utorok 21. júna 2011

Chlebové cesnakové paličky / Garlic bread

Poznáte "Garlic bread sticks", ktoré sa predávajú väčšinou v pizzerkách? Vždy, keď prázdninujeme v Mumbai a objednáme si Pizzu alebo sa do pizzerie vyberieme, decká miesto pizze chcú "Garlic breads". A vždy ich objednáme málo 🤔 Priznávam sa, že aj mne niekedy chutia viac ako samotná pizza a len čakám, či sa mi ešte jeden kúsok ujde. Tieto prázdniny som si kúpila kuchársku knihu na chlieb a iné pekárenské výrobky a našla som v nej aj recept na cesnakové paličky! Nechajte sa zlákať a upečte si tieto voňavé chlebové placky, som si istá, že ľutovať nebudete 🙂





ČO POTREBUJETE (na 2 chlebové placky):

400g hladkej múky (použila som Maida)
1 lyžičku soli
1 lyžičku jemného kryštáľového cukru (caster sugar)
1 a 1/4 lyžičky sušeného droždia
2 lyžice olivového oleja
200ml teplej vody (nie horúcej!)

na potretie:
asi 100g masla
4-6 strúčikov cesnaku (záleží od ich veľkosti)
čerstvá bazalka; nasekaná (nemala som, použila som sušenú)
mleté čierne korenie

(alebo ak máte možnosť kúpiť hotovú zmes na "garlic bread" jednoducho ju pridajte do masla)





AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky preosejeme múku, do nej zamiešame: soľ, cukor a sušené droždie. Do teplej vody dáme olivový olej a do mokrej zmesi postupne zamiešame múku. Vypracujeme nelepivý bochníček. Miesime ho asi 5 minút v rukách. Bochníček dáme do misky, troška pomúčime a pod vlhkou utierkou na teplom mieste, bez prievanu necháme cesto 1 hodinu kysnúť. 

Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 polovice. Každú vyvaľkáme na placku oválneho tvaru, hrubú asi 1cm. 

Placku položíme na olejom vymastený plech a pozdĺžne narežeme nožom paličky. Nerežte ich až po okraj placky, sú to len vnútorné zárezy. Cesto necháme na plechu kysnúť ďalších 30 minút. 



Rúru si predohrejeme na 220st. a chlebové placky pečieme 10-15 minút dohneda. 

Kým sa placky pečú, ošúpeme si cesnak a nakrájame nadrobno. 

IMG_6833


V hrnčeku si rozpustíme 1/4 masla, z toho množstva, ktoré je v rozpise surovín. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak (môžete ho aj nastrúhať) a orestujeme ho. Potom pridáme nasekanú bazalku a mleté čierne korenie (asi 1/4 lyžičky). Pridáme zbytok masla, necháme ho na miernom ohni roztopiť a odložíme z ohňa. 

IMG_6841


Keď sú placky upečené obe poriadne potrieme cesnakovo-bazalkovým maslom.



nedeľa 19. júna 2011

Arbi karí (taro koreň) alebo Zemiakové karí / Taro root curry or Potato curry


Arbi kari



ČO POTREBUJETE:


olej
(urobiť z nich pyré)
2 stredne veľké paradajky
(urobiť z nich pyré)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 lyžička garam masala
soľ
1 lyžička senovky gréckej - sušených lístkov

voda asi 50ml


Arbi kari



AKO POSTUPOVAŤ:

Hľuzy arbi umyjeme pod tečúcou vodou a vložíme do tlakového hrnca. Nalejeme toľko vody, aby boli ponorené a dáme variť pod tlakom. Keď hrniec prvýkrát pustí paru, oheň vypneme a paru necháme samovoľne uniknúť, až potom hrniec otvoríme a hľuzy necháme trocha vychládnuť, aby nám prsty nepopálili, keď ich budeme šúpať. Vychládnuté ošúpeme, ale pozor, sú slizké a šmykľavé, tak hrozí, že vám počas šúpania niekoľkokrát vyletia z rúk :) Pripomenulo mi to Juliu v Pretty woman...."svinĕ klouzavé.." 😄 




1


V hrnci zohrejeme olej, pridáme rímsku rascu a necháme prasknúť. 


2


Pridáme cibuľové a paradajkové pyré, privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté podusíme 15 - 20 minút. 

3


Pridáme kurkumu, chilli korenie, garam masala a senovku. 

4


Zalejeme asi 50ml vody a osolíme. Privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté znova 2-3 minúty povaríme. 

5


Pridáme arbi, ktoré sme nakrájali na štvrťky. 

6


Pridáme kokosové mlieko, premiešame a chvíľu necháme povariť. 

7


Odstavíme z ohňa a primiešame nasekanú koriandrovú vňať. 

8



Podávame s dusenou ryžou, jednoduchým pulaom alebo plackami



Rovnako môžete postupovať aj s použitím zemiakov. Zemiaky si najprv uvaríme v šupke, ošúpeme a nakrájame a postupujeme rovnako ako s uvareným Arbi. 


Zemiakove kari

sobota 18. júna 2011

Colocasia (Arbi, Taro root)

Arbi, Taro koren


Je okolo 25 druhov Colocasie (Arbi, Taro roo, slonie ucho...). Vyskytuje sa v Polynezii a juhovychodnej Azii.

Su to bylinne trvalky s podzemkom, ktory sa nachadza na alebo tesne pod povrchom zeme. Listy su velmi velke, 20-150 cm. Nazov „slonie ucho“ dostala rastlina prave pre tvar listov, ktore pripominaju ucho slona.

V Indii sa pouzivaju ako korene tak listy. V state Karnataka sa pouzivaju na pripravu jedla „Patrode“. V state Kerala sa listy pouzivaju na pripravu „Chembili curry" a korene sa pouzivaju na „Chembu puzhukku". Stopky a koren sa pouzivaju na pripravu „Ishtu“. V Tamilnadu sa korene uvaria, olupu a vyprazia; pouziju sa ako priloha s ryzou. V state Gujarat sa pouzivaju na pripravu „Arbi Patra“. V kuchyni Andhra sa korene uvaria, olupu a vyprazia alebo sa uvaria v omacke. V cyperskej kuchyni sa jedia s kuracim masom a zeleninou. Pouzivaju sa tiez ako nahrazka v polievkach a gulasoch miesto zemiakov.



Colocasia obsahuje bielkoviny, tuky, sacharidy, vlakninu, vapnik, zelezo a fosfor.



Taro je pre jeho nizky kaloricky obsah idealne jedlo pre tych, co sa snazia schudnut. Jedna porcia varenych, cerstvych taro hluz ma len 187 kalorii. Pomahaju v procese travenia. Vdaka vlaknine dodavaju pocit plneho zaludka. Potraviny bohate na vlakninu ulahcuju odstranovanie odpadu z criev, co zabranuje vzniku rakoviny hrubeho creva.
Taro obsahuje malo sodika, takze je vhodne aj pre ludi s ochorenim obliciek. Vysoky obsah sodika v strave moze sposobit problemy s oblickami, co moze viest k zadrziavaniu tekutin v tele.


(Informacie v clanku prelozene z internetu.)

Hummus / Spread (dip) made of chickpeas





ČO POTREBUJETE:
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

1 hrnček uvareného cíceru
(varila som ho deň vopred v tlakovom hrnci)
2 lyžice olivového oleja
4-6 strúčikov cesnaku
1 lyžica citrónovej šťavy
1/2-3/4 lyžičky mletej rímskej rasce
1 lyžica tahini
(ak nemáte tahini, rozmixujte hrsť nesolených, na panvici troška opečených kešu orechov a 1 lyžičku sezamových semienok tiež opečených, s vodou na pastu a použite miesto tahini, je to výborné!)
soľ
ľadová voda podľa potreby

štipka chilli a ĉierny sezam na ozdobenie





AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer môžete použiť buď z konzervy alebo si sušený cícer namočte na noc. Druhý deň scediť, vymeniť vodu a uvariť v tlakovom hrnci do mäkka. 

Cicer


Predvarený cícer dáme do mixéra, pridáme ošúpané strúčiky cesnaku. Pridáme šťavu z citróna... 

Hummus


... olivový olej, tahini (alebo opečené kešu orechy a opečené sezamové semienka), rímsku rascu, troška soli a pre začiatok asi 50ml vody. Všetko vymixujeme. Ak sa vám hummus zdá príliš hustý pridajte vodu, ale len po lyžičkách, nie veľa naraz a znova vymixujte. 

Hummus


Vymixovaný hummus dáme do misky, urobíme priehlbinku, do ktorej nalejeme troška olivového oleja tesne pred podávaním. 

Nakoniec ozdobíme štipkou chilli a ĉiernym sezamom.

* * *

Podávame napr. s Pita chlebomfalafelom, zeleninou. 





Alebo takto na chlieb so šalátom a vajíčkom alebo pažítkou a paradajkami alebo na panvici orestovanými šampiňónmi. Alebo ako dip ku grilovanej zelenine.



Jogurtové žemle / Yogurt buns

Tieto žemle sú veľmi mäkké a hodia sa aj na domáci hamburger (nie je to recept na pravé hamburgerové žemle) alebo na Pav bhaji, či Vada pav.





ČO POTREBUJETE (na 6ks):

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

2 hrnčeky hladkej múky (použila som Maida)
2 lyžice bieleho nesladeného jogurtu
2 lyžice ghee
1 plochšia lyžička soli
1 žĺtok
voda podľa potreby

na kvások:
1 lyžička sušeného droždia
1 lyžica cukru
trocha teplej vody

na posypanie:
sezamové semená

1 bielok na potretie pred pečením





AKO POSTUPOVAŤ:

V menšej miske vymiešame droždie, cukor a teplú vodu. Zakryjeme a necháme napučať.

Vo veľkej miske zmiešame múku, soľ, žĺtok, jogurt, ghee. Pridáme kvások a troška teplej vody a vymiesime cesto. Vymiesené cesto zakryjeme a necháme asi 30min vykysnúť.



Vykysnuté cesto znova premiesime a rozdelíme na 6 rovnakých dielov. Z každého dielika vymodelujeme žemličku a uložíme do olejom vymasteného pekáčika. Necháme ich znova vykysnúť.
 


Rúru vyhrejeme na 200st., žemle potrieme rozšľahaným bielkom, posypeme sezamom a pečieme 15-20min., dohneda.



🍞 🍞 🍞