aby sa vetralo, len aby sa donho neprasilo. Vecer ho znova prevarim a necham na sporaku do druheho rana. No a potom sa zasa uvidi, co dalej. Zatial by som toto mala asi premenovat na "Ako prevarat a schladzovat mlieko" ;)





21.2.2011

Rano.....mlieko! Nevadi. Znova som ho prevarila, zopakujem to aj dnes vecer a pockam este do zajtra rana a ak sa smotana neusadi, idem zhanat byvola.... teda byvolicu, co mi da smotanove mlieko!!! Do kelu!





22.2.2011

Dnes uz "TO MLIEKO"!! nefotim. Ide to rovno za staleho miesania do zachoda...



Tu som vam ukazala, ako sa to robit nema...