streda 28. septembra 2011
Namaste Mumbai! (september 2011)
Zháňame veľký sveter na Sunila 😀
Ľahký obed v maličkej reštaurácii Samovar.
Mutton kabab roll.
Sanabka si dala Aloo Paratha.
Salonka mala ako sladkú bodku kakauko 😋
Tu robia najsamlepšiu pizzu akú som kedy jedla, Pizza by the bay.
Indický double-decker.
Asi tajné rande 🙈
Girgaum chowpatty beach.
Pouličný snack - Bhelpuri.
Rezidencia Ambani – majiteľa siete Reliance.
Jedna z najväčších nemocníc v Mumbai – Jaslok hospital.
Vľavo na prízemí, kde je zrolované tienidlo cez okno je rezidencia slávnej indickej speváčky pani Latta Mangeshkar.
Mešita Haji Ali
Haló, ktorým smerom ku Sea Link?
Sea Link.
A ide sa naspäť domov.
štvrtok 15. septembra 2011
Kuracie Tikka / Chicken tikka
A toto je už naozaj posledný recept pred odchodom :) Pomaličky už míňam suroviny, čo mám ešte v zásobách, takže už ani nemám z čoho veľmi skúšať a vymýšľať. Toto mäsko nám dnes chutilo s Hráškovým pyré, ale môžete ho podávať aj ako appetizer so Zeleným chutney, alebo ako náplň do Chapati roliek (frankies), do Pita placiek napr. s raitou.
ČO POTREBUJETE:
4 kuracie stehná aj s kĺbom; vykostené a pokrájané
na prvú marinádu:
soľ
1 lyžička strúhaného cesnaku
1 lyžička strúhaného zázvoru
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1 lyžica šťavy z citróna
na druhú marinádu:
3 plné lyžice bieleho nesladeného jogurtu - Dahi
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžicka Garam masala
AKO POSTUPOVAŤ:
Očistené kuracie stehná (použila som celé stehná aj s kĺbom) nakrájame a dáme do misky. Pridáme suroviny na prvú marinádu (soľ až citrónová šťava), dobre premiešame a odložíme na 2 hodiny do chladničky odležať.
Po 2 hodinkách odpočinku k mäsu primiešame suroviny na druhú marinádu (jogurt až garam masala). Mäso v marináde necháme marinovať minimálne 24 hodín a viac.
Mäso môžete napichať na špajle a ugrilovať bežne ako ste zvyknutí. Pekáč som vystlala alobalom, ktorý som potrela olejom a mäso naň v jednej vrstve rozložila.
Piecku som vyhriala na 210st. a mäso dala pod gril na 15 minút. Potom som kuracie kúsky obrátila a dogrilovala dohneda.
Hráškové pyré / Green peas puree
ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):
200ml mrazeného zeleného hrášku
voda
soľ
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica čerstvých lístkov mäty; nasekané nadrobno
1/2 lyžice šťavy z citróna
2 lyžice nastrúhaného syru
AKO POSTUPOVAŤ:
Dáme si variť vodu do hrnca. Len toľko, aby bol v nej hrášok ponorený. Keď začne vrieť, vhodíme hrášok a 2 minútky povaríme. Scedíme a dáme do misky vychládnuť.
Potom dáme hrášok do mixéra, pridáme ostatné suroviny a vymixujeme na pyré. Nakoniec do pyré primiešame nastrúhaný syr.
Pyré sa hodí ku grilovaným mäsám, ja som ho dnes podávala s Kuracím tikka.
streda 14. septembra 2011
nedeľa 11. septembra 2011
Kachori
Recept na Kachori je posledný recept pred naším odchodom do Mumbai a na Slovensko. Následujúce dni strávim tešením sa, upratovaním, chystaním, balením, odmrazovaním a usmievaním sa :) Pred nami je mesiac, na ktorý som čakala celé štyri roky. Po štyroch rokoch konečne uvidím mojich najbližších a najmilších a vymrznem vo farebnom, októbrovom počasí... Po návrate nás čaká veľa zmien a sťahovanie, na čo sa však všetci celkom tešíme.
Tomuto pouličnému jedlu ja veľmi neholdujem, mám radšej obyčajné Puri placky alebo „egg puff“, ale v Indii je Kachori dosť populárne a moja staršia dcéra a manžel ho tiež veľmi ľúbia. Ja som pripravila s náplňou s Urad dal, môžete však použiť aj inú náplň – inú strukovinu alebo aj zemiaky.
Tomuto pouličnému jedlu ja veľmi neholdujem, mám radšej obyčajné Puri placky alebo „egg puff“, ale v Indii je Kachori dosť populárne a moja staršia dcéra a manžel ho tiež veľmi ľúbia. Ja som pripravila s náplňou s Urad dal, môžete však použiť aj inú náplň – inú strukovinu alebo aj zemiaky.
ČO POTREBUJETE (na 8ks):
Na cesto:
100g múky Maida
100g múky Atta
Soľ
2 lyžičky ghee
80ml vody (izbovej teploty)
Náplň:
25g urad dal
25ml vody
Olej
1 lyžička rímskej rasce
½ lyžičky feniklových semien
½ lyžičky mletého koriandru
1/3 lyžičky mletej kurkumy
Štipka asafoetida
1 zelená chilli paprička; nakrájaná nadrobno
½ lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
Soľ
AKO POSTUPOVAŤ:
Najprv si pripravíme plnku, pretože nám musí poriadne vychládnuť.
Urad dal namočíme na 2 hodiny do ľadovej vody.
V hrnci zohrejeme trochu oleja, pridáme rímsku rascu a feniklové semená. Oboje necháme prasknúť a rozvinúť vôňu a chuť. Pridáme asafoetida, kurkumu, nakrájanú chilli papričku, mletý koriander a cesnakovo-zázvorovú pastu a chvíľu korenie oprážame.
Potom pridáme pastu z urad dalu, soľ a 100ml vody. Varíme na miernom ohni, premiešavame, kým plnka nezhustne.
Odstavíme ju z ohňa a necháme poriadne vychládnuť.
♡ ♡ ♡
Do misky dáme obe múky, soľ a černušku, zamiešame.
Potom pridáme vodu a vypracujeme elastické, nelepivé cesto. Potrieme ho olejom, necháme ho v miske, zakryjeme kuchynskou utierkou a odložíme odpočívať na 15 minút.
Guľôčku v dlaniach sploštíme a potom palcami stláčame okraje, aby sme dostali malu placku, ktorá je v strede hrubšia.
V kadhai (indický wok) si zohrejeme dostatok oleja. Kachori sa hlboko pražia-fritujú. Či je olej horúci môžeme vyskúšať kusom cesta. Po vhodení sa musí okamžite pražiť.
Keď je olej dosť horúci, zmiernime ho na strednú silu a postupne vypražíme každú placku zvlášť.
Guľôčku sploštíme dlaňou na pracovnej doske a tou časťou dlane pri palci ju opatrne stláčame po celej ploche, kým nemáme troška hrubšiu, ale nie veľmi hrubú placku. Nevaľkajte ich valčekom!!
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)