nedeľa 11. decembra 2011

Syrové pagáčiky / Cheese scones

Včera večer sa nám ohlásila návšteva na dnes a tak som rýchlo vymýšľala, čo uvarím a čo upečiem. V chladničke som príliš veľké zásoby nemala. Zachránila to šošovica, šampiňóny a uhorka. Pripravila som šošovicové karí, šampiňónovú masala, uhorkovo-kokosový šalát a dusenú ryžu. Na poobedie k čaju a káve som upiekla syrové pagáčiky, ktoré mali asi najväčší úspech a zjedli sa do posledného kúska...., aj keď aj obed všetci v tichosti jedli a taniere pekne “vyčistili”.




ČO POTREBUJETE (na 20ks + zbytky):

250g hladkej múky (použila som Maida)
asi 1 plochá lyžička soli
1 lyžička cukru
1 plochá lyžička prášku do pečiva
1 plochá lyžica sušeného jemného droždia

80ml ghee
1 žĺtok
125ml bieleho nesladeného jogurtu (dahi)


ďalej:
sezam
syr na strúhanie 
vajce na potieranie 

ghee na potretie vrstvy





AKO POSTUPOVAŤ:

Z múky, soli, cukru, prášku do pečiva, droždia a ghee (ghee som ohriala, aby cesto lepšie kyslo) prstami urobíme drobivú zmes. 

Pridáme jogurt (izbovej teploty), žĺtok (izbovej teploty) a vypracujeme nelepivé, nie príliš tuhé cesto. Ak by potrebovalo zvlhčiť, použijeme teplé mlieko; ak by bolo riedke, podsypeme múkou pri miesení. 

Vymiesené cesto dáme do misky, misku dobre uzavrieme a necháme ho 30min kysnúť. Potom ho znova premiesime a necháme ďaľších 30min kysnúť.

Nakysnuté cesto rozvaľkáme, potrieme s ghee a posypeme nastrúhaným syrom. Preložíme najprv kraje smerom do stredu a potom po dĺžke smerom do stredu. Obrátime preloženým nadole.

Znova rozvaľkáme na hrúbku pagáčikov. Pagáčiky môžeme ďalej vykrajovať okrúhlou formičkou alebo ich nakrájame na kocky. 



Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom.



Pečieme vo vyhriatej rúre na 180st., asi 30 minút, do zlatista.




🧀 🧀 🧀


Poobede sme sa boli prejsť k moru, deti sa vyšantili vo vode, v piesku a nakoniec doma v sprche.


Super nedela s Vanithou



Super nedela s Vanithou



Super nedela s Vanithou



Super nedela s Vanithou


Aha, bábika 😍

Super nedela s Vanithou

sobota 10. decembra 2011

Úplné zatmenie mesiaca / Total lunar eclipse

Práve sledujem úplné zatmenie mesiaca (neďaleko mesta Nellore, štát Andhra Pradesh, južná India, 10. december 2011). V podvečer pred tým než to začalo som sa bola prejsť s deťmi k moru. Mesiac tam bol v splne, veľký a celý osvetlený.


Uplne zatmenie mesiaca 2011


Uplne zatmenie mesiaca 2011



Majiteľ liahne na krevety je poverčivý a preto dnes posvätili veľkú mušľu a rôzne kamene, ktoré do mušle vložili, mušľu uložili do zeme, zahrabali ju a na tom mieste položili červené plátno. Mušľa má vtiahnuť do zeme všetok zlý vplyv mesiaca.


Uplne zatmenie mesiaca 2011



Zároveň do všetkých vonkajších rohov každého domu, či budovy nasypali trocha soli, ktorá má rovnakú úlohu ako mušľa.


Uplne zatmenie mesiaca 2011



Tieto ceremónie bolo treba dokončiť pred 18.30hod. Od 18.30hod. do 22.30hod. nikto nesmie jesť. O 22.30 na mieste, kde leží mušľa bude zasa modlenie.


Uplne zatmenie mesiaca 2011

Torta Pavlova

Dnes ráno nás zobudila krásna modrá obloha. V noci troška popršalo a na tráve boli ešte kvapky dažďa, všade poletovali motýle a skupinka ľudí z dediny usilovne čistila okolie liahne. Keď sme odprevadili Salonku k autu a odišla do školy, ja a Sanabka sme si dali krátku prechádzku a nechali ranné slniečko, aby sa nás trošku “chytilo”.






Po návrate z prechádzky som sa rozhodla, že sa pustím do plánovanej torty Pavlova. Keďže naša staršia dcérka mala tento týždeň v novej škole písomky, má toho dosť na doháňanie, pretože v novej škole majú troška iný systém učenia a iné osnovy, chcela som jej na konci týždňa urobiť sladkú radosť. A preto práve Pavlova.

Pred týždňom som sa zháňala po recepte na ňu. Slovenské foodblogerky mi pribehli ihneď na pomoc a ponúkli recepty z ich stránok (ďakujem baby!). Túto tortu piekla Táňa, Anetka, Lucia aj Adka. Ja som si vybrala Táňin recept preto, lebo mala v rozpise surovín citrón, kdežto inde a asi podľa správnosti sa má použiť ocot (ten nemám v zásobách doma). Nuž a ako to dnes dopadlo?






Po tých nepodarkoch a mojej kuchynskej smole posledných dní, sa mi konečne čosi podarilo 😃 Podarilo? Neviem. Neviem ako skutočná Pavlova chutí a vyzerá po prerezaní. Tá moja vyzerá takto 👇



Zdobila som šľahačkou, kúskami čerstvého ananásu a stružlinkami čerstvej dužiny kokosového orecha, ktoré som nasucho chvíľku opekala na panvici. Rozprávka!!!

A ak chcete recepty, preklikajte sa prosím cez mená blogeriek uvedené vyššie, pod ktoré som vložila linky na ich stránky.

Dopĺňam len toľko, že pomer bielky a cukor je pre mňa ideálny takto: 1 bielok = 50g cukru. Túto radu som dostala na facebooku, kde mi bol odporučený recept na Labužníkovi. Týmto ďakujem za radu!

Prajem vám krásny víkend! ❤

štvrtok 8. decembra 2011

Sago Vada

sago vada



ČO POTREBUJETE (na 19ks):

1 hrnček - 200ml sago
voda na namočenie saga

3/4 hrnčeka (ten ktorý sme použili na odmerania množstva saga) arašídov; nesolených 
3 veľké zemiaky
1 zelená chilli paprička 
soľ
1 lyžička tmavej rímskej rasce (shah jeera)
3/4 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
olej na vysmážanie



sago vada




AKO POSTUPOVAŤ:

Sago namočíme do vody na 3 hodiny. Vody toľko, aby hladina bola tesne nad sagom. Všetka voda sa absorbuje do saga.




Arašídy opečieme na suchej panvici. Necháme trocha vychládnuť a odstránime šupky. Zomelieme na prášok.




Zemiaky uvaríme v šupke. Uvarené ošúpeme a roztlačíme v hlbokej miske vidličkou.




Pridáme namočené sago (vodu absorbovalo, takže netreba žiadnu vylievať).




Pridáme soľ, rímskurascu, chilli korenie a nadrobno nakrájanú chilli papričku (ja som odstránila semienka a žilky; nemusíte to robiť).




Pridáme zomleté arašídy...




... a rukou dobre celú zmes postláčame, premiešame a spojíme. Urobíme taký bochníček, ktorý necháme 15 minút odležať.




V hlbokej panvici zohrejem olej (nie príliš veľa, nemusia byť ponorené, lebo by sa mohli rozpadávať.)

Zoberieme z cesta kúsok o veľkosti baby citróna. Postláčame ho v dlani, vymodelujeme guľôčku a v dlaniach stlačíme na hrúbku asi 1/5 cm. Kraje prstom upravíme, aby boli pekné, oblé.




Keď je olej dosť horúci (odskúšajte kúskom cesta, či sa už varí), zmiernime ho na stredne silný. Vložíme vadas do oleja (vyprážajte menej kúskov, nie preplniť panvicu, inak sa teplota oleja zníži) a vysmažíme z oboch strán do hneda. Neobracajte ich príliš skoro. Musia sa dobre opiecť, zatiahnuť a vytvoriť kôrku, inak sa vám rozpadnú.






Vysmažené môžete uložiť na savé kuchynské obrúsky, aby vysali prebytočný olej.


Podávame s chutney.

pondelok 5. decembra 2011

Korenie do Medovníčkov a Perníka (Mikuláš 2011) / Gingerbread spice

Dnes v noci bude chodiť Mikuláš. Áno, áno, Mikuláš chodí aj do Indie 😃 Každučký rok! Tento rok máme krásne čižmičky, ktoré šila moja sestra. Už sú nachystané 🧑‍🎄




A aby sa vôňaa predvianočného obdobia šírila aj domom, dnes som si nachystala korenie do medovníčkov. Tento rok ich budem piecť po prvýkrát... držte palce, aby sa pekne vydarili.





ČO POTREBUJETE:

3 lyžičky mletej škorice 
3 lyžičky sušeného zázvoru 
1/2 lyžičky mletého muškátového orieška 
1 lyžička klinčekov 

Všetko spolu pomelieme a skladujeme v čistej dózičke.


* * *

ALEBO (toto je chuťovo výraznejšie, nie každému môže chutiť):

1 lyžica badyánu
2 paličky škorice
alebo 1 lyžička mletej škorice
1 lyžica klinčekov
1/2 lyžice feniklových semien
1 lyžička koriandrových semien
6 toboliek zeleného kardamómu
alebo 1 lyžička mletého kardamómu




AKO POSTUPOVAŤ:

Všetky korenia okrem mletého kardamómu dáme do mlynčeka na korenie alebo môžete použiť mažiar. 

Pomelieme na práškové korenie. Do pomletého korenia pridáme hotové mleté korenia, ak sme použili a dobre premiešame. 

Skladujeme v dobre uzavretej dózičke na suchom mieste.