streda 28. septembra 2011

Namaste Mumbai! (september 2011)

Mumbai september 2011 006

Zháňame veľký sveter na Sunila 😀 
Mumbai september 2011 007

Mumbai september 2011 008

Mumbai september 2011 009

Mumbai september 2011 010

Mumbai september 2011 011

Mumbai september 2011 013

Mumbai september 2011 014

Mumbai september 2011 015

Mumbai september 2011 016

Mumbai september 2011 018

Mumbai september 2011 019

Ľahký obed v maličkej reštaurácii Samovar.
Mumbai september 2011 032

Mutton kabab roll.
Mumbai september 2011 034

Sanabka si dala Aloo Paratha.
Mumbai september 2011 035

Salonka mala ako sladkú bodku kakauko 😋
Mumbai september 2011 036

Mumbai september 2011 039

Tu robia najsamlepšiu pizzu akú som kedy jedla, Pizza by the bay.
Mumbai september 2011 048

Indický double-decker.
Mumbai september 2011 049

Mumbai september 2011 053

Mumbai september 2011 055

Asi tajné rande 🙈
Mumbai september 2011 058

Mumbai september 2011 060

Girgaum chowpatty beach.
Mumbai september 2011 063

Pouličný snack - Bhelpuri.
Mumbai september 2011 064

Mumbai september 2011 070

Mumbai september 2011 071

Mumbai september 2011 075

Mumbai september 2011 077

Mumbai september 2011 090

Rezidencia Ambani – majiteľa siete Reliance.
Mumbai september 2011 091

Jedna z najväčších nemocníc v Mumbai – Jaslok hospital.
Mumbai september 2011 096

Mumbai september 2011 097

Vľavo na prízemí, kde je zrolované tienidlo cez okno je rezidencia slávnej indickej speváčky pani Latta Mangeshkar.
Mumbai september 2011 100

Mešita Haji Ali
Mumbai september 2011 109

Mumbai september 2011 110

Mumbai september 2011 111

Haló, ktorým smerom ku Sea Link?
Mumbai september 2011 129

Sea Link.
Mumbai september 2011 141

Mumbai september 2011 144

Mumbai september 2011 148

Mumbai september 2011 149

Mumbai september 2011 166

A ide sa naspäť domov.
Mumbai september 2011 174

štvrtok 15. septembra 2011

Kuracie Tikka / Chicken tikka

A toto je už naozaj posledný recept pred odchodom :) Pomaličky už míňam suroviny, čo mám ešte v zásobách, takže už ani nemám z čoho veľmi skúšať a vymýšľať. Toto mäsko nám dnes chutilo s Hráškovým pyré, ale môžete ho podávať aj ako appetizer so Zeleným chutney, alebo ako náplň do Chapati roliek (frankies), do Pita placiek napr. s raitou.


kuracie tikka



ČO POTREBUJETE:

4 kuracie stehná aj s kĺbom; vykostené a pokrájané

na prvú marinádu:
soľ
1 lyžička strúhaného cesnaku
1 lyžička strúhaného zázvoru
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia 
1 lyžica šťavy z citróna 

na druhú marinádu:
3 plné lyžice bieleho nesladeného jogurtu - Dahi
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžicka Garam masala


kuracie tikka




AKO POSTUPOVAŤ:

Očistené kuracie stehná (použila som celé stehná aj s kĺbom) nakrájame a dáme do misky. Pridáme suroviny na prvú marinádu (soľ až citrónová šťava), dobre premiešame a odložíme na 2 hodiny do chladničky odležať.



Po 2 hodinkách odpočinku k mäsu primiešame suroviny na druhú marinádu (jogurt až garam masala). Mäso v marináde necháme marinovať minimálne 24 hodín a viac.



Mäso môžete napichať na špajle a ugrilovať bežne ako ste zvyknutí. Pekáč som vystlala alobalom, ktorý som potrela olejom a mäso naň v jednej vrstve rozložila.



Piecku som vyhriala na 210st. a mäso dala pod gril na 15 minút. Potom som kuracie kúsky obrátila a dogrilovala dohneda. 

Hráškové pyré / Green peas puree

hraskove pyre



ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):

200ml mrazeného zeleného hrášku
voda
soľ
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica čerstvých lístkov mäty; nasekané nadrobno 
1/2 lyžice šťavy z citróna
2 lyžice nastrúhaného syru



AKO POSTUPOVAŤ:

Dáme si variť vodu do hrnca. Len toľko, aby bol v nej hrášok ponorený. Keď začne vrieť, vhodíme hrášok a 2 minútky povaríme. Scedíme a dáme do misky vychládnuť.

Potom dáme hrášok do mixéra, pridáme ostatné suroviny a vymixujeme na pyré. Nakoniec do pyré primiešame nastrúhaný syr. 


Pyré sa hodí ku grilovaným mäsám, ja som ho dnes podávala s Kuracím tikka.

streda 14. septembra 2011

Lachha Paratha

Máme ešte 9 dni do odletu do Mumbai...teda ak dnešok už nepočítam, už len 8 dní 🙃 Už som nemala v pláne pridávať novê recepty, ale dnes som sa rozhodla, že urobím tieto placky a viem, že sa budú pozdávať aj vám. Tak teda ešte jeden recept pred odchodom....bude posledný? Neviem 😆


Lachha paratha


nedeľa 11. septembra 2011

Kachori

Recept na Kachori je posledný recept pred naším odchodom do Mumbai a na Slovensko. Následujúce dni strávim tešením sa, upratovaním, chystaním, balením, odmrazovaním a usmievaním sa :) Pred nami je mesiac, na ktorý som čakala celé štyri roky. Po štyroch rokoch konečne uvidím mojich najbližších a najmilších a vymrznem vo farebnom, októbrovom počasí... Po návrate nás čaká veľa zmien a sťahovanie, na čo sa však všetci celkom tešíme.

Tomuto pouličnému jedlu ja veľmi neholdujem, mám radšej obyčajné Puri placky alebo „egg puff“, ale v Indii je Kachori dosť populárne a moja staršia dcéra a manžel ho tiež veľmi ľúbia. Ja som pripravila s náplňou s Urad dal, môžete však použiť aj inú náplň – inú strukovinu alebo aj zemiaky.





ČO POTREBUJETE (na 8ks):

Na cesto:
100g múky Maida
100g múky Atta
Soľ
2 lyžičky ghee
80ml vody (izbovej teploty)

Náplň:
25ml vody
Olej
1 lyžička rímskej rasce 
½ lyžičky feniklových semien
½ lyžičky mletého koriandru
1/3 lyžičky mletej kurkumy
Štipka asafoetida
1 zelená chilli paprička; nakrájaná nadrobno
½ lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
Soľ




AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si pripravíme plnku, pretože nám musí poriadne vychládnuť.

Urad dal namočíme na 2 hodiny do ľadovej vody.




Potom ho scedíme a rozmixujeme s 25ml novej vody na kašu.




V hrnci zohrejeme trochu oleja, pridáme rímsku rascu a feniklové semená. Oboje necháme prasknúť a rozvinúť vôňu a chuť. Pridáme asafoetida, kurkumu, nakrájanú chilli papričku, mletý koriander a cesnakovo-zázvorovú pastu a chvíľu korenie oprážame.

Potom pridáme pastu z urad dalu, soľ a 100ml vody. Varíme na miernom ohni, premiešavame, kým plnka nezhustne.




Odstavíme ju z ohňa a necháme poriadne vychládnuť.

♡ ♡ ♡

Do misky dáme obe múky, soľ a černušku, zamiešame.




Pridáme ghee a prstami zapracujeme do múky, aby zhrudkovatela.




Potom pridáme vodu a vypracujeme elastické, nelepivé cesto. Potrieme ho olejom, necháme ho v miske, zakryjeme kuchynskou utierkou a odložíme odpočívať na 15 minút.




Potom cesto rozdelíme na 8 rovnako veľkých guľôčok. S každou pracujeme zvlášť.




Guľôčku v dlaniach sploštíme a potom palcami stláčame okraje, aby sme dostali malu placku, ktorá je v strede hrubšia.




Do placky vložíme náplň...




... a placku uzavrieme. Okraje placky dobre stlačíme, aby plnka nevychádzala von.




Naplnenú guľôčku necháme 10 minút oddychovať. Postupne naplníme všetky placky.




V kadhai (indický wok) si zohrejeme dostatok oleja. Kachori sa hlboko pražia-fritujú. Či je olej horúci môžeme vyskúšať kusom cesta. Po vhodení sa musí okamžite pražiť.

Keď je olej dosť horúci, zmiernime ho na strednú silu a postupne vypražíme každú placku zvlášť.

Guľôčku sploštíme dlaňou na pracovnej doske a tou časťou dlane pri palci ju opatrne stláčame po celej ploche, kým nemáme troška hrubšiu, ale nie veľmi hrubú placku. Nevaľkajte ich valčekom!!




Potom ju vložíme do oleja a chvíľku pražíme.




Keď sa začne nafukovať, obrátime ju a lyžicou pritlačíme troška. Chvíľku zasa pražíme.




Znova obrátime a zasa stlačíme. Kachori vypražíme z oboch strán dohneda.




Vypražené vyberieme na savé kuchynské obrúsky a môžeme podávať s chutney.