nedeľa 5. júna 2011

Kuracie "zelené" karí

Recept som mierne upravila; Inšpirácia je z kuchárskej knihy "Chicken" od Valerie Ferguson, str. 83.


Kuracie "zelene" kari



ČO POTREBUJETE:

4 kuracie stehná s kĺbom 
voda podľa potreby
2 kapustné listy
2 mrkvy
soľ
1 lyžica ghee
1 lyžička garam masala

na rozmixovanie:
70g mandlí; pomlieť 
1 veľká červená cibuľa 
2-3 strúčiky cesnaku
1 zelená paprika
veľká hrsť koriandrovej vňate 
1 zelená chilli paprička (ja som vynechala kvôli deťom)
2 paradajky




AKO POSTUPOVAŤ:

Kuracie mäso umyjeme, vložíme do hrnca, zalejeme vodou tak, aby bolo ponorené, osolíme, pridáme kapustné listy a očistenú mrkvu. Privedieme vodu k varu, oheň zmiernime a prikryté varíme na miernom ohni 45 minút. Potom mäso vyberieme na tanier, necháme trošku ochládnuť a mäso oberieme z kosti. Vývar si odložíme bokom.

Prísady na pomixovanie si najprv nakrájame. Mandle pomelieme. Pokrájané prísady vložíme do mixéra, pridáme zomleté mandle a zalejeme 4 naberačkami vychládnutého kuracieho vývaru. Vymixujeme na hustú omáčku. Omáčku dáme do hrnca, pridáme lyžicu ghee a privedieme k varu. Oheň zmiernime a odokryté varíme 5 minút. Pridáme kuracie mäso, zriedime ďalšími 2 naberačkami vývaru, premiešame, dochutíme ešte soľou ak treba. Pridáme garam masala, premiešame a na miernom ohni povaríme ďalších 5 minút.

Kuracie "zelene" kari


Podávame s dusenou ryžou.
Vývar, ktorý nám zostal, si môžeme zamraziť a použiť, keď treba.

sobota 4. júna 2011

Paradajkový šalát



22paradajkovy salat 004


ČO POTREBUJETE:

asi 4 veľké paradajky
soľ
1/2 lyžice olivového oleja
čerstvo zomleté čierne korenie
1/2 lyžice šťavy z limetky (alebo z citróna)
štipka cukru (nemusí byť)


22paradajkovy salat 001


AKO POSTUPOVAŤ:

Z paradajky odkrojíme preč konček, odkiaľ vyrastala stonka. Potom ju nakrájame na kocky a vložíme do misky.

Nakrájané paradajky osolíme, pridáme čierne korenie, štipku cukru, zakvapkáme olivovým olejom a šťavou z limetky a dobre premiešame.

Uložíme na 30 minút do chladničky a môžeme podávať.


štvrtok 2. júna 2011

Tulsi alebo "Svata bazalka"

Tulsi alebo “Svata bazalka” je aromaticka rastlina, ktora rastie prevazne v tropoch. Pestuje sa pre nabozenske aj liecebne ucely. V juznej Azii je tato lieciva rastlina vyuzivana na bylinne caje pouzivane v Ayurvede a ma dolezite postavenie v hinduizme.

22IMG_6944


Tulsi sa v Ayurvede pouziva pri prechladnuti, bolesti hlavy, zaludocnych tazkostiach, zapaloch, ochoreniach srdca, ale aj pri roznych otravach a malarii, hoji rany. Ma tiez antioxidacne a antibakterialne ucinky, takze sa vyuziva aj v kozmetike na vyrobu pletovych pripravkov.


Tulsi


Mne odvar z Tulsi pomohol (bez uzivania antibiotik!) po 3 dnoch pri dost silnej bolesti a zapale hrdla. Staci denne 1 salka.



Odvar z Tulsi


Odvar z Tulsi
(na 4-6 saliek)


CO POTREBUJETE:

hrst Tulsi – cerstve listy
1 lyzicka cerstvej pomarancovej kory (nemusi byt)
2 lyzice medu
1 liter vody


Tulsi



AKO POSTUPOVAT:

Listky tulsi umyjeme a vlozime do litra vody spolu s pomarancovou korou. Privedieme do varu a varime 1 minutu. Odstavime z ohna a nechame 5 minut luhovat.

Odvar z Tulsi


Odvar scedime, nechame vychladnut a mozeme dochutit medom alebo palmovym cukrom (jaggery).


Odvar z Tulsi



Ak si pestujete tulsi doma a jej kvietky vam takto zoschnu ...

22IMG_6856


.... odstiknite ich a vytraste z nich semienka. Mozete ich zasiat a vypestovat si nove rastlinky.

22IMG_6748

utorok 31. mája 2011

Hubove sendvice

hubove sendvice 010




CO POTREBUJETE:

(dostanete napln na 3ks sendvicov - 6 trojuholnickov)

1 velku cibulu
3 velke hlavicky mliecnych hub (mozete pouzit napr. aj hlivu)
olej
sol
cesnakove korenie
susene semena chilli papriciek
1 velka paradajka

sendvicovy chlieb
platkovy syr
voda podla potreby



AKO POSTUPOVAT:

Huby umyjeme a nakrajame na platky. V hrnci zohrejeme olej a orestujeme na nom cibulu. Pridame nakrajane huby, sol, cesnakove korenie a susene chilli semena (mozete pouzit ine, vase oblubene korenie). Podlejeme troskou vody a dusime 10 minut na slaboom ohni, prikryte.

Pridame nadrobno nakrajanu paradajku a dusime dalsich 10 minut tak, aby sa tekutina vydusila.




Do sendvicovaca vlozime platky chleba, na ne polozime platok syra, na syr ulozime hubovu zmes a tu prikryjeme dalsim platkom sendvicoveho chleba. Upecieme dohneda.




Cesnakove korenie obsahuje: oregano, cesnak, sladka paprika, cibula, bazalka, tymian, majoranka, susene semena cervenych chilli papriciek.


nedeľa 29. mája 2011

Buchticky s nutellovou naplnou

V Mumbai som si kupila niekolko kucharskych knih. A kedze ma dnes rano zobudila silna burka a nevedela som co so sebou, tak som zalistovala v jednej z nich a zarobila cesto na tieto buchticky.


Buchticky s nutellovou naplnou



CO POTREBUJETE:

250g hladkej muky (pouzila som muku Maida)
2 lyzice krystaloveho cukru
sol (ja som pouzila troska solene maslo, takze sol som v ceste vynechala)
1 a 3/4 lyzicky suseneho drozdia
2 lyzice masla izbovej teploty
2 vajicka izbovej teploty
3 lyzice tepleho mlieka

na napln:
Nutella

na potretie:
rozslahane vajicko (izbovej teploty)




AKO POSTUPOVAT:

Do misky dame muku, cukor, sol a susene drozdie, premiesame. Pridame zmaknute (nie roztopene) maslo a prstami ho zapracujeme do muky. Vznikne nam nieco ako mrvenicka. Pridame rozslahane vajicka a zamiesame do cesta. Nakoniec pridame teple (nie horuce!) mlieko a vypracujeme nelepive vlacne cesto. Miesime ho rukou aspon 5 minut.

Buchticky s nutellovou naplnou


Dno misky poprasime troska mukou, cesto do nej ulozime, jeho vrch zasa troska poprasime a zakryjeme vlhkou utierkou. Ulozime na teple miesto a nechame 1 hod. nakysnut....alebo tak dlho, kym sa jeho objem nezdvojnasobi. Potom si cesto prenesieme na pomucenu pracovnu plochu a vyvalkame na okruhlu hrubsiu placku. Tu si rozrezeme na 8 rovnakych dielov.

Buchticky s nutellovou naplnou


Postupne kazdy diel najprv rukou znova premiesime a potom vyvalkame ovalnu placku. Na placku dame lyzicu nutelly a prstami jej okraje stlacime, buchticku uzavrieme poriadne, aby nam napln nevytiekla.

Buchticky s nutellovou naplnou



Buchticky ulozime na olejom vymasteny plech kusok od seba a nechame 30 minut nakysnut. Ruru si zatial predohrejeme na 200st. Buchticky pred pecenim potrieme rozslahanym vajickom a pecieme v predohriatej rure 15 minut dohneda.

Buchticky s nutellovou naplnou

Buchticky s nutellovou naplnou



Hotove buchticky posypeme praskovym cukrom alebo kakaom zmiesanym s praskovym cukrom. Mozete podavat s kakaom :)



Recept je z knihy Bread (the definitive guide to making bread by hand or machine) od Sara Lewis.


Buchticky s nutellovou naplnou